Hoe ziet jouw schoonmaakroutine van de badkamer eruit? Ik geef je graag wat inspiratie voor je eigen routine door te vertellen hoe ik mijn badkamer schoonmaak.

Mijn schoonmaakroutine van de badkamer

Zoals je waarschijnlijk na het lezen van eerdere blogs inmiddels wel weet, is dat ik graag in huis bezig ben. Ik verander en style graag, maar ook het schoonmaken van het huis is absoluut geen straf van mij. Voor bepaalde plekken in huis heb ik dus ook zo mijn vaste schoonmaakroutines. In dit artikel vertel ik je hoe mijn schoonmaakroutine van de badkamer er uitziet. Ik beweer natuurlijk niet dat dit dé routine is die jij ook van voor tot achteren kunt gebruiken. Het is ook heel erg afhankelijk van hoe groot je badkamer is, hoeveel er instaat en door hoeveel mensen deze ruimte dagelijks gebruikt wordt. Wie weet kun je er toch wat inspiratie uithalen voor je eigen schoonmaakroutine van de badkamer. In de badkamer heb ik bewust gekozen voor een wastafelmeubel met voldoende opbergruimte. Hoewel ik als (beauty)blogger vrij veel cosmetica op voorraad heb, heb ik in de badkamer echt alleen de producten staan die ik op dat moment ook daadwerkelijk gebruik. Op een dressoir heb ik de gezichtsverzorgingsproducten die ik nu altijd gebruik. In de twee lades van het wastafelmeubel staan spullen zoals tandpasta en deodorant. In de inbouwnis staan producten die ik onder de douche gebruik, zoals shampoo, conditioner en douchegel. Door relatief weinig spullen in het zicht te hebben, vind ik het al makkelijker om de badkamer schoon te maken. Minder spullen betekent automatisch al minder rommel en je hoeft ook letterlijk minder spullen te verplaatsen om schoon te (kunnen) maken.

De eerste stap tijdens de schoonmaakroutine van de badkamer

Ik begin altijd met het schoonmaken van het wastafelmeubel, de wastafelkom en de spiegel. De spiegel, het meubel en de kranen maak ik schoon met glassex en de wastafelkom die gemaakt is van natuursteen met soda. Ondertussen laat ik toilet-reiniger in de toiletpot intrekken. Na het schoonmaken van het wastafelmeubel haal ik alle producten van het zwarte dressoir af. De bovenkant is gemaakt van glas, dus ook dit maak ik schoon met glassex. Daarna zet ik alles weer terug. Meestal vervang ik tijdens deze schoonmaakroutine van de badkamer ook de eucalyptus met nieuwe takjes uit de tuin.

Toilet reinigen

Dan is het tijd om het toilet te reinigen. Inmiddels heeft de toiletreiniger een tijdje kunnen intrekken. Ik maak de toiletpot schoon met een toiletborstel en voor de de randen en de toiletbril kies ik de laatste tijd voor een reiniger van Sophie green. Ik zeg er maar even bij dit artikel niet gesponsord is door Sophie Green, maar dit is serieus het allereerste schoonmaakmiddel wat ik oprecht heel lekker vind ruiken. Een aanrader! Hoewel het niet zo milieubewust is, kies ik er voor om de randen en de toiletbril schoon te maken met keukenpapier. Ik vind het namelijk enorm onhygiënisch om dit met een schoonmaakdoekje te doen, ook al kan ik hem daarna wassen. Na het schoonmaken van het toilet was ik trouwens altijd even mijn handen, wel zo hygiënisch voor de rest van het schoonmaakproces.

De douchewand schoonmaken

Het minst leuke klusje tijdens het schoonmaken van de badkamer vind ik het schoonmaken van de douchewand. Ik heb een inloopdouche met een vrij grote glazen wand, en die wordt nu eenmaal snel vies. Een handige tip om douchewanden langer kalkvrij te houden is om na elke douchebeurt een ramentrekker te gebruiken en om eventueel het glas nog af te nemen met een doek. Gebruik dan wel een zachte doek om krassen op het glas te voorkomen. Tijdens mijn wekelijkse schoonmaakroutine van de badkamer gebruik ik spiritus om de douchewand schoon te maken. De laatste stap in de schoonmaakroutine van de badkamer is het schoonmaken van de vloer. Ik vind het altijd handig om eerst even te stofzuigen in de badkamer. Het is dan trouwens wel belangrijk dat het droog is op de vloer. In de gehele badkamer liggen marmer look tegels die gemaakt zijn van keramiek. Om deze schoon te maken gebruik ik een speciale reiniger voor keramische tegels van HMK. Hiermee kan ik dus zowel de wanden als de vloeren doen. De wanden, op het deel rond de wastafel na, hoeven niet wekelijks. Als ik de wanden doe, spreekt het voor zich dat ik eerst de wanden schoonmaak en aan het eind pas de tegels. En dat was dan mijn schoonmaakroutine van de badkamer. Al met al ben ik er ongeveer een half uurtje mee bezig.

HEB JIJ OOK EEN SPECIALE ROUTINE VOOR HET SCHOONMAKEN VAN DE BADKAMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

13 Comments

 1. Ik doe de (grote) badkamerbeurt meestal op zondag. Haal eerst alles uit de badkamer en begin met de tegels. Als laatste de douchecabine die 3 tegelwanden heeft en een glazen deur. Voor het gemak heb ik 2 maanden geleden een douchegordijn voor de deur opgehangen die ik wekelijks was want het is/was een crime om die deur goed schoon te krijgen. Als extraatje maak ik wekelijks de onderste lade van het meubel schoon omdat Amy daar vaak slaapt. Verder 1 x per 2 weken de douchekop een nachtje in de (schoonmaakazijn).

  1. Christiana says:

   Haha die Amy, ik vind dat zo grappig! Ik zie al voor me hoe Sketch in een la klimt en daar gaat liggen slapen;-)

 2. Leuk om te lezen hoe jouw routine is. Wij hebben een glazen deur in de douche en ondanks dat we hem altijd met een trekker droogmaken zijn er toch kalksporen opgekomen die ik er niet af krijg. Ik had het misschien vanaf het begin ook moeten nadrogen met een zachte doek…

  1. Christiana says:

   Kalk kan inderdaad heel hardnekkig zijn. Wij hebben zwarte tegels in de badkamer en daar zie je het ook altijd goed op. Maar ik moet wel zeggen dat onze mooie (vrij nieuwe) badkamer wel een soort stimulans geeft om echt elke week schoon te maken en de boel bij te houden;-)

 3. Niet echt, ik doe vaak ook niet alles in een keer. Ik spuit altijd een dot chloor onder de wc rand, ik vind toiletborstels altijd van die vieze dingen. En gebruik wc papier met schoonmaakmiddel voor de buitenkant van de wc die ik daarna altijd in de wc gooi en doortrek.
  Er is weinig eer te behalen aan onze wc, maar ik wil hem dit voorjaar (kan mij niet snel genoeg zijn, zo een triest weer) gaan opknappen. Verfje erover en ik denk dat ie dan al een stuk frisser oogt.

  1. Christiana says:

   Klopt! Een verfje laat dingen toch vaak al een stuk frisser ogen! Ik gebruik zelf altijd keukenpapier voor het toilet, maar het kan inderdaad ook prima met toiletpapier. Ik gebruik er in ieder geval geen schoonmaakdoekjes voor. Ook al gooi ik zo’n doekje daarna in de was, ik vind het toch niet zo’n hygiënische gedachte dat ik met datzelfde doekje later het aanrecht schoon ga maken.

 4. Mijn vriend maakt de badkamer altijd schoon (gaat zelf niet ivm rug), maar ik haal tussendoor wel regelmatig een doekje over de wastafel etc. én we zemen altijd de badkamer uit als we gedoucht hebben. Ik ga dus altijd eerst douchen haha.

  1. Christiana says:

   Ik vind het altijd zo fijn om te lezen dat je vriend en je moeder je altijd zo goed helpen;-)

 5. Heel leuk om te lezen! Ik ga ook spiritus gebruiken voor onze wand. Moet je dit lang intrekken? Wij wonen net drie weken in ons huis en zijn echt nog bezig met het ontwikkelen van een routine. Al doen wij wel altijd na het douchen de wanden met een trekker droogmaken. Scheelt echt!

  1. Christiana says:

   Nee hoor, dat hoeft niet in te trekken. Ik vul een emmertje met heet water en daar voeg ik wat spiritus aan toe. Ik maak de beide kanten van de douchewand dan schoon met een zachte spons en daarna gebruik ik de ramentrekker. Eigenlijk precies zoals ik ook de ramen schoonmaak;-)

 6. Wat een leuke blog Christiana, bedankt voor de inspiratie. Het soppen van de badkamer is niet echt een leuk klusje, maar jou tips neem ik graag mee. We hebben plannen om onze badkamer te gaan verbouwen maar weten nog niet goed hoe. Ook onze badkamer is aan de krappe kant. Helaas heb ik niet zo’n handige man, die de badkamer kan verbouwen. Het budget is voor ons is nu beperkt en sparen we nog even door. Ik ben wel geïnspireerd geraakt door je blog. Zelf ben ik een echte fan van een ligbad en die zou ik dan ook echt graag willen in een nieuwe badkamer. Ik heb een tijdelijke tussenoplossing gevonden voor mijn ligbad. Ik heb een opvouwbaar ligbad gekocht en dat werkt ook echt geweldig. Ik gebruik hem in de winter in de badkamer en zomers buiten en dat is echt heerlijk. Tip, Voor alle moeders zonder handige mannen die toch een ligbad willen hebben. Zo kun je toch wegdromen in je eigen bad totdat je de badkamer van je dromen gaat realiseren 🙂

 7. Mooie badkamer! Zo’n zwarte kraan komt erg goed uit i.c.m. de vloer en muur die je hebt.

  Groetjes,
  Anne

 8. Toffe blog Christiana! Zeer handige tips die ik zeker mee ga nemen in mijn wekelijkse routine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.