Elk einde is een nieuw begin.

Elk einde is een nieuw begin

Vorig jaar november ben ik gescheiden, na een relatie van dertien jaar. We waren drie jaar getrouwd. Ik dacht altijd dat scheiden en mijn huis kwijt raken het ergste was wat er nog in mijn leven kon gebeuren. Maar elk einde is een nieuw begin, zo bleek uiteindelijk. In het begin lijkt dat begin soms onwerkelijk, onwezenlijk en vooral totaal niet jouw leven te zijn, maar uiteindelijk is het wél jouw leven en kun je niets anders dan weer helemaal opnieuw beginnen. Achteraf gezien bleek de scheiding een bevrijding te zijn van een leven waarin ik niet langer gelukkig was. Twee dagen lang heb ik de ogen uit mijn kop gejankt en na dat verschrikkelijke weekend besloot ik dat ik voor mijzelf zou gaan kiezen. Dat ik er álles aan zou doen wat in mijn vermogen lag om een mooi, nieuw leven voor mijzelf te creëren. Ik dacht toen al dat het een ander leven zou worden en uiteindelijk is het natuurlijk ook een heel ander leven geworden. Maar het is een mooi leven, waarin ik sterker en zelfstandiger ben dan ooit. Bepaalde soorten van verdriet en gemis zullen nooit helemaal verdwijnen, maar wel veranderen. Je leert om te dragen. En in de meeste gevallen maakt het je sterker.

Hoe waardevol onafhankelijkheid is

Het was niet eens verdriet wat ik als eerste voelde toen ik te horen kreeg dat mijn huwelijk voorbij was. Het was ontreddering, angst en zelfs totale paniek. Ik dacht dat ik alles had wat ik ooit in mijn leven wilde, maar geen enkel huwelijk is natuurlijk perfect, zo ook dat van mij niet. Maar perfect of niet, het was wel veilig, en die veiligheid was ik óók kwijt. Iemand, een heel dierbaar persoon, zei me na de scheiding dat zij gedacht had dat ik totaal in zou storten zonder mijn man. En om eerlijk te zijn, dat had ik zelf ook altijd gedacht. Het was juist vanwege die volslagen paniek die ik toen gevoeld had, dat ik dacht dat ik het nooit, maar dan ook nooit meer op dat punt zou laten uitkomen. Ik dacht dat ik afhankelijk was, maar dat bleek ik niet te zijn. Op geen enkel vlak. Elke keuze die ik in het afgelopen jaar heb moeten maken, heb ik gemaakt met het oog op een toekomst voor mijzelf, waarin ik geheel zelfstandig en onafhankelijk zou zijn. Onafhankelijkheid en zelfstandigheid zijn echt zeer, zeer waardevolle eigenschappen, ontdekte ik, die je sterker en zelfverzekerder maken.

Er is in ieder geval één persoon op wie je altijd kunt vertrouwen

Als je van de ene op de andere dag te horen krijgt dat je huwelijk voorbij is, dan komt het besef dat beloftes die aan jou gedaan zijn dus in feite waardeloos zijn, echt keihard binnen. Tijdens de verbouwing van mijn nieuwe appartement deed een zeker iemand daar nog een schepje bovenop door te denken mij financieel enorm te belazeren. Dit zijn dingen die mijn vertrouwen in andere mensen geen goed gedaan hebben. Nu heeft het afgelopen jaar mij allesbehalve bitter en ongelukkig gemaakt, maar mijn vertrouwen heeft wel een klap gekregen. Niet iedereen op deze wereld is te vertrouwen. Er is echter één iemand die je wel altijd kunt vertrouwen, en dat ben jij zelf. En dat is fijn om te weten.

Dankjewel 2022

Dankjewel 2022. Voor alles wat op mijn pad is gekomen, voor alle dingen die ik heb mogen doen, leren en ervaren. Voor de keren dat ik (keihard!) ben gevallen, maar weer op ben gestaan. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen. Dankbaar dat Sketch in mijn leven is. Dankbaar voor de lieve mensen om mij heen. Dankbaar voor jullie lezeressen, die me inspireren en aanmoedigen. Voor jullie lieve mailtjes, berichtjes en comments. Ik lees ze altijd, allemaal. Dankbaar voor de kansen die ik gekregen (en gegrepen!) heb. Dankbaar ook voor de fouten die ik gemaakt heb en de stomme dingen die ik gedaan heb, zodat ik weet hoe ik het de volgende keer anders of beter kan gaan doen of aanpakken. En natuurlijk nog steeds eindeloos dankbaar voor mijn gezondheid. Er gaat gaan dag voorbij dat ik niet dankbaar ben voor de chirurg die mij in 2016 na een operatie van vier en een half uur mijn leven weer terug gaf. Lieve lezeressen, ik wens jullie voor 2023 alle goeds toe. Gezondheid, bovenal ook héél véél liefde, geluk, gezelligheid, succes, inspiratie en al die kleine en grote geluksmomentjes met mensen die van jou houden. Mensen die je laten lachen tot je ervan moet huilen en die je uiteindelijk altijd weer laten lachen wanneer je moet huilen.

TOT VOLGEND JAAR!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. ❤️

    1. jij bent dan wel je man kwijt,maar ik heb mijn dochter terug

  2. 💝ik ben blij dat jij er bent💝

  3. Mooi geschreven Christiana! Het kwam ook keihard bij mij binnen, ik dacht echt dat je een zo een attente droomman had toen ik jullie weg naar het “altaar” volgde. Maar niets is soms wat het lijkt, en dat geld voor meer personen. Ik ben heel vaak op mijn bek gegaan (ik kan het niet anders verwoorden) en het duurde heel lang voordat ik weer vertrouwen kreeg in mensen. Daarom hou ik tegenwoordig wat afstand van mensen, en hoef ik niet tig vrienden of vriendinnen te hebben. Mijn beste vrienden zijn Jeroen en Tom en natuurlijk mijn katten. En (huis)dieren stellen je nooit teleur…
    Ik wist al dat je een sterke persoonlijkheid had en dat je je eigen leven snel zou oppakken, daar was ik niet verbaasd over. Vaak zijn mensen sterker dan ze denken in moeilijke situaties (i know). Je hebt je draai inmiddels al helemaal gevonden! Maak er een mooi jaar van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.