Hoe groot of klein balkon je ook is, met planten op je balkon maak je het altijd gezellig. Ik geef je tips en laat je zien welke planten ik gekozen heb.

Beware

Je balkon stylen

Toen ik de sleutel van mijn nieuwe huis kreeg, ben ik direct begonnen met klussen. Ik liep over van de ideeën en in de eerste maand had ik voor mijzelf eigenlijk besloten dat ik met het gezellig maken van het balkon zou gaan wachten tot het voorjaar van volgend jaar. Dat was natuurlijk vooral vanuit financieel oogpunt. Echter, ik kreeg de sleutel aan het eind van mei toen het weer dus al goed was en tijdens het klussen merkte ik dat ik toch steeds de behoefte had om lekker buiten te zetten. Dat deed ik dus ook, maar écht blij werd ik er niet van. Dat had twee redenen. Ik vond het in de eerste plaats niet veilig voor Sketch. Aan de onderkant van mijn balkon was namelijk een open rand. Ook al weegt ze maar 2,5 kilo, ze had er nooit doorheen gepast, maar toch had ik er absoluut geen goed gevoel bij. Ik ging dus op zoek naar iets om het balkon veiliger voor haar te maken. Ik kwam toen uit op PVC schermen. Verder was het balkon ook hartstikke ongezellig. Dus ja, toen die schermen er eenmaal voor zaten, was het hek natuurlijk van de dam. Ik kon eigenlijk ook wel stoeltjes kopen. En bij die stoeltjes hoorde natuurlijk een kleed. En als je stoeltjes hebt, wil je ook een tafeltje. En toen dacht ik: Als ik dan tóch bezig bent, ga ik ook direct maar planten kopen. Zo gezegd, zo gedaan. In mijn oude huis had ik een vrij grote tuin en door de jaren heen heb ik best groene vingers gekregen. Heerlijk vond ik het altijd, om lekker met mijn handen in de aarde te wroeten. En nu heb ik dan mijn eigen miniatuur tuintje, gewoon op een balkon.

Planten op je balkon

Ik had dus al aardig wat ervaring met vaste planten kopen voor een tuin, maar met planten op je balkon is het toch een beetje anders. Het grootste verschil is natuurlijk dat planten op je balkon veel meer afhankelijk zijn van de zorg (het water dus) die jij ze geeft, zeker de planten die op een overdekt balkon staan en die dus geen regenwater vangen. Ik heb een aantal tips en ideeën voor je voor wanneer jij planten op je balkon wilt gaan uitzoeken.

Maak een statement met de planten op je balkon

Toen ik bezig was met het zoeken naar accessoires en meubeltjes voor op mijn balkon, kreeg ik in één keer de ingeving om de gehéle rand van de balustrade te vullen met plantenbakken. Vaak hangen mensen één of twee bakken neer, maar in feite ziet het geheel er dan vaak nog een beetje troosteloos uit. Mijn balkon loopt over de gehele zijde van mijn appartement en ik heb nu dus negen meter aan plantenbakken en planten. En ik vind het geweldig! Op deze manier creëer je echt een statement en heb je al snel een wauw-gevoel wanneer je de deuren naar je balkon opent.

planten op je balkon

Extra genieten van de planten op je balkon

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat plantenbakken voor op het balkon echt in alle soorten en maten te vinden zijn. Zo heb je bijvoorbeeld plantenbakken die echt op de balustrade leunen, zo heb je er dus zowel vanaf de balkonkant als vanaf de zijkant plezier van. Echter, de meeste plantenbakken hangen natuurlijk aan één kant. Ik bedacht me dat als ik al die plantenbakken van mijn balkon áf zou hangen, ik er eigenlijk niet echt volop plezier van zou hebben. Ik heb er dus bewust voor gekozen om de plantenbakken als het ware op het balkon te hangen. Je moet dan wel rekening houden met het feit dat je wat ruimte moet inleveren, maar ik ben nog steeds blij met de keus om de plantenbakken op deze manier op te hangen.

Voor welke planten op mijn balkon heb ik gekozen?

Ik ben gek op planten en ik heb ze dan ook overal in huis. Nu heb ik ze dan ook op mijn balkon staan. Voor mijn balkon heb ik met hetzelfde kleurpalet gewerkt als in mijn oude huis. Zo heb ik gekozen voor zwarte meubeltjes, een zwart-wit kleed en de planten wilde ik voornamelijk groen en wit. Ik heb gekozen voor hedera’s, witte petunia’s en, om toch een beetje kleur aan het geheel te geven, wat paarse ballonklokjes (platycodon). Ik wilde eigenlijk ook nog lavendel, maar dat was op dat moment niet op voorraad. Hedera’s vind ik echt zeer geschikte plantjes voor buiten. Ze zijn hartstikke budgetproof, enorm makkelijk in onderhoud en ze geven direct heel veel sfeer. Ze groeien ook erg snel, dus ik hoop dat ze binnenkort de lelijke gele rand op mijn balustrade ook een beetje camoufleren. Ook op petunia’s ben ik altijd dol. Met petunia’s moet je rekening houden met twee dingen; ze hebben vrij veel water nodig. Op warme dagen zoals nu moet je ze eigenlijk dagelijks water geven. Ook is het belangrijk om de uitgebloeide bloemetjes er steeds uit te plukken. Zo groeien er namelijk steeds nieuwe. Petunia’s zijn trouwens niet winterhard. Ze bloeien één seizoen vanaf april / mei en ze kunnen door blijven groeien tot zelfs de eerste vorst in oktober of november. Daarna sterft de petunia af.

Plantenbakken op je balkon

Je kunt natuurlijk ook plantenbakken op je balkon zetten. Het is vaak het leukst om voor een echt grote plant te gaan of om een hoekje te maken met diverse plantenbakken, opnieuw om dus echt een statement te maken. Eén enkel plantje in een pot valt vaak helemaal weg. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt, kun je natuurlijk zoveel planten neerzetten als je wilt. Ik geef je nog enkele stylingtips voor de planten op je balkon. Werk met oneven aantallen en hoogteverschillen. Twee plantjes staat vaak nogal stijfjes; ga dus liever voor drie of vijf planten. Ook met hoogteverschillen creëer je vaak een interessanter geheel; zet dus bijvoorbeeld ook planten op tafeltjes of krukjes of in een plantenstandaard. Je kunt natuurlijk ook gewoon gaan voor een combinatie van grote en kleine planten. Om eenheid te creëren op je balkon kun je werken met een kleurenpalet. Kies je bloempotten dus uit in de kleuren van bijvoorbeeld je tuinkussen, buitenkleed, luifel of accessoires. Eenheid creëer je ook door te werken met bloempotten die allemaal van hetzelfde materiaal gemaakt zijn. Kies dus voor alleen maar terracotta potten, of juist voor zinken emmers of kunststof bloempotten. Vergeet ook vooral de mogelijkheid niet om planten aan het plafond of de overdekking van je balkon te hangen, als je die mogelijkheid hebt.

HEB JIJ EEN TUIN OF EEN BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ik heb een tuin en die ziet er qua planten momenteel heel triest uit. 2 die niks deden en nu halfdood zijn en dit jaar kwam mijn hortensia niet uit. Misschien had ik hem moeten snoeien?

    1. Christiana says:

      Ah dat is jammer Babs, maar ik denk dat heel erg veel tuinen er heel triest bij staan momenteel door die extreme hitte, je kunt daar bijna niet tegen aan sproeien;-( Het kan inderdaad helpen om je hortensia te snoeien, ik deed dat altijd aan het eind van de zomer en dan kwam hij het jaar erop weer uit. Misschien als je hem nu snoeit heb je volgend jaar meer geluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.