Een tijdloos interieur, zó creëer je dat.

Voor een tijdloos interieur moet je de tijd nemen

Een ’tijdloos interieur’ is geen showroom, of een saaie ruimte waar je maar ‘beter alles wit kunt laten’. Voor mij is een ’tijdloos interieur’ een interieur waar je je fijn en gelukkig in voelt en waar je jezelf kan zijn en de dingen kan doen die jij er graag wilt, en dat allemaal omringd door meubels, accessoires, kleuren, texturen en prints die je volgend jaar en het jaar daarna en het jaar daarna nog steeds mooi vind. Ik geef je tips voor een tijdloos interieur. Ik val meteen in huis met een ontzettend cliché, dat wel ontzettend waar is. Een interieur moet groeien, dat kost tijd en daar moet je dus echt de tijd voor némen. Sowieso is het vaak financieel niet haalbaar om álles voor je interieur tegelijkertijd te kopen, maar vaak lukt dat het ook niet omdat je de dingen die je graag wilt wel eerst moet vinden. Het gebeurt mij niet zelden dat ik iets in mijn hoofd heb, wat ik niet zo één, twee, drie kan vinden. Heb dus geduld en neem de tijd om je interieur tijdloos in te richten.

Laat je niet verleiden door sale en maak een shoppinglist

Sale shoppen is behoorlijk gevaarlijk. Natuurlijk koop ik ook wel eens bepaalde dingen in de sale, maar mijn stelregel is een beetje; iets wat in de sale is, is niet voor niets in de sale. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst iets voor mijn interieur in de sale gekocht heb. Ik snap dat iedereen een budget heeft voor zijn of haar interieur, maar het gegeven dat iets goedkoop is, moet eigenlijk geen reden zijn om het te kopen. Je moet er graag naar kijken, je moet er blij van worden, elke dag opnieuw. Probeer ook impuls aankopen te vermijden. Zeker wanneer je bijvoorbeeld net verhuisd bent en je hele interieur (opnieuw) moet inrichten, is het erg handig om een shopping list te maken. Op deze lijst kun je bijhouden wat je echt nodig hebt en wilt hebben voor je interieur. Als je gericht op zoek gaat, is de kans ook groter dat je thuis komt met tijdloze dingen die je echt nodig hebt, gaat gebruiken en echt mooi vind, dan dat je lukraak, zonder plan, van alles voor je interieur gaat aanschaffen.

Investeren in een tijdloos interieur

In ieder interieur heb je bepaalde items en meubels die veel impact maken, zoals een vloerkleed, gordijnen of een bankstel. Dit zijn vaak wat grotere investeringen waar je beter wat langer voor kunt sparen, zodat je iets kunt kopen wat je echt mooi vind. Het is op de lange termijn zó zonde om iets goedkoops aan te schaffen en genoegen te nemen met iets wat je éigenlijk niet echt mooi vind. Nu hebben wij bijvoorbeeld mooie vitrages die we op maat hebben laten maken, maar voorheen hadden we van die zelf-knip varianten van Ikea. Die kosten vrij weinig, maar het zag er niet uit en ik irriteerde me er mateloos aan, iedere dag opnieuw. Hetzelfde geldt een beetje voor de basis van je huis; investeer in een nette afwerking. Een schitterende design bank voor een lelijk afgewerkte muur met beschadigingen en gaten is waarschijnlijk niet iets waar je onverdeeld gelukkig van wordt.

Werk met een kleurenpalet en hou je interieur persoonlijk

Voor een tijdloos interieur is het een goed idee om te werken met een bepaald kleurenpalet of moodboard. Als je je hier tijdens het shoppen ook aan vast houdt, weet je zeker dat je klassieke items aanschaft, meubels en accessoires dus, die goed in je interieur passen en waar je lang plezier van hebt. Het voordeel hiervan is ook dat je makkelijk met dingen kunt schuiven en meubels of accessoires eens verplaatst naar een andere plek in de ruimte, of helemaal naar een andere ruimte in je huis. In een tijdloos interieur mogen persoonlijke touches eigenlijk niet ontbreken; persoonlijke foto’s of vakantiefoto’s die je herinneren aan speciale momenten, bijzondere plekken waar je geweest bent en dierbare mensen. Ook souvenirs, erfstukken en cadeaus kunnen een interieur persoonlijk en dus tijdloos maken. Kies verder dingen die je zélf echt mooi vindt. Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar dit is het in feite niet. Vaak lees je dat je ‘felle kleuren’ en ‘prints’ in een tijdloos interieur moet vermijden. Maar daar ben ik het eigenlijk niet mee eens. Ik zou me namelijk oprecht heel erg ongelukkig voelen in een huis met beige muren en een bruine bank, bij wijze van spreken. Het gaat er in een tijdloos interieur namelijk om dat je dingen kiest dat jíj mooi vind, niet dingen die volgens de norm ‘horen’. Je interieur moet tijdloos zijn voor jóú. Ik ken genoeg mensen die dol zijn op kleuren en prints, inclusief mezelf, en ik denk dat die liefde nooit over gaat. Trek je dus niet te veel aan van meningen van anderen, maar maak je eigen keuzes. Jij moet namelijk in je huis wonen en elke dag blij worden van je interieur. Ben je nu toch grillig en weet je van jezelf dat je het leuk vindt om vaak te veranderen, maar heb je daar geen eindeloos budget voor. Kies dan wellicht liever voor neutrale(re) of effen kleuren en werk met prints op bijvoorbeeld kussens of een paneel met behang. Een ledstrip is ook een leuk idee om tijdelijk wat extra gezelligheid in huis te creëren, zeker nu de kerst eraan komt. En ben je hem zat? Dan haal je hem net zo eenvoudig weer weg.

Kringloopwinkel en rommelmarkt

Hoe leuk showrooms in winkels er vaak ook uitzien, ik denk dat vrij weinig mensen daadwerkelijk in zo’n ‘showroom’ zouden willen wonen. Wees dus creatief in je interieur; mix en match! En dan bedoel ik dus ook echt alles; mix verschillende kleuren, mix verschillende patronen, mix nieuw met tweedehands, mix budget met design, mix je eigen spullen met die van je (aanstaande) man of vriend(in). Op deze manier creëer je persoonlijkheid in een interieur, en dat is echt ‘key’ voor een tijdloos interieur. Speur eens rond op rommelmarkten of in kringloopwinkels, hier vind je voor een habbekrats vaak prachtige accessoires die super tijdloos zijn. Want een tijdloos interieur staat zeker niet synoniem voor een duur interieur.

VIND JIJ DAT JE EEN TIJDLOOS INTERIEUR HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

15 Comments

 1. Goede tips! Vooral die over de sale. “Het is niet voor niets in de sale.” Dat heeft mijn ogen echt geopend, want ik ben super gevoelig voor aanbiedingen. Je kan inderdaad beter investeren in iets dat je echt heel graag wilt hebben.

  1. Christiana says:

   ‘Vroeger’ was ik daar dus ook een stuk gevoeliger voor. Maar ik begon gewoon op een gegeven moment te merken dat ik dingen die ik in de sale kocht toch uiteindelijk minder leuk vond. Een afgeprijsde jurk bleef maar in de kast hangen, en dingen voor in huis bleken eenmaal thuis toch niet zo leuk te zijn;-) Wat ik natuurlijk wel doe is kortingsacties in de gaten houden. Zodra de sale bij Zara home bijvoorbeeld begint, geven ze ook altijd enkele dagen 20% korting op de gehele collectie, dan sla ik wel mijn slag.

 2. Wat een leuk artikel en goede tips! Bij de eerste tip kon ik al alleen maar driftig ‘ja’ knikken. Ik merk nu bijvoorbeeld dat bepaalde dingen in mijn interieur missen, maar dat zie je soms echt juist door een tijdje in je huis te wonen. Ik vind het zelf ook eigenlijk wel mooi hoe je interieur met je meegroeit. Investeren vind ik zelf ook belangrijk. Soms koop ik wel voordelige items, maar voor dingen als gordijnen kies ik liever voor kwaliteit. Hetzelfde geldt voor bepaalde meubels. Ik heb een hekel aan spaanplaat in de woonkamer en steek dan liever wat meer geld (of kijk tweedehands rond) in een massief houten alternatief.

  1. Christiana says:

   Ja, dat is ook echt zo! Ik ervaar dat je op een gegeven moment gewoon beter weet wat je ‘nodig’ hebt in je huis en wat er echt goed zal passen. Op onze overgordijnen hebben wij ook niet bezuinigd. Op de slaapkamer hebben we inmiddels al weer ruim vier jaar best chique donkerblauwe gordijnen hangen, en die vond ik nog steeds elke dag mooi. Dat is echt een goede keus geweest.

 3. Ik ben zo benieuwd naar mijn toekomstige interieur!

  1. Christiana says:

   Het is zo leuk om dat over te dromen;-) Ik kan me dat van mezelf ook nog wel herinneren. Nu lekker overal volop inspiratie opdoen en het straks in je eigen huisje toepassen.

 4. Goede tips! Ik ben best kritisch wat ons interieur betreft en maak altijd een moodboard. Nu zijn we bezig met de voorbereidingen van de herindeling van onze woonkamer. Erg leuk om te doen 🙂

  1. Christiana says:

   En daar mag je ook zeker kritisch over zijn! Leuk om daar mee bezig te zijn he? Weet je dat ik nou zelf nog nooit een moodboard gemaakt heb? Wel in mijn hoofd trouwens, maar ik weet niet of dat ook telt;-)

 5. Wat een mooie en waardevolle tips! Ik merk wel dat mijn smaak langzamerhand verandert en dat ik steeds meer durf qua kleuren. Alle muren in ons huis waren eerst allemaal wit omdat we het zo licht en luchtig mogelijk wilden houden. Uiteindelijk is hier steeds meer warmte in gekomen en daar ben ik heel blij mee!

  1. Christiana says:

   Ah, wat leuk om te lezen! Kleur kan echt zoveel doen voor een interieur!

 6. Ik herken die knip vitrage van Ikea…Wij hebben ze. En tja, ik erger mij er ook aan. Hoop dat wij snel wat anders kunnen ophangen, er zitten ook allemaal halen in van de scherpe nageltjes van de katten. Oeps.

  1. Christiana says:

   Ja, terwijl de kwaliteit eigenlijk helemaal niet zo slecht is. Maar zodra je dan gaat knippen, gaat het mis. Ik vraag me af of iemand die diezelfde vitrages heeft ze wel netjes heeft kunnen knippen. Het is voor ons al een tijd geleden dat we die hadden, maar nu zit ik me te bedenken of het misschien niet mogelijk is om een randje aan de onderkant om te zomen, dat je dat ‘gerafelde’ randje niet meer ziet. Maar het kan dus ook zijn dat de stof daar te dun voor is…

 7. Ik vind een tijdloos interieur zeker belangrijk! Ik moet wel zeggen dat ik dat met sommige accessoires niet altijd heb, met dank aan de Action. Ook laten we ons nooit verleiden door de sale. Dat is dan gelijk misschien de reden dat ik nog steeds niet het juiste schilderij gevonden heb voor in de woonkamer en de beautykamer. Ik ben behoorlijk kritisch namelijk.

  1. Christiana says:

   Nou ja, als je iets bij Action koopt, maakt het niet zoveel uit als je er na een tijdje op uitgekeken bent, met dank aan die fijne prijsjes;-) Een schilderij, daar moet je inderdaad direct helemaal weg van zijn, dat neemt zo’n prominente plaats in in je interieur, dat je zoiets alleen moet kopen als je hem zo mooi vind dat je er daadwerkelijk de hele dag (bij wijze van spreken;-)) tegenaan wilt kijken. Daar mag je zeker kritisch over zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.