De meest voor de hand liggende dingen die je als blogger goed voor elkaar wilt hebben zijn je teksten en je foto’s. Maar ook originaliteit op je blog is heel belangrijk.

Meer originaliteit op je blog door je eigen teksten te schrijven

Bij een blog onderhouden komt meer kijken dan je waarschijnlijk denkt, maar in principe zijn er twee dingen die het meest belangrijk zijn; je teksten en je beelden. Er zijn inmiddels duizenden Nederlandse blogs, en ik kan me voorstellen dat het soms lastig is om je te onderscheiden van de massa. Toch is het wel belangrijk om te zorgen voor enige vorm van originaliteit op je blog. Je wilt immers dat mensen jouw blog bezoeken, maar vervolgens ook onthouden en weer terug komen. Ik denk dat het niet altijd zozeer gaat om het hebben van een ‘betere’ blog dan een ander, echter speelt originaliteit wel een rol. Ik geef je 5 tips die zorgen voor meer originaliteit op je blog. Schrijf on te beginnen je eigen teksten. Dit klinkt logisch, en in feite is het dat natuurlijk ook. De meeste mensen die gaan bloggen zullen dat doen omdat ze ‘iets’ hebben met schrijven. Met jouw teksten kun je je onderscheiden van de massa. Bedenk waarom mensen graag jouw teksten willen lezen, en niet die van een ander. Misschien heb je heel veel kennis van een onderwerp, of kies je ervoor om juist heel grappig te schrijven en komen mensen dus op jouw humoristische stukjes af. Sommige bloggers werken samen met gastbloggers. Zelf werk ik niet met gastbloggers, maar de tip die ik zou willen geven is: werk je met gastbloggers, kies dan mensen uit die schrijven over onderwerpen die daadwerkelijk relevant zijn voor jouw blog. Op die manier hebben gastblogs namelijk zeker een toegevoegde waarde. Kijk uit met aangeleverde content. Sommige bedrijven willen graag een samenwerking doen, op voorwaarde dat zij zelf een tekst aanleveren. De stijl van zo’n tekst is natuurlijk altijd anders dan je eigen tekst en ik moet zeggen dat ik dit soort teksten over het algemeen ook weinig origineel vind. De happiness-factor ligt vaak heel hoog in zo’n aangeleverde tekst waardoor de teksten vaak overdreven enthousiast worden en daardoor vaak wat ‘nep’ overkomen.

Meer originaliteit op je blog door je eigen foto’s te maken

Naast je teksten bepalen je foto’s voor een heel groot deel de sfeer op je blog. Je teksten kunnen nog zo goed zijn, met oninteressante, saaie of zelfs slechte foto’s is de kans een stuk kleiner dat mensen terugkomen naar je blog. Als blogger hoef je natuurlijk echt geen professionele fotograaf te zijn, maar het is wel belangrijk om aandacht aan je foto’s te besteden. Ook is een zekere consistentie in je foto’s een aanrader. Hiermee creëer je namelijk een bepaalde stijl die voor jou typerend is. Er zijn massa’s websites waar je gratis (of tegen betaling) beelden kunt downloaden die je mag gebruiken op je blog, mits de bron van die foto in het artikel vermeld wordt. Ook hiermee creëer je natuurlijk geen originaliteit op je blog. Bepaalde foto’s komen namelijk overal voorbij en ik vind een blogpost met een stockfoto direct al een stuk minder interessant.

Schrijf over onderwerpen waar je iets mee hebt

Als blogger hoef je natuurlijk geen deskundige te zijn. Om echter meer originaliteit op je blog te creëren is het wel slim om te schrijven over onderwerpen waar je ‘iets’ mee hebt of waar je in ieder geval enigszins verstand van hebt. Op die manier kun je namelijk vaak wat dieper op een onderwerp ingaan waardoor je content vaak al interessanter wordt voor de lezers. Ik heb bijvoorbeeld niets met wintersport. Het zou in feite nergens op slaan als ik opeens een artikel zou (moeten) schrijven over een wintersportoord. Ik weet hier helemaal niks over te vertellen dus de kans dat ik dan een originele blog schrijf, is nihil. Aan de andere kant werk ik al jaren als cosmetica adviseuse in het hogere segment van de branche. Daarbij heb ik jaren lang getobd met een zeer onzuivere huid. Ik heb dus veel kennis over de huid en over de juiste verzorging daarvan. Dat is dus een onderwerp waar ik veel over schrijf en waarmee ik me ook onderscheid. Bovendien hou je het bloggen op deze manier voor jezelf ook echt leuk!

Blog omdat je bloggen leuk vindt en creëer zo originaliteit op je blog

Een blog starten is in feite heel eenvoudig, iedereen met een computer kan het doen. Er zijn verder ook wel honderd redenen te bedenken om een blog te starten. Start je een blog voor de gratis spulletjes of om er heel snel heel veel geld mee te verdienen, dan kan ik je direct uit de droom helpen. Van bloggen worden de meeste mensen namelijk niet (heel) rijk. Wanneer je met je blog een bepaald bereik hebt, dan ligt het voor de hand om betaalde samenwerkingen te doen. Wees echter selectief in de opdrachten die je aanneemt. Zorg ervoor dat onderwerpen die je in advertorials behandelt passen bij jouw content, maar ook zeker bij jou als persoon. Wanneer je schrijft over onderwerpen waar je iets mee hebt en merken waar je achter staat, kun je dan een echt leuk artikel schrijven waar je al je creativiteit, kennis en enthousiasme in kwijt kunt. Op die manier leest een advertorial op jouw blog nét zo prettig weg als een niet betaald artikel en ook daarmee vergroot je de originaliteit op je blog. Als blogger hoef je natuurlijk niet het wiel uit te vinden. Ik ben me er echt wel van bewust dat er over bepaalde onderwerpen die ik op mijn blog aan bod laat komen, al honderden andere blogs bestaan. ByChristiana is een lifestyleblog waar nu eenmaal dingen aan bod komen die veel andere bezoekers, maar vooral collega-bloggers ook interessant vinden. Ik probeer echter wel altijd voor een eigen invalshoek te zorgen. Door mijn eigen ervaringen met het onderwerp te delen, of mijn mening of door tips te geven. Stukken tekst uit persberichten overnemen zie ik vaak gebeuren, maar dat is in feite niet heel origineel. Content die niet uniek is, is niet altijd interessant voor de vindbaarheid van je blog, en bovendien lezen mensen een review omdat ze jóúw mening over het product willen weten. Verder probeer ik met foto’s ook altijd origineel te zijn, door regelmatig een nieuwe setting te creëren. Zo blijft het maken van foto’s niet alleen heel leuk, maar zorg je ook voor een welkome afwisseling en dat draagt natuurlijk weer bij aan meer originaliteit.

WAT IS VOOR JOU DE REDEN DAT JIJ BEPAALDE BLOGS GRAAG BEZOEKT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Goede tips! Ik bezoek graag blogs door de schrijfstijl, het fotogebruik en de soms gezamelijke interesse(s).

  1. Christiana says:

   Juist! Daarom kom ik ook zo graag bij jou lezen over Parijs;-)

 2. Ik denk dat punt 3 en 4 wel echt de kern vormen: dat je als blogger authentiek bent. Dat is voor mij echt een voorwaarde – bij mezelf en bij anderen. Ook hou ik ervan als er duidelijk aandacht is besteed aan blogposts. Mensen die duidelijk alleen typen wat er in hun hoofd zit zonder hun eigen tekst nog eens door te lopen, of die heel korte blogposts schrijven, dat is toch wat minder mijn ding.

  1. Christiana says:

   Klopt! Authenticiteit en originaliteit zijn voor mij ook echt belangrijk. Er zijn zoveel blogs om te lezen dat je je toch op een bepaalde manier moet onderscheiden van de rest.

 3. Ik bezoek graag blogs die lekker weg te lezen zijn, zoals de jouwe en blogs waarbij producten gereviewd worden. Mijn blog is qua reviews schrijven zeker niet origineel van anderen, maar ik hoop wat unieker te zijn door af en toe persoonlijke verhalen te publiceren over chronisch ziek zijn.

  1. Christiana says:

   Ik vind jouw blogs er juist uitspringen vanwege je mooie make-up-looks en de mooie en haarscherpe foto’s die je daarvan maakt. Dat is echt een kunst hoor, ik doe het je niet na!

   1. Ahhh zo onwijs lief, dankjewel!

 4. Ik lees graag blogs die voor mij interessant zijn met de gedachte of ik er ook iets mee kan. Is het voor mij interessant? Maar merendeels reageer ik alleen op blogs van kennissen en vind het gewoon leuk om te lezen wat hen bezig houdt.

 5. Helemaal mee eens! En dat zijn zeker ook de dingen die mij bij andere blogs aantrekken.

 6. Ik lees graag blogs met content die voor mij interessant is. Maar zeker ook de schrijfstijl en de foto’s helpen mee.
  Ik ben bij voorbeeld lang niet zo bezig met interieur zoals jij, maar kan toch genieten van de manier waarop jij erover schrijft. Soms maak je mij daarmee letterlijk enthousiast.. of noem je dat ‘inspireren’ haha. Ook mooie foto’s vind ik belangrijk. Gastblogs skip ik altijd, die vind ik gewoon niet interessant. Gaan vaak ook over thema’s waar de blogger in kwestie eigenlijk nooit over schrijft. Ik haak dan echt af.

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen, Deb! Ik ervaar dat zelf ook precies zo, met bepaalde dingen ben ik zelf ook minder bezig, maar als ik dan zie hoe enthousiast anderen er mee bezig zijn of erover vertellen, vind ik het toch leuk om zulke artikelen te lezen! Gastblogs vind ik zelf ook minder interessant, moet ik eerlijk zeggen. De blogs die ik volg, volg ik toch vaak om de persoon erachter, vandaar;-) Maar toch blijf ik bij mijn punt dat als bloggers ‘de juiste’ gastbloggers uitkiezen, het wel een meerwaarde kán hebben voor zo’n blog.

 7. Wat je aangeeft klopt inderdaad wel. Een bepaalde opmaak van een blog, waarbij ik denk aan neutrale tinten en aantrekkelijke foto’s, springen er bij mij altijd wel uit. De onderwerpen moeten ook wel in lijn liggen van de interesses en teksten die copy paste zijn zijn ook een heuse afknapper. Op dat vlak scoor je zeker heel goed met deze blog ;-).

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad een heel goed punt! Met een bepaalde opmaak en look kun je je ook echt onderscheiden;-)

 8. Zeker goede tips. Tips die ik zeker toepas met het maken van een artikel.

 9. Goede tips, waar ik er graag nog eentje aan toe wil voegen: wees eerlijk over betaalde of gesponsorde samenwerkingen. Nog te vaak lees ik blogs die duidelijk gesponsord zijn (weet ik als blogger meteen doorheen te prikken) maar waarbij het er niet bij vermeld staat. Dan val je voor mij echt door de mand, en vind ik ál je artikelen meteen een stuk minder betrouwbaar. Ik ben daarin heel makkelijk: als een bedrijf niet wil dat ik erbij vermeld dat het een betaald artikel is, dan gaat de samenwerking niet door. Jammer van het geld, maar ik ga voor transparantie naar mijn lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.