Kijk je ook al zo uit naar de lente? Je tuin lenteklaar maken is enorm leuk, dus zet je groene vingers maar aan het werk. Déze dingen kun je in maart doen.

Beware

Je tuin lenteklaar maken door onkruid te wieden

De zon laat zich steeds vaker zien, de lente komt er nu echt aan! Misschien heb je dit jaar zelfs al even buiten in je tuin of op je balkon in het zonnetje gezeten of onder je platinum parasol. Maar hoe staat jouw tuin er eigenlijk bij? Ik zie om me heen aardig wat treurige (voor)tuintjes die echt wel wat extra liefde en aandacht verdienen. Heb je ook zin om te beginnen met je tuin lenteklaar maken? Onkruid wieden is dan een heel mooi klusje om mee te starten, en zeker nu! Wanneer je er op tijd mee start, voorkom je namelijk dat het hard gaat groeien. Onkruid wieden is vaak best een klus, maar als je het eenmaal gedaan hebt, mag het resultaat er echt zijn. Er bestaan allerlei middeltjes om onkruid te verdelgen, maar ik kies er eigenlijk altijd voor om het gewoon zonder hulpmiddeltjes en met de hand te doen, uiteraard gebruik ik wel een mesje of onkruidsteker. Chemische middeltjes gebruik ik sowieso niet, want dit is niet heel goed voor je tuin en al helemaal niet voor de diertjes in je tuin. Laat onkruid trouwens niet op de composthoop liggen. Het kan dan namelijk weer gaan kiemen en dan kun je al gauw weer opnieuw beginnen.

Je gazon bemesten

Gras gaat groeien bij temperaturen van ongeveer vijf á zes graden. Deze temperaturen hebben we natuurlijk nu al diverse keren gehad. Gras maaien is nu nog niet nodig, maar bij je tuin lenteklaar maken hoort wel het bemesten van je gazon, als je dat hebt. De beste tijd om je gazon te bemesten is eigenlijk voor een regenbui. Dan kunnen de mestkorrels namelijk goed in de grond zakken en hoef je niet te sproeien. Wat je eventueel ook kunt doen is kalk strooien. Kalk verlaagt de zuurgraad in de grond. Heb je kale plekken op je gazon? Dit kun je inzaaien met graszaad. Ook hiervoor is het handig om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Het zaad zal namelijk eerder ontkiemen wanneer de temperatuur wat langer boven de 5°C is.

de tuin lenteklaar maken

Je tuin lenteklaar maken door te snoeien

Je kunt je vast nog wel herinneren dat we vorig jaar in maart nog sneeuw hadden. Ook april kan natuurlijk nog best wel eens koud zijn. Ondanks dat kan er in maart toch al het een en ander in je tuin gesnoeid worden, rozen en hortensia’s bijvoorbeeld. Door te snoeien bevorder je de groei van je planten en bomen. Ze kunnen straks namelijk al hun energie in de bloemen steken en in de lente zal je tuin er dan echt heel mooi bij staan.

Tuinmeubels naar buiten halen en schoonmaken

Wanneer je je groene vingers lekker hebt laten wapperen, kun je ook andere dingen doen die echt bijdragen aan het lentegevoel in je tuin. Zo kun je je tuinmeubels naar buiten halen of, wanneer ze gedurende de winter buiten hebben gestaan, eventueel schoonmaken. Het is een beetje afhankelijk van welk materiaal je tuinmeubels gemaakt zijn. Kunststof tuinmeubels maak je meestal vrij makkelijk schoon met warm water en groene zeep of soda. Kijk uit met de hogedrukreiniger, want die kan bepaalde tuinmeubels onherstelbaar beschadigen. Gebruik liever een zachte borstel en eventueel je tuinslang. Parkbanken en andere houten meubels kun je misschien (opnieuw) beitsen. Na zo’n opfrisbeurt zien je tuinmeubels er vaak weer uit als nieuw.

de tuin winterklaar maken

Planten en zaaien om je tuin lenteklaar te maken

Ook kun je nu al gaan planten en zaaien. Ik heb ooit een keer aan een meneer bij het tuincentrum gevraagd wat nu eigenlijk de beste tijd is hiervoor, en hij gaf aan dat het in principe het hele jaar wel kan, uitgezonderd periodes van vorst natuurlijk. Toch vind ik zelf het voorjaar altijd de meest ideale tijd om te planten en te zaaien. Alles wat je nu plant, zal er straks in de lente namelijk prachtig bijstaan. Wil je een haag planten? Daar is het nu ook de perfecte tijd voor!

BEN JIJ AL BEZIG GEWEEST MET HET LENTEKLAAR MAKEN VAN JE TUIN OF BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Gisteren toevallig allemaal rommel wat in de tuin lag naar grof vuil gebracht en ik kan bijna niet wachten om de hogedrukreiniger erop los te laten. Maar het is nog veel te kil buiten, beter even wachten. Je zal zien dat het straks weer blijft regenen…
    Qua planten heb ik weinig onderhoud. Sommige gaan weer bloeien, en de rest zal ik in de lente wel kopen om in potten te zetten.

  2. We hebben vooral de stoep al lenteklaar gemaakt, omdat er binnenkort een overkapping geplaatst wordt. Dan wordt het ook wel een bende, maar dan is al het vuil van de afgelopen winter er in ieder geval af. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.