Kunstgras leggen is eigenlijk niet zo moeilijk, het is wel belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden, dít heb je daarvoor allemaal nodig. En is kunstgras eigenlijk wel geschikt voor huisdieren?

Waar komt ons kunstgras vandaan?

Vorig jaar lieten wij onze nieuwe tuin ontwerpen en dit jaar hebben we deze helemaal aangelegd, hier en daar met wat hulp natuurlijk. Alles is er uit geweest, op een boom midden in de tuin en de schutting na. Zo zaten er diverse boarders in, grote stukken waren betegeld, we hadden deels vlonderplanken en er lag een (groot!) grasveld in. Maar dat grasveld was me echt een doorn in het oog. Het was op grote stukken geel geworden, eigenlijk helemaal dood, en er blééf maar onkruid groeien op de delen die er nog wel enigszins redelijk bij lagen. Toch staat gras natuurlijk wel heel gezellig en toen we met onze tuin aan de gang gingen, wisten we dus absoluut zeker dat we gras wilden, maar dit keer zouden we voor kunstgras gaan. Kunstgras kun je niet alleen bij tuincentra kopen, maar ook bij heel veel bouwmarkten en natuurlijk online. De prijzen tussen de verschillende soorten kunstgras verschillen echter enorm. Als je dan ook nog eens geen ervaring hebt met kunstgras, wordt het maken van een keus best lastig. Uiteindelijk kwamen wij terecht bij koopjekunstgras.nl, en het fijne aan die webshop is dus dat je gratis stalen kunt bestellen. Dat hebben wij natuurlijk gedaan en eigenlijk pas op het moment dat je die stalen naast elkaar legt, besef je pas hoeveel verschil er tussen de verschillende soorten kunstgras zit. Verschillen in kleur bijvoorbeeld, sommige soorten kunstgras zijn wat geler, anderen wat groener. Dan is er natuurlijk verschil in de lengte. Over het algemeen geldt, hoe hoger het gras, hoe hoger de prijs. Uiteindelijk zijn wij gegaan voor ‘Action’.

lindeman schuttingen review

Wat heb je allemaal nodig om kunstgras te leggen?

Ga je kunstgras leggen, dan is het erg belangrijk dat de ondergrond goed geëgaliseerd wordt. Is dit gebeurd, dan moet er een onderdoek gelegd worden. Dit is belangrijk om onkruid tegen te gaan, maar het geeft ook een mooie basis zodat het kunstgras er straks echt strak op komt te liggen. Naast het kunstgras zelf heb je kunstgrashaken nodig. Geadviseerd wordt om bij kunstgras leggen op elke meter een haak in de grond te slaan en sowieso op alle hoeken. Dit kun je met een hamer doen. Hierdoor blijft het kunstgras goed op zijn plek liggen. Sla de haken echter niet te diep in de grond, anders krijg je op die specifieke plekken ‘kuiltjes’ en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Tijdens het leggen zelf heb je in principe alleen een scherp stanleymes nodig. Ligt je kunstgras eenmaal helemaal naar je zin, dan kun je er instrooizand over heen strooien. Dit geeft extra gewicht, ook belangrijk zodat je kunstgras goed blijft liggen.

Waar moet je rekening mee houden als je kunstgras gaat leggen?

Wanneer je kunstgras gaat uitzoeken, is het belangrijk dat je van tevoren bepaalt hoe intensief dat gras gebruikt gaat worden. Ga je er bijvoorbeeld speeltoestellen voor de kinderen op zetten of ga je er op sporten, heb je huisdieren of wordt er eigenlijk waarschijnlijk nauwelijks op gelopen? Houdt hier rekening mee met het soort kunstgras dat je uitzoekt, voor elke vorm van gebruik is er namelijk wel een soort kunstgras. In principe kan kunstgras op elke ondergrond gelegd worden. De ondergrond moet wel altijd drainerend zijn. Wil je kunstgras leggen op een balkon of op een dakterras, dan moet je gebruik maken van drainagematten. Het is belangrijk dat eventuele gaten in die ondergrond van tevoren gedicht worden, zodat je niet achteraf beschadigingen krijgt op de plekken waar de gaten zitten. Zelf hebben wij er ook voor gekozen om voor het kunstgras leggen, betonbanden langs alle zijkanten te plaatsen. Op die manier krijg je niet alleen esthetisch gezien een mooie afscheiding tussen de verharding en je kunstgras, maar kunstgras blijft op die manier ook nog beter liggen. Kunstgras koop je op een rol, het spreekt voor zich dat je beter te veel dan te weinig kunt bestellen. Het is zeker mogelijk om twee ‘plakken’ kunstgras naast elkaar te leggen, dat hebben wij in een hoekje van de tuin ook gedaan, maar het is niet zoals met echt gras dat dat uiteindelijk gaat groeien waardoor de naad verdwijnt. De naad zal altijd een beetje zichtbaar zijn, waardoor je dus beter wat te veel kunstgras kunt bestellen en het restant af kunt snijden, in plaats van korte stukjes naast elkaar te leggen.

Is kunstgras geschikt als je huisdieren hebt?

Hier kan ik gelukkig volmondig ‘ja’ op antwoorden! Onze pomeriaan Sketch vind het echt geweldig om in de tuin te spelen en ze ligt en speelt heel vaak op het gras. Zo ligt ze er lekker overheen te rollen, en ook ligt ze vaak onder de boom, lekker in de schaduw. Omdat we natuurlijk een heel nieuwe tuin hebben, zijn de borders rondom het kunstgras ook net helemaal opnieuw beplant. Omdat dit tijd nodig heeft om te groeien, is er op heel veel plekken nog aarde zichtbaar. Daar graaft ze nogal eens in, in het begin deed ze dat ook op het gras, maar ze merkte al gauw dat dat geen zin had. Nu doet ze dat eigenlijk niet meer en het gras heeft er ook niet onder te lijden gehad. Ook een plasje en een poepje kan kunstgras prima aan. Het kunstgras verkleurt bijvoorbeeld niet door plasjes.

HEB JIJ KUNSTGRAS OF GEEF JE TOCH DE VOORKEUR AAN ECHT GRAS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

13 Comments

 1. Wij hebben ons 2 jaar geleden laten voorlichten maar omdat we niemand konden vinden voor de gehele herinrichting van de tuin (30 jaar niets aan gedaan) is dat er nooit van gekomen. Zou nu hier op het balkon wel kunstgras willen want er liggen van die hardhouten planken die vastgeschroefd zitten en daar zitten van die spleten tussen van 5 cm. waar van alles in kan vallen en je kunt ertussen niet stofzuigen. Heel onhandig. Denk inderdaad wel dat je beter iets meer geld kunt investeren in kunstgras want je ziet ook van dat spul waarbij je van een kilometer afstand ziet dat het “nep” is. Stomme vraag misschien maar moet je het ook stofzuigen of schoonmaken?

  1. Christiana says:

   Het ligt er nu ongeveer 2,5 maand, en ik heb het nog niet hoeven schoonmaken. Doordat wij er voor gekozen hebben om het kunstgras na het leggen in te strooien met zand, lag er op een op gegeven moment wel aardig wat zand in de hoekjes. Daar kwam ook nog het brekerzand bij dat we over de verharding gestrooid hadden. Maar toen hebben we er dus inderdaad de stofzuiger bij gepakt en toen waren de hoekjes weer helemaal netjes!

 2. Wat ziet jullie kunstgras er mooi (en echt!) uit! Lijkt me heel handig dat er geen grasmaaier aan te pas komt 🙂 Ik wist eigenlijk helemaal niet dat er zo veel is om rekening mee te houden bij het uitzoeken van kunstgras. Goed om te weten! En natuurlijk vooral mooi dat jullie zo tevreden zijn over het resultaat.
  Ik weet nog niet zo goed of ik bij een tuin zou kiezen voor kunstgras of echt gras. Denk dat ik me dan ook maar zo goed mogelijk laat voorlichten over de voors en tegens 🙂

  1. Christiana says:

   Ja, nooit meer gras maaien, ik was ook blij dat we die grasmaaier de deur uit konden doen, groot onding;-) Voor ons was de zoektocht naar kunstgras ook even nieuw en spannend. Wij hadden er natuurlijk ook allebei nog geen ervaring mee en het is toch best een investering, zeker die grote stukken die wij nu hebben liggen. Maar ik ben er echt onwijs blij mee, je hebt er nauwelijks omkijken naar eigenlijk.

 3. Het is zo mooi geworden! Heel strak maar toch gezellig. Wij hebben ook kunstgras en ik vind het ideaal! Het is mooi, het lijkt net echt en het is bijna onderhoudsvrij. Het enige nadeel vind ik toch wel dat het bij ons met deze temperatuur wel snel warm wordt.

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen dat jullie ook kunstgras hebben. Je hebt helemaal gelijk dat het wel super warm word, zeker tijdens de hittegolf waar we nu in zitten. Als ik een was gedraaid heb, hang ik hem nu lekker buiten te drogen op het pad tussen de twee grasvelden in, maar dan moet ik dus op het gras staan om alles op te hangen. Dan sta ik altijd een beetje te ‘dansen’ om mijn voeten maar van het gras af te houden. Sketch haar ideale plekje is onder die boom, daar is het heerlijk koel;-)

 4. Ik heb het proces van de achtertuin ook gevolgd op je stories en ik vind het zo mooi geworden! Ik heb zelf last van hooikoorts, dus zou dan ook eerder gaan voor kunstgras. Daarbij vind ik het soms niet meer van echt te onderscheiden, terwijl het wel lekker makkelijk is.

  1. Christiana says:

   Leuk dat je alles gevolgd hebt, het was ook nogal een klus, pfff, ik ben echt blij dat we nu alleen nog maar van de tuin hoeven te genieten en niet meer met stenen of graspollen hoeven te sjouwen;-) Echt iedereen die bij ons in de tuin komt kijken vraagt; ‘Is het grasveld echt of nep?’ Het lijkt inderdaad gewoon echt gras, het is alleen een beetje te perfect, haha, en dan kijken ze nog eens en dan zeggen ze: Oh ja, het is nep, maar het lijkt net echt;-)

 5. Jullie tuin ziet er zo mooi uit! Het kunstgras ziet er ook prachtig uit en wat een leuke foto van Sketch!

  1. Christiana says:

   Haha, snoezig hè? Ze is echt helemaal bezeten van die stokjes. Ze probeert ze soms in de aarde te begraven met haar snuitje, maar tot nog toe is ze niet heel ver gekomen (behalve een snuit vol zand), er steekt altijd wel een stuk boven de aarde uit. Dan geeft ze het op, pakt het stokje weer en gaat er weer lekker op liggen kauwen.

 6. Jullie tuin is heel mooi geworden!

  Zelf zou ik niet voor kunstgras kiezen, vooral uit ecologisch oogpunt. Wij hebben dus overal echt gras, afin, echt ‘stro’ met deze hitte. Maar dat herstelt wel weer. En we zijn plannen aan het maken om nog meer gras op te offeren aan meer beplanting.

  1. Christiana says:

   Ja, alle tuinen zullen het zwaar hebben nu met het weer, onze plantjes ook;-) Ik heb inderdaad al wel gemerkt dat al het groen heel snel opleeft zodra het weer water krijgt, hopelijk kunnen we dat zo houden!

 7. Wat is jullie tuin mooi geworden! Mooi en strak ligt het kunstgras erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.