Nieuwe verf kiezen voor in huis, dat is best een uitdaging, zeker als je weinig inspiratie hebt. En hoe pakt de kleur uiteindelijk uit op de muur?

Nieuwe verf kiezen

Ik hou erg van kleur in huis en ik heb op diverse plekken behang. Ik had halverwege vorig jaar al het plan om beide slaapkamers boven, waarvan er eentje als mijn werkplek dient, een make-over te geven, en eind vorig jaar was het dan zover. Ik had natuurlijk al diverse ideeën en ik wilde dit keer eens voor verf gaan, en niet voor behang. Eén van die redenen was dat ik al jaren een bepaalde kleur verf in mijn hoofd had die ik echt prachtig vond, maar de voornaamste reden was eigenlijk dat ik nu eens voor iets tijdlozer wilde gaan. Ik merkte toch dat ik met behang op een bepaald moment wat uitgekeken raakte op de print, dus ik zou voor verf gaan. Maar het was voor mij de eerste keer dat ik dus verf moest uitzoeken die niet wit zou zijn. Nieuwe verf kiezen, hoe pak je dat aan? Hoe voorkom je een miskoop?

Nieuwe verf kiezen, kies een kleur die je echt mooi vind

Ik snap dat dit an sich logisch klinkt, maar in een wereld waarin we op alle mogelijke manieren inspiratie op kunnen doen, is het best makkelijk om mee te gaan in trends. Tenzij je het geen probleem vind om steeds opnieuw te verven, kun je beter voor een kleur gaan die je echt mooi vind, waar je echt ‘iets mee hebt’.

Inspiratie opdoen voor een nieuwe kleur op de muur

Wanneer je inspiratie op wilt doen voor een nieuw kleurtje op de muur, beperk je zelf dan niet alleen tot kleurenwaaiers of strookjes in de bouwmarkt. Je kunt namelijk op alle mogelijke manieren inspiratie opdoen voor verf, en zeker ook voor combinaties van kleuren. Natuurlijk kun je wooninspiratie opdoen in woonbladen of op blogs, maar inspiratie voor een toffe nieuwe kleur in je interieur kan net zo goed van een mooie outfit komen die je in een film ziet, of in een magazine. Het kan ook komen van plekken waar je komt, zowel binnen als buiten. De inspiratie kan tot slot ook komen van iets wat je al in huis hebt. Wil je bijvoorbeeld nieuwe verf kiezen voor de woonkamer, dan kunnen de kleuren van een vloerkleed of een schilderij als inspiratie dienen voor de nieuwe kleur op je muur.

nieuwe verf kiezen

Vergelijk kleuren met elkaar

Wanneer je op een bepaald moment een kleur hebt bedacht, is de volgende stap in het proces het kiezen van de nuance van die kleur. Ik wilde op zowel de slaapkamer als mijn werkplek de kleur blauw, maar er zijn echt oneindig veel kleuren blauw. De kleur op mijn werkplek kende ik al, dat is uiteindelijk Hague blue van Farrow & ball geworden, maar voor de slaapkamer moest ik echt een nieuwe kleur kiezen. Het moest blauw worden, dat sowieso, en het liefst een beetje een ‘chique’ tint blauw. Ik weet nog dat ik een willekeurig strookje in de bouwmarkt pakte die ik direct erg mooi vond. Tót ik daar een ander strookje naast hield. Opeens bleek die ‘mooie’ kleur helemaal niet zo mooi. Vergelijk dus altijd meerdere kleuren met elkaar door strookjes naast elkaar te houden. Dan zijn er altijd kleuren die er voor jou echt uitspringen.

Nieuwe verf kiezen, bekijk de kleuren bij verschillend licht

Doe dat ook vooral in je eigen huis, in de ruimte waar de kleur ook daadwerkelijk gaat komen. Het licht in de bouwmarkt, en in elke willekeurige andere winkel waar je verf kan kopen, is altijd heel anders dan bij je thuis. Vergelijk de kleuren vervolgens bij je thuis ook op verschillende momenten. Het licht in je huis kan op verschillende momenten van de dag echt totaal anders zijn, en je wilt dat de kleur in feite op elk moment van de dag mooi is. Ik heb zelf gebruik gemaakt van de Flexa kleurtesters. Je kunt ook de Flexa visualizer app gebruiken. Dit artikel is trouwens niet gesponsord door Flexa, ik vind die kleurtesters gewoon echt enorm handig! Het was voor mij belangrijk dat de nieuwe blauwe verf mooi zou staan bij onze blauwe gordijnen die we al hadden. Je kunt niet zomaar twee soorten blauw bij elkaar leggen. Door kleuren te kiezen die heel erg op elkaar lijken, krijg je meestal niet zo’n mooi resultaat, dus het is dan makkelijker om voor contrast te gaan. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een lichte tint en een donkere tint van een bepaalde kleur, wat ik dus ook uiteindelijk gedaan heb. Heb je kleurtesters, breng ze dan aan op een plek waar het daglicht op valt en maak je keus het liefst pas de volgende dag. Op die manier kun je de verf op alle momenten van de dag zien bij verschillend licht.

WELKE KLEUREN VIND JIJ MOOI IN EEN INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ik heb een lange muur in mijn woonkamer in een vrij opvallende turqoise tint geverfd. Het is wel echt mijn kleur en ik word er nog altijd heel blij van. Op de slaapkamer hebben we een grijze tint met ook heel licht wat blauw erdoor.

  1. Christiana says:

   Oh wat gaaf zeg, ik hou ervan; KLEUR!

 2. Ik heb de Flexa kleurtesters en de visualozer vaak gebruikt. In de woonkamer hebben we een muur met de Flexa kleur van 2020 geschilderd. In de slaapkamer hebben we twee muren donkerblauw geschilderd. Nog steeds blij met deze keuzes.

  1. Christiana says:

   Leuk dat jij de Flexa kleurtesters al kende en gebruikt hebt. Ik kende ze ook al wel, maar omdat ik de afgelopen jaren steeds voor behang koos en nooit voor verf, had ik ze zelf niet eerder gebruikt. Maar als ik een nieuw verf-project heb, ga ik zeker weer voor Flexa omdat ik dan gebruik kan maken van die kleurtesters. De kwaliteit van de verf is ook goed.

 3. Op alle muren hebben wij gebroken wit behang, heel veilig en voor ons heel fris. We fleuren het op met schilderijen en accessoires.

  1. Christiana says:

   Zo wissel je inderdaad wat makkelijker af! Andre zat al grapjes te maken samen met onze klusjesman of ik niet een verf-abonnement kon afsluiten, ik wil de kleuren natuurlijk nogal eens veranderen hier in huis;-)

 4. Wij hebben nu alles lekker saai wit. Ik zou best een muur een kleurtje willen geven mits de ruimte dan niet kleiner oogt dan hij al is. Misschien als ik genoeg energie heb van de zomer zou ik het best kunnen proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.