Hoewel de fotograaf de foto’s maakt, spelen júllie zelf natuurlijk de belangrijkste rol in het hele proces. 6 Tips voor de mooiste trouwfoto’s.

De mooiste trouwfoto’s met een fotograaf die écht bij jullie past

Hoewel er, zoals je in dit artikel gaat lezen, heel veel dingen zijn die jullie zelf kunnen doen voor de mooiste trouwfoto’s, speelt de fotograaf natuurlijk een onmisbare rol op jullie grote dag. Neem goed de tijd om een trouwfotograaf te zoeken. Ik zeg bewust, een trouwfotograaf, want niet elke fotograaf is een trouwfotograaf. Portretfotografie of natuurfotografie zijn bijvoorbeeld al twee heel andere dingen dan trouwfotografie. Als je fotograaf niet gewend is om bruiloften te doen, kan dat best wel overweldigend zijn. Sowieso is het vaak een lange dag waar je als fotograaf eigenlijk niet echt pauze kan nemen. Er zijn enorm veel momenten die je vast gelegd wilt hebben, maar vooral zijn het momenten die je nooit meer over kunt doen, zoals de eerste keer dat jullie elkaar zien, het ja-woord en het uitwisselen van de ringen. Dit zijn echt de momenten die je vastgelegd wilt hebben. Een trouwfotograaf is hier alert op en weet op welke plekken hij moet gaan staan om de mooie trouwfoto’s te krijgen. Plan van tevoren zeker een kennismaking in met de fotograaf en bekijk het portfolio online. Een fotograaf kan zelf natuurlijk ook boeken meebrengen. Iemands stijl moet je eigenlijk direct al aanspreken voordat je besluit dat hij jullie trouwfotograaf gaat worden.

trouwshoot Parc Broekhuizen

Een mooie omgeving om de mooiste trouwfoto’s te maken

In veel gevallen kies je er voor om een trouwfotograaf al in de ochtend te laten komen, zodat de voorbereidingen en het aankleden vastgelegd kunnen worden. Zorg er voor dat de ruimtes waarin je je klaar gaat maken, netjes en opgeruimd zijn. Ga je je aankleden in de slaapkamer, maak dan het bed op, zorg dat de nachtkastjes en andere oppervlaktes opgeruimd zijn en dat er geen verdwaalde sokken over de vloer slingeren. Een fotograaf kan vaak leuke dingen met (staande) spiegels doen, zoals jouw reflectie in de spiegel fotograferen. Staat die spiegel tegenover het bed, dan wil je waarschijnlijk ook onder het bed opruimen. Zien jullie elkaar voor het eerst in of rond jullie huis? Dan geldt hetzelfde verhaal, zeker op de plekken waar dat moment zich gaat afspelen, in de gang of bij de voordeur bijvoorbeeld. Een dode plant in een pot bij de voordeur zal een foto bijvoorbeeld niet heel erg veel mooier maken, net zoals een berg schoenen onderaan de trap waar jij heel statig van af komt lopen. Denk ook na over mooie plekjes om eventueel je jurk en het trouwpak te laten fotograferen, voordat jullie je gaan aankleden. Een jurk is bijvoorbeeld mooi voor een raam (een professionele fotograaf kan prima omgaan met het tegenlicht), aan een mooie hanger op de kledingkast, aan een hemelbed of buiten in de tuin aan een boom. Zorg er ook voor dat gasten en mensen die je tijdens het aankleden of de voorbereidingen helpen, weten dat de fotograaf er is. Zo kunnen zij er ook voor zorgen dat ze aangekleed zijn voor de foto’s.

regen op je bruiloft

Plan eerst een loveshoot

Het kan zijn dat jullie allebei niet gewend zijn om voor de camera te staan en dat jullie je daar zelfs heel ongemakkelijk bij voelen. Om een beetje te ‘oefenen’ kun je bijvoorbeeld eerst een loveshoot plannen, uiteraard met de trouwfotograaf die er straks tijdens de bruiloft ook bij zal zijn. Zo kun je aan het idee wennen dat er foto’s van jullie worden gemaakt, ook op momenten dat je er niet op bedacht bent. Want dát zijn vaak de momenten waarop de meest bijzondere foto’s worden gemaakt. Een leuk idee is om alvast naar de locatie te gaan waar jullie gaan trouwen of waar jullie de shoot gaan doen. Het is super leuk om je favoriete foto’s van de loveshoot straks naast de mooiste trouwfoto’s te leggen.

Trouwshoot Parc Broekhuizen

Omarm de mogelijkheden voor de mooiste trouwfoto’s

Omdat elk bruidspaar uniek is, is elke serie trouwfoto’s ook uniek. Maak voor de meest bijzondere en de mooiste trouwfoto’s op de dag zelf ook gebruik van de mogelijkheden die op je pad komen, en omarm ze. Regen, sneeuw, fel zonlicht waarmee je schaduwen op foto’s kunt creëren, het zogenaamde golden hour, maar ook dieren zoals vogels die toevallig rond vliegen of je eigen huisdieren die mega enthousiast naar je toe rennen terwijl jullie elkaar voor het eerst zien. Hier zijn tal van mooie foto’s mee te maken. Gaat er gestrooid worden met confetti, rijst of bloemen en weet je dat van tevoren? Licht de fotograaf hier over in, want dit zijn echt unieke momenten voor de mooiste trouwfoto’s. Draag jij een sluier? Gebruik die voor de foto’s! Matchen de sokken van je man met de kleur van de bloemen uit jouw boeket, doe daar iets tofs mee! Draagt je man een grijs trouwpak en trouw je in de herfst? Dat grijs zal waarschijnlijk spectaculair afsteken tegen het rood en het bruin van de bomen.

de mooiste trouwfoto's

Blijf bij jezelf

De beste tip die ik van onze trouwfotograaf heb gekregen was; een pose die voor jou onnatuurlijk voelt, ziet er op een foto vaak ook onnatuurlijk uit. De mooiste trouwfoto’s krijg je dus door gewoon jezelf te blijven en in feite te vergeten dat de fotograaf er is. Als het moment van de trouwshoot is aangebroken en je voelt je ongemakkelijk om maar gewoon een beetje te poseren, neem elkaar dan bij de hand en ga lopen, fluister iets liefs tegen elkaar, lach met elkaar om de prachtige ceremonie die jullie net gehad hebben, bewonder elkaars ringen. Een trouwfotograaf is er juist om dit soort intieme momentjes vast te leggen.

bruiloft La fragne

Doe van tevoren inspiratie op voor de mooiste trouwfoto’s

Toen wij in Frankrijk trouwden, konden we niet eerst de locatie bekijken. In Nederland kon dat wél en van die gelegenheid hebben we dan ook zeker gebruik gemaakt. Ga dus eens naar jullie trouwlocatie en kijk of je al leuke plekjes voor mooie foto’s kunt ontdekken. Ook via Pinterest en Instagram kun je heel veel inspiratie opdoen voor foto’s. Je hoeft foto’s natuurlijk niet één op één te kopiëren, maar je kunt wél leuke ideeën opdoen voor bijvoorbeeld ‘poses’ of de plek van de fotograaf. Een fotograaf hoeft namelijk zeker niet altijd alleen maar recht voor jullie te staan om de mooiste trouwfoto’s te krijgen, zoals de bovenste foto uit dit artikel daar een heel mooi voorbeeld van is. Spreek van tevoren ook je wensen uit. Wat voor soort foto’s zijn belangrijk voor jullie, en misschien zijn er ook dingen die jullie persé niet willen. Vertrouw tenslotte ook op je fotograaf en vergeet vooral ook niet te genieten van jullie prachtige dag.

WAS JIJ TEVREDEN MET JULLIE TROUWFOTO’S?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Wat een prachtige foto’s van jullie! Zo mooi om te zien hoe jullie stralen en je jurk is zo mooi!

 2. Prachtige foto’s. Het plezier én geluk spat er vanaf! Moet heerlijk zijn om terug te kijken (en dit is dan zoiets wat je noooooooit weg zou doen bij het opruimen) 🙂 Fijne dag.

  1. Christiana says:

   Haha, nee inderdaad! Ik word nog steeds zo blij als ik deze foto’s terugzie. Ik heb mijn trouwschoenen ook in een open kast staan, zo zie ik ze elke dag;-)

 3. Wauw, prachtige foto’s! Wij willen in 2022 gaan trouwen, als er dan geen Corona meer is. Handige tips!

  1. Christiana says:

   Wat een super fijn vooruitzicht! Het is zo leuk om bezig te zijn met de voorbereidingen en uit te kijken naar jullie grote dag. Laten we inderdaad hopen dat het er voor ons allemaal in 2022 een stuk beter uitziet!

 4. Wat een goede tips allemaal! Ik lette nergens op toen ik ging trouwen, maar zoiets als een lelijke plant in het zicht is een goede.
  Ook zo een leuk idee voor foto’s tijdens de aanloop, het verkleden en dergelijke. Nu zou ik ook alles eromheen netjes willen opruimen, op foto’s zie je vaak sneller dat alles rommelig is.

  1. Christiana says:

   Klopt, en dat zijn echt dingen waar je helemaal niet over na wilt denken als je net je trouwjurk aan hebt gedaan en staat te popelen om naar je (aanstaande) man te gaan;-) Bij ons was het wel fijn dat we in Frankrijk hebben kunnen ‘oefenen’ met de foto’s. Zo wisten we in Nederland ook beter wat we wel en niet mooi vonden.

 5. Wat een goede tips! Ik heb geen trouwplannen, maar vond het wel leuk om te lezen haha 🙂

  1. Christiana says:

   Ah, dat vind ik echt leuk om te lezen, bedankt voor je berichtje Alexandra;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.