Heb jij open kasten in huis maar irriteer je je aan de rommel die er altijd in staat? Een open kast netjes houden doe je zó.

Een open kast netjes houden door de kast een ‘functie’ te geven

Open kasten staan heel leuk in huis. Door er mooie spullen in te zetten maak je een ruimte direct interessanter, zeker wanneer je verder alleen maar dichte kasten hebt. Toch kunnen open kasten die niet echt doelbewust zijn ingericht ook voor veel (onbedoelde) chaos en irritatie zorgen. Een open kast netjes houden begint eigenlijk met het geven van een functie aan zo’n kast. Daarmee bedoel ik dat je er goed over nadenkt waar je die open kast nu eigenlijk voor gaat gebruiken. In een keuken is een open kast vaak leuk voor servies. In de slaapkamer kun je er bijvoorbeeld cosmetica of tassen in zetten. Op je werkplek of in een woonkamer kun je een open kast gebruiken voor boeken, fotolijsten en souvenirs. Op deze manier voorkom je dat er eigenlijk alleen maar ondefinieerbare rommel in zo’n open terecht komt wat dus uiteindelijk alleen maar ongezellig en rommelig oogt.

Maak gebruik van opbergers

Laten we zeggen dat je een open kast in de keuken hebt. Zoals ik net al als voorbeeld gaf; servies staat altijd leuk in een open kast. Maar zo’n open kast kun je natuurlijk ook gebruiken voor etenswaren en keukengerei. Toch zullen pakken koffie, doosjes thee, broodbeleg en zakken rijst er in zo’n kast niet heel gezellig uitzien. Juist voor dit soort dingen is het leuk om voorraadpotten aan te schaffen. Ik vind het zelf altijd leuk om voor eenheid te gaan, voorraadpotten in dezelfde serie dus, al dan niet in verschillende groottes. Je zult zien dat zo’n rij met voorraadpotten een stuk gezelliger staat dan halfvolle pakken, zakken en doosjes. Bovendien blijven je etenswaren langer goed in een voorraadpot. In plaats van een standaard voorraadpot kun je natuurlijk ook mandjes, doosjes of blikjes gebruiken om spulletjes in te bewaren. Ook op andere plekken dan je keuken kun je in een open kast gebruik maken van opbergers, zoals dozen en manden.

Een open kast netjes houden door hem leuk te stylen

Vind je het lastig om een open kast echt leuk in te richten? Er zijn een aantal eenvoudige tips die je hierbij kunnen helpen. Soms werkt symmetrie heel goed. Een rij voorraadpotten die allemaal dezelfde hoogte hebben kan er heel mooi en netjes uitzien. Je kunt ook werken met verschillende hoogtes; zet de potten bijvoorbeeld van groot naar klein of zet een grote in het midden en steeds kleinere aan de zijkanten. Wil je een open kast stylen dan is het ook leuk om te werken met oneven aantallen objecten, zeker wanneer je je open kast gaat inrichten met decoratieve objecten. Kies dan dus voor drie of vijf objecten in plaats van twee of vier. Het is ook slim om te werken met objecten van verschillende afmetingen. Bijvoorbeeld objecten die qua hoogte en doorsnede van elkaar verschillen. Iets ‘groens’ op een wandplank doet het ook altijd goed. Kies voor een plant, een bosje bloemen of een enkele bloem in een vaasje. Ook kun je gaan voor droogbloemen of losse takjes, bijvoorbeeld eucalyptus. Dit geeft het geheel ook wat meer schwung. Vind je nog steeds dat je open kast er niet netjes uitziet? Probeer dan eens om je objecten op een dienblad te groeperen.

HEB JIJ OPEN KASTEN IN HUIS? ZIEN DIE ER ALTIJD NETJES UIT OF VIND JE HET LASTIG OM ZE NETJES TE HOUDEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. In de woonkamer wel een open kast en dat lukt redelijk om deze netjes/leuk te houden. In de keuken geen daar zou hier ook geen ruimte voor zijn en ondanks te tip van gelijke voorraadpotten zou het hier denk ik niet werken omdat ik mij heel snel erger als de potten niet op gelijke afstand staan, sommige potten sneller leeg gaan dan anderen en dat er tijdens het koken etc. spullen die er niet “horen” in komen. En tenslotten (ook erg belangrijk) lukt het mij niet om het zo mooi te stylen als jij dat doet. Hebben nu een open plank in de keuken en die is al minstens 15 keer verwisseld en het blijft mwah……

  1. Christiana says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt, dan zou je eventueel kunnen kiezen voor dichte (niet transparante) potten.

 2. Mooie tips. Ik heb geen open kasten, die heb ik wel gehad en dat vond ik toch altijd wel een uitdaging om het netjes te houden. Dus bij het uitkiezen van nieuwe meubels hebben we gekozen voor een vitrinekast. Wel hebben we achter de bank een plank waar we decoratie hebben staan en dat blijft wel netjes…toch blijf ik een open kast wel heel leuk vinden.

  1. Christiana says:

   Oh ja, ik kan me inderdaad herinneren dat je die plank achter de bank wel eens hebt laten zien, een heel leuk idee vond ik dat!

 3. Ik lees dit terwijl achter mijn laptopscherm onze open boekenkast staan. Naast boeken is daar ook wat, eh… zooi in terecht gekomen. Pff, ik moet echt opruimen.

  Wat ik wel nog steeds leuk vind, is dat we Billy’s hebben in de breedtes 80-40-80. Die smallere kast in het midden gebruik ik dus meer om te showcasen. Mijn kookboeken staan daar bijvoorbeeld vrolijk naast elkaar, je vindt er ook wat decoratie, en een plankje is nu gewijd aan de Romcomnibus, haha.

  1. Christiana says:

   Wij hadden toevallig precies hetzelfde in ons vorige huis, twee brede boekenkasten en daar tussen in een smalle;-)

 4. Nee, maar ik vind het wel onwijs mooi! Het paste net niet bij ons interieur wat we toen in gedachten hebben, maar het staat vaak prachtig.

 5. Ik heb bijna geen open kasten meer, deels omdat het best lastig is om het netjes en gestyled te houden. Wel hebben we boekenkasten in twee kamers staan, en in de werkkamer staan daar ook wel ordners en bakjes met pennen en dergelijke in. Gelukkig lukt het wel om die kast netjes te houden, alleen werk-gerelateerd mag erin (o en mijn kookboeken, the odd ones out ;-)), dus dat scheelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.