Opruimen zonder weggooien. Een artikel vol ideeën en inspiratie met dingen die je kunt doen met spullen die je niet meer nodig hebt.

Opruimen zonder weggooien

Eén van de redenen dat mensen het lastig vinden om op te ruimen is dat ze niet goed weten wat ze met hun spullen moeten. Voor de spullen die je echt gebruikt of graag wilt bewaren zoek je natuurlijk een logische plek, maar tijdens het opruimen kom je natuurlijk ook altijd spullen tegen die je weg wilt doen, omdat je ze niet (meer) gebruikt, niet mooi vindt, er geen plek voor hebt of er geen fijne herinnering aan hebt. Maar deze spullen hoef je natuurlijk zeker niet weg te gooien, zonde zelfs! Ik ga je tips en inspiratie geven voor opruimen zonder weggooien.

Geef je spullen weg aan mensen in je eigen omgeving

Er zijn tal van mogelijkheden om je oude spullen kwijt te raken.  Waar of aan wie je je spullen kunt doneren is een beetje afhankelijk van wat voor soort spullen je hebt, en in welke staat de spullen zijn. De meest makkelijke manier is natuurlijk spullen doneren aan mensen in je eigen omgeving. Je kent vast wel mensen die het niet zo breed hebben en die je heel blij kunt maken met bijvoorbeeld jouw oude (werkende!) koffiezetapparaat of een zak kleding. Je kunt ook altijd een berichtje op je Facebook of Instagram pagina plaatsen dat je iets in de ‘aanbieding’ hebt wat mensen gratis bij je kunnen komen ophalen. Vraag je vrienden ook even om je bericht te delen. Dat is een kleine moeite en zo bereik je een grote(re) groep mensen.

Doneer je spullen als je wilt opruimen zonder weg te gooien

Spullen doneren kan ook via Facebookgroepen, het meest handige is dan om Facebook groepen te zoeken bij jou in de buurt, zodat je snel iemand vind die het item bij jou kan komen ophalen Een andere optie is spullen doneren aan de voedselbank of de weggeefbank. De voedselbank is blij met eetbare spullen (die uiteraard ook nog eetbaar zijn, en dus niet ver over de datum), maar ook met hygiënische producten zoals tandpasta, shampoo en allesreiniger. Dan zijn er nog de weggeefwinkels en goederenbanken. Het verschil tussen deze twee is dat bij een weggeefwinkel iedereen welkom is om spullen te brengen en te halen, en dat een goederenbank of een kledingbank echt specifiek gericht is op mensen met een klein budget, die vaak onder de armoedegrens leven. Andere plekken om spullen te doneren zijn dierenasiels, opvangcentra voor zwervers, vrouwenopvanghuizen en blijf van mijn lijf huizen. Dierenasiels zijn bijvoorbeeld heel blij met handdoeken en dekens, dierenspeelgoed, krabpalen, reismanden en snacks. Kinderdagverblijven en basisscholen zijn vaak heel blij met spullen die de kinderen kunnen gebruiken om te knutselen. Bij al deze plekken kun je altijd vrijblijvend informeren of er op dat moment vraag is naar de spullen die jij hebt liggen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat deze spullen netjes en schoon zijn, andere mensen of dieren gaan ze immers weer gebruiken.

Gratis af te halen

Ook kun je je spullen gratis aanbieden op gratisaftehalen.nl. Op Marktplaats kun je dit natuurlijk ook doen. Er zijn enorm veel mensen die zoeken op ‘gratis afhalen’ dus gebruik deze term ook echt in je titel om snel gevonden te worden. Denk je dat mensen geen interesse hebben in jouw oude spullen? Vergis je hier niet in! Het kan om mensen gaan met een klein budget, mensen die bepaalde dingen zoeken om mee te knutselen, te hobby-en of te DIY-en, maar ook om mensen die proberen op deze manier een centje te verdienen. Zo zaten wij met een heel groot tuinhuis in de tuin toen wij in dit huis kwamen wonen. Het was grotendeels prima in orde, alleen één kant had een aantal rotte planken. Ik informeerde bij een klusjesman wat het zou kosten om dit tuinhuis uit elkaar te halen en af te voeren. Duizend euro vroeg de beste man ervoor! Ik besloot het tuinhuis gratis aan te bieden op Marktplaats, ‘zelf uit elkaar halen’, en ik kreeg binnen enkele dagen tientallen reacties. De week erna was het tuinhuis weg, en het heeft me geen cent gekost. In dit tuinhuis stond ook een heel oude verroeste archiefkast. Ook deze is gratis opgehaald, waarschijnlijk door iemand die het weer naar de oud ijzer meneer bracht, prima toch?    

Breng je spullen naar de kringloopwinkel als je wilt opruimen zonder weg te gooien

Een andere tip voor opruimen zonder weggooien is om je spullen naar de kringloopwinkel te brengen. Informeer van tevoren altijd hoe de kringloopwinkel bij jou in de buurt ‘werkt’. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde kringloopwinkels een specifieke dag of een specifiek tijdstip op een dag hebben waarop je spullen kunt brengen. Grote spullen die nog echt bruikbaar zijn kun je vaak ook op laten halen, als je zelf niet in de gelegenheid bent om deze spullen weg te brengen. Bij ons is er een speciaal punt van de kringloopwinkel op het terrein van de afvalstort. Spullen die dus niet kapot of vies zijn en eigenlijk niet weggegooid hoeven te worden, kun je hier ook inleveren. 

Je spullen verkopen

Je kunt je spullen natuurlijk ook verkopen. Via Marktplaats kun je van alles verkopen. Dit is vooral interessant voor ‘merk’spullen, waar mensen echt specifiek op dat merk zoeken. Omdat mensen hun spulletjes vaak verzonden willen hebben en de kosten daarvan 7,25 euro zijn, is dit vaak alleen interessant voor de wat mooiere spullen. Je kunt mensen de spulletjes ook bij je thuis laten ophalen. Kleding kun je verkopen via bijvoorbeeld Vinted of Unitedwardrobe. TheNextcloset is een mooi platform voor het verkopen van designer-spullen. Zij werken wel met een commissie en ontvangen een percentage van de verkoopprijs. Een andere mogelijkheid voor het verkopen van je oude spullen is op een rommelmarkt, vooral ideaal voor de wat ‘goedkopere’ spulletjes. Geen zin om zelf op de rommelmarkt te gaan staan? Scholen en goede doelen zoeken vaak spulletjes om op rommelmarkten te verkopen. De opbrengst van die spulletjes gaat dan weer naar het goede doel. Heb je antieke spullen liggen, bijvoorbeeld op zolder gevonden of uit een erfenis? Als je geen verstand hebt van antiek, dan is het heel lastig om de waarde van iets in te schatten. Dan kan het zinvol zijn om een antiquair te laten komen. Deze persoon kan de items die geschikt zijn voor verkoop op een veiling er voor je uit halen. Houdt er wel rekening mee deze mensen je vaak niets zeggen over de marktwaarde van een item. Zo ‘beschermen’ zij zichzelf tegen mensen die hen alleen maar laten komen om een inschatting te maken van de waarde en vervolgens de spullen alsnog zelf gaan verkopen. Wanneer je er voor kiest om spullen te laten veilen, zul je van tevoren wel een overzicht met de geschatte waarde ontvangen. Wil je je antieke spullen zelf gaan verkopen, dan is Catawiki daar een mooi platform voor. Houdt opnieuw rekening met het feit dat veilinghuizen en Catawiki een commissie rekenen over de verkochte goederen.

RUIM JIJ GRAAG OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Goede tips! Toen mijn schoonmoeder 3 jaar geleden overleed was haar kleine huisje overvol met ca. 150 paar schoenen en rekken vol kleding vanaf eind jaren 60 tot nu veel nog nieuw met labels. Hebben gelukkig veel hulp gehad van de kringloop in Hoofddorp. De meubels hebben we op “gratis af te halen¨ gezet en alles is opgehaald zelfs de keuken (zelf demonteren). Het grappige is wel dat ook op “gratis af te halen” mensen op “merken” afkomen. Een onooglijk Gispen bureautje uit de jaren 50 leverde meer dan 150 reacties op….en een teakhouten wandmeubel werd opgehaald door iemand uit Delfzijl. Hij nam en passant alle pannen/servies/gordijnen etc. mee voor een project in Albanië. Was wel een fijn gevoel om mensen blij te maken en niets echt weg te gooien. Zelfs in het asiel waren ze blij met dekens en handdoeken.

  1. Christiana says:

   Fijn is dat hè! Ik ben ook absoluut niet van het weggooien, ik kijk altijd of ik iemand anders nog blij kan maken met spullen, en in 99% van de gevallen lukt dat ook;-)

 2. Sinds ik op mezelf woon heb ik veel dingen naar de kringloop gebracht en daar is ook weer veel van verkocht. Zelf ga ik er ook regelmatig naar toe want ik zie altijd wel weer wat leuke dingetjes!

  1. Christiana says:

   Ik kom er ook graag en ik speur dan altijd naar Delfts blauw. Ik vind ook eigenlijk bijna altijd wel iets leuks;-)

 3. Het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel opgeruimd. De meeste spullen heb ik naar de kringloop gebracht en sommige spullen verkocht. Het voelt goed om het op deze manier te doen.

  1. Christiana says:

   Same here! Ik heb ook van die periodes dat het allemaal begint te kriebelen en dan wil ik alles weer uitgebreid uitzoeken en opruimen. En tijdens die opruim-sessies gaat er ook altijd wel het een en ander de deur uit.

 4. Kleding gaat altijd in de ‘zak voor max’ bij ons en de kleding van mijn dochter geef ik altijd door aan de dochter van een vriendin. Vaak is dat nog helemaal in goede staat, zo zonde om het ander weg te doen. Ik heb ook al meerdere keren wat gratis op marktplaats gegooid, echt ideaal. Vorige keer had ik twee kledingkasten die weer een verhuizing in de slaapkamer niet gingen overleven. Binnen een uur stond er een meneer op de stoep die zelf de kasten van 3 hoog naar beneden heeft gesleept, echt ideaal. Hij was er helemaal blij mee, begreep niet dat ik ze gratis weg deed.

  1. Christiana says:

   Ideaal inderdaad, dat hadden wij dus ook met dat tuinhuis. Ik had twee verschillende stellen uitgenodigd om te komen kijken, zodat ik kon zien of ze wel echt serieus waren. Voor het zelfde geld maak je een afspraak met iemand en dan komt die persoon uiteindelijk helemaal niet. Uiteindelijk ben ik gegaan voor mensen die een heel groot stuk land hadden en daar het huisje neer wilden gaan zetten. De beste man kwam het uit elkaar halen met zijn vader en ze hebben geen schroefje laten liggen;-)

 5. Ik breng kleding weg naar een tweedehands winkeltje en dan krijg je de helft van de opbrengst, andere kleding lever ik in bij H&M (krijg je per zak een bon van 10% korting) of doe ik in een kleding container. Sommige spullen verkoop ik ook via Marktplaats zoals speelgoed, een keyboard, complete eethoek etc. Ik vind het ook echt super leuk om spullen te verkopen. Vaak zien die spullen er nog hartstikke goed en zijn mensen er super blij mee. Krijg ik altijd wel een goed gevoel van 😊.

  1. Christiana says:

   Fijn is dat op die manier. Zo ruim jij lekker op en iemand anders is er weer blij mee;-)

 6. Leuke tips! Ik breng het meeste van wat ik weg doe naar de kringloop, tenzij ik zeker weet dat ik iemand in mijn omgeving blij kan maken met iets, dan geef ik het aan diegene.

 7. Ik gooi kleding in doneerbakken van het Leger Des Heils en accessoires bewaar ik vaak voor een tweede leven door ze bijvoorbeeld in een andere kleur te spuiten.

  1. Christiana says:

   Dat doe ik ook. Ik heb altijd wel een busje spraypaint in huis! Zo heb ik dit jaar ons badkamermeubel van goud naar zwart gespoten, de lantaarns in de tuin en laatst een oude metalen bruine boekenstandaard die we in de kelder op het werk vonden. Nu staat ons trouwalbum erin en anders was hij in de prullenbak beland;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.