Wil je je salontafel stylen maar lukt het je niet om er wat moois van te maken? Ik geef je 5 handige tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Beware

Je salontafel stylen door te werken met een kleurenpalet

Ik vind het altijd super leuk om onze salontafel te stylen. Een salontafel is samen met je bank vaak toch één van de meest grote objecten in je woonkamer die nogal in het oog springt. Bovendien zit je er vanaf je bank toch vaak naar te kijken. Het is dan toch gezelliger om naar een leuk gestylde tafel te kijken dan naar een tafel die vol staat met willekeurige en ondefinieerbare rommeltjes? Heb je nu al van alles geprobeerd qua styling, maar lukt het maar niet om er een gezellig geheel van te maken? Eén van de meest makkelijke manieren is altijd om te werken met een kleurenpalet. Ga je (in je eigen huis of in een winkel) op zoek naar accessoires voor op je salontafel, kijk dan eens welke kleuren je al in huis hebt, en dan vooral naar de accessoires en meubels die rond je salontafel staan. Kijk naar kleuren in je vloerkleed, de kussens op de bank of de bank zelf of een schilderij boven je TV of boven je bank. Kies bijvoorbeeld drie kleuren en ga daar mee werken. Je kunt ook prima werken met verschillende nuances van een bepaalde kleur, zoals lichte en donkere tinten.

Kies je basis

Random wat spulletjes neerzetten, werkt niet altijd even goed. Ga je je salontafel stylen, dan is het vaak slim om te beginnen met een basis. Zo’n basis kan van alles zijn; een object dat letterlijk opvalt doordat het groot of hoog is, het kan opvallen door de kleur maar het kan ook iets willekeurigs zijn wat je gewoon heel graag neer wilt zetten omdat je het mooi vind of omdat het emotionele waarde voor je heeft. Mooie basis items voor op je salontafel vind ik zelf bijvoorbeeld altijd (een stapeltje) boeken, een dienblad of een vaas met bloemen. Deze stolp met vlinders is een mooi voorbeeld van een styling object dat letterlijk opvalt doordat het iets groots en tegelijkertijd ook iets heel kleurrijks is.

Je salontafel stylen met grote objecten

Wat interieur betreft, zijn mensen al gauw geneigd om ‘klein’ te denken. Eén of twee kleine objecten op een salontafel kunnen er dus al gauw verloren uitzien en hiermee creëer je dus niet het effect wat je graag wilt. Denk dus vooral een beetje ‘out of the box’ en maak voor de styling van je salontafel dus gebruik van je héle salontafel. Hoé groot je kunt denken, is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van hoe groot je salontafel is en welke vorm hij heeft. Je kunt je voorstellen dat des te groter je salontafel is, des te groter de objecten mogen zijn die je er op zet. Zelf plaats ik graag objecten in het midden, maar je kan bijvoorbeeld ook vier ‘stapeltjes’ maken. Denk daarbij aan twee stapeltjes boeken, een dienblad en een vaas of bloempot. Of kies voor drie objecten naast elkaar of plaats ze in een driehoek. Zo’n driehoek is vaak erg leuk om mee te werken wanneer je een ronde salontafel hebt. Hou je graag voldoende ruimte over om spulletjes op de salontafel te zetten, dan kun je er voor kiezen om slechts één hoek van je salontafel te stylen.

Werk met oneven aantallen of hoogteverschillen

Er zijn een paar tips die altijd werken als het gaat om het stylen van je interieur, en dus ook voor het stylen van je salontafel. Zo is het altijd leuk om te werken met oneven aantallen en hoogteverschillen. Kies dus niet voor twee of vier objecten, maar voor drie of vijf. Zorg er ook voor dat de objecten op je salontafel niet allemaal even groot, maar ook niet allemaal even hoog zijn. Combineer kleine, middelgrote en grote objecten en combineer ook ronde en strakke vormen. Het is echt niet raar als het niet in één keer ‘lukt’ of naar je zin is. Schuif gewoon net zo lang tot je tevreden bent en bekijk het geheel tussendoor even van een afstandje. Soms moet je iets toevoegen, soms helpt het juist om iets helemaal weg te halen.

Voeg iets groens en / of iets natuurlijks toe

Tot slot is het toevoegen van iets groens altijd een leuk idee, hierdoor gaat het geheel al gauw meer leven. Denk aan een bosje bloemen, of juist een enkel bloemetje in een vaasje. Van droogbloemen heb je natuurlijk altijd heel lang plezier. Bloemen die je zelf makkelijke kunt drogen zijn rozen, craspedia, hortensia’s, fluitenkruid en lavendel. Plantjes zijn natuurlijk ook leuk op een salontafel. Heb je niet heel groene vingers of ben je gewoon niet zo dol op bloemen en planten? Andere natuurlijke elementen die het altijd goed doe op een salontafel zijn koraal, stenen, schelpen en takken. Verder is de salontafel ook een mooie plek om seizoensgebonden te stylen.

WELKE IDEEËN VIND JIJ LEUK OM TOE TE PASSEN OP JE EIGEN SALONTAFEL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. De vierkante salontafel is leuk gestyld. Alleen de ronde tafel is echt een ramp. Daar kom ik maar niet uit!

    1. Christiana says:

      Snap ik! Ronde tafels vind ik zelf ook vaak lastiger om te stylen.

  2. Wat mooi gestyled weer! Fijne tips, vooral het gebruik maken van een kleurenpalet en hoogte verschillen ga ik onthouden.

  3. Inspirerend! Ik ga zo de salontafel eens aanpakken, kijken of ik wat leuker kan indelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.