Vieze geurtjes in huis? De belangrijkste stap die je moet zetten is achterhalen waar de vieze geur vandaan komt. En dán kun je er iets aan gaan doen.

Achterhaal de oorzaak van de vieze geurtjes in huis

Vieze geurtjes in huis komen altijd ergens vandaan. Kort door de bocht zou je dus kunnen zeggen dat als je weet waar vieze geurtjes vandaan komen, je er in de meeste gevallen ook wat aan kunt doen. Een belangrijke oorzaak van vieze geurtjes in huis kan bijvoorbeeld de prullenbak zijn. Een prullenbak die niet goed sluit of overvol is kan geurtjes verspreiden. Ook kan een zak zijn doorgelekt waardoor er een vieze laag onder de zak aanwezig is die steeds erger kan gaan stinken. Ook (volle) wasmanden kunnen behoorlijk stinken, zeker als daar (regelmatig) natte danwel bezwete kledingstukken of handdoeken in gedaan worden. Andere oorzaken kunnen zijn; een slechte ventilatie, rooklucht, huisdieren, verstopte afvoeren in keuken of badkamer of een vochtprobleem.

Ventileren en wat te doen met je was?

De meest voor de hand liggende, makkelijke en goedkope manier om vieze geurtjes in huis te verwijderen is ventileren. Niet één keer in de week, maar echt élke dag. In de slaapkamer bijvoorbeeld zetten wij elke ochtend het raam open en die gaat pas weer dicht voordat we gaan slapen, tenzij het natuurlijk heel hard regent of heel erg koud is. Het is sowieso belangrijk om dagelijks te ventileren, maar als je vieze geurtjes in huis hebt, is het helemaal goed om er extra op te letten. Handdoeken en kleding die je vaak gebruikt en draagt zul je ongetwijfeld regelmatig wassen. Zorg er altijd voor dat je zo min mogelijk nat wasgoed in de wasmand gooit. Dit kan heel erg gaan stinken. Laat handdoeken, sportkleding of kleding waarmee je bijvoorbeeld door de regen gelopen bent, eerst drogen voordat je ze in de wasmand gooit. Een andere tip is om bijvoorbeeld pas een was te draaien na het schoonmaken. Dan kun je je natte schoonmaakdoekjes en dweiltjes direct mee wassen. Laat verder altijd je wasmachine na het wassen open staan om vieze luchtjes in de machine te voorkomen. Kijk ook eens kritisch naar al die dingen in huis die je eigenlijk zelden tot nooit wast en die ook de oorzaak kunnen zijn van vieze geurtjes in huis. Dit kunnen bijvoorbeeld dekentjes zijn waar je graag op de bank onder ligt, maar ook de kussenhoezen van je sierkussens. En wat te denken van speelgoedknuffeltjes van je kindjes. En die van je huisdieren? Ook vitrages en gordijnen kunnen na verloop van tijd echt heel onfris gaan ruiken. Als je het niet aandurft om deze zelf in de wasmachine te gooien, kun je ze altijd naar de stomerij brengen. Ook zijn in sommige gevallen hoezen van meubels los te halen zodat ze (eventueel chemisch) gereinigd kunnen worden.

Luchtionisator of een Ozon behandeling voor de vieze geurtjes in huis

Heel lang geleden heb ik een eigen webshop gehad. Tijden het piekjaar had ik op een bepaald moment van meer dan duizend verschillende producten voorraad. Die complete voorraad stond in huis. Op een bepaald moment begonnen we te merken dat het vooral die dozen waren die ons huis heel muf lieten ruiken, zelfs toen we de producten uit de dozen haalden. Het was echt zo’n typische lucht die je ook in een magazijn ruikt. Toen hebben we op een bepaald moment een luchtionisator aangeschaft die de muffe lucht wegnam. Het apparaat was esthetisch gezien niet erg mooi, maar het werkte wel ontzettend goed. Vocht en rooklucht zijn waarschijnlijk de meest vieze geurtjes die je (normaal gesproken dan) in een huis tegenkomt. Dit zijn hardnekkige geuren die je in veel gevallen niet met alleen maar goed ventileren weg kan nemen. Heb je bijvoorbeeld net een nieuw huis waarin door de vorige bewoners gerookt werd of rook je zelf en wil je de rooklucht uit huis verwijderen en je huis een opfrisbeurt geven, dan kun je een ozon behandeling overwegen. Ozon is een stof van het element zuurstof. Het breekt geuren af en heeft bovendien een luchtzuiverende werking. Daarom is zo’n ozon behandeling zeer effectief om vieze geurtjes in huis te verwijderen. Denk je dat zo’n behandeling niet echt nodig is, dan kan een fris laagje verf ook al wonderen doen om vieze luchtjes te verwijderen. Bovendien verwijder je hiermee ook de vieze, gelige kleur op muren en plafonds.

Vieze luchtjes in huis verwijderen met azijn en baking soda

Een andere (simpelere) manier om (onder andere) rooklucht uit huis te verwijderen is door gebruik te maken van azijn. Hiervoor zet je simpelweg wat schoteltjes azijn neer. De azijn zal de rooklucht neutraliseren en na het weghalen van de schoteltjes azijn zal ook de (sterke) lucht van de azijn uit je huis wegtrekken. Je kunt ook een pan azijn in water aan de kook brengen. Dit is bijvoorbeeld een goed idee als je binnenshuis het gourmetstel of de frituurpan gebruikt hebt. Heb je stinkende kleding? Dan kun je ook een scheut azijn toevoegen tijdens het wassen. Tot slot is baking soda ook heel goed in te zetten om vieze geurtjes in huis te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld heel geschikt voor spullen die niet (makkelijk) op een andere manier te reinigen zijn, zoals je vloerkleed of matras. Hiervoor strooi je simpelweg wat baking soda op het te reinigen oppervlak. De baking soda zal nare geurtjes absorberen. Na een tijdje kun je het restant baking soda opzuigen met de stofzuiger. Je kunt dit trucje trouwens ook heel goed gebruiken voor stinkende schoenen!

WAT DOE JIJ ALS JE LAST HEBT VAN VIEZE GEURTJES IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

 1. Goede bruikbare tips, dankjewel. Ik lucht ook iedere dag zeker de slaapkamer. Omdat Ed niet tegen wasverzachter kan gebruik ik altijd (schoonmaak) azijn met lavendelgeur als wasverzachter en bijkomend voordeel is dat je wasmachine ook niet gaat stinken. Je ruikt overigens niets van azijngeuren. Als je vieze (zweet) schoenen hebt dan kun je ook zo’n drogerdoekje door midden knippen en in de schoenen stoppen. Verder hebben ze van Brabantia zo’n houder die je in de deksel van je vuilnisbak kunt plakken en daar kun je dan eens in de 4 á 6 weken een vervanger instoppen helpt goed. Als laatste van HG bestaat er afvoergeurverwijderaar (Google maar eens) en HG tegen stinkende vuilnisbakken gebruik ik vooral in de zomer omdat wij maar 17 vuilniszakken per maand mogen weggooien in de ondergrondse kliko en nee ik heb geen aandelen HG 🙂

  1. Christiana says:

   HG heeft inderdaad heel fijne producten. Wij gebruiken zelf altijd hun RVS reiniger. Hij was een keer uitverkocht en toen kochten we iets anders, maar dat was echt een waardeloos goedje;-)

 2. Wat een handige tips! Soms blijft een bakgeur zo extreem hangen (bijv. in de oven). Ik zet dan een bakje neer met wat water en schijfjes citroen en zet de magnetron van de oven een minuutje aan. Werkt top!

  1. Christiana says:

   Dat is ook een goede tip, die ga ik onthouden;-)

 3. Hele goede tips. Azijn gebruik ik regelmatig als ik het in huis vind stinken, dat helpt zo goed!

 4. Ik heb toevallig eergisteren een knoepert van een luchtreiniger gekocht (met HEPA filter). Ik had al een kleine maar nu zijn vervangende filters niet verkrijgbaar! Omdat ik niet zonder kan een mooie aanbieding gepakt. De lucht is door zo een apparaat stukken frisser, heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.