Je huis opruimen in 10 minuten? Onmogelijk? Welnee! Dít zijn de dingen die je allemaal kunt doen in 10 minuten, ideaal als je onverwacht bezoek krijgt.

Je huis opruimen in 10 minuten begint met rondslingerende spullen opruimen

Krijg je een telefoontje dat je onverwachts bezoek krijgt? Of wil je je voordat je naar je werk gaat of juist in de avond voordat je gaat slapen nog even nuttig maken in je huis? Zo ruim je je huis in tien minuten op. Geur in een huis is super belangrijk voor de sfeer. Het kan nog zo opgeruimd zijn, maar als het niet lekker ruikt in je huis, of zelfs stinkt (!), dan is dat heel erg bepalend voor hoe jij je zelf voelt en natuurlijk ook hoe je bezoek zich voelt. Staat er over tien minuten bezoek op de stoep en is je woonkamer echt ontploft, begin even lekker met het openzetten van een deur, of een raam natuurlijk. Is het hartje winter en is dat geen optie, spray dan even rond met een interieurspray of steek een lekkere geurkaars aan. Zorg ervoor dat spullen die zorgen voor stank, weggehaald worden; leeg je prullenbak of overvolle asbakken, ruim vieze vaat op en haal die berg schoenen uit de gang. Ga verder met de plek waar jij zelf danwel je bezoek binnenkomt. Vaak is dat de hal, maar het kan bijvoorbeeld ook een bijkeuken zijn. Niets vervelender en ongezelliger dan binnenkomen in een rommelige hal. Een hal ziet er al snel rommelig uit door rondslingerende schoenen, jassen die niet aan de kapstok hangen en reclamefolders en post die er nog rondslingert. Simpel zat om dat op te ruimen; berg je schoenen op in een kast of organiseer ze in elk geval even netjes in een rij op de grond. Hang rondslingerende jassen en tassen aan de kapstok en berg post op in een la. Reclamefolders die je toch niet gaat lezen kunnen rechtstreeks bij het oud papier. Ruim alle rondslingerende spullen op die niet in je woonkamer of je keukentafel thuishoren. Gooi alles desnoods in een mand die je even opbergt in een kast. Schuif stoelen aan de tafel en schud kussens op de bank op.

Oppervlaktes opruimen

Je aanrechtblad is ook al zo’n plek die snel rommelig wordt. De grootste doorn in het oog is vaak de vuile vaat. Zet deze direct in de vaatwasser of in de gootsteen als je geen vaatwasser hebt. Als je tijd hebt, kun je het wellicht even afwassen. Spullen die je net gebruikt hebt tijdens het ontbijt bijvoorbeeld berg je direct op in je kasten en lades. Afval gooi je in de prullenbak. Het laatste wat je in je keuken doet is een vochtig doekje over het aanrechtblad halen om kruimels weg te vegen en eventuele vlekken te verwijderen. De salontafel is ook een plek waar zich snel allerlei rotzooi op verzamelt zoals post, boeken, haarelastieken en afstandsbedieningen. Eigenlijk zou je het beste kunnen zorgen voor een ‘systeem’ zodat je je salontafel altijd snel kunt opruimen en kunt vrijmaken van dingen die er niet horen. Een leuke mand is altijd handig voor boeken, tijdschriften, reclamefolders en post. Afstandsbiedingen bewaren wij zelf altijd in ons tv-meubel, maar die kunnen natuurlijk ook makkelijk in een mand als je er snel bij wilt kunnen. Maak je salontafel tenslotte vrij van rondslingerende spulletjes die er eigenlijk niet horen. Een doekje erover en klaar.

Je huis opruimen in 10 minuten, vergeet je toilet niet

Onverwachts bezoek? Dan is een schoon toilet wel zo fijn. En schoon (in ieder geval voor het oog!) hoeft absoluut niet lang te duren; oppervlaktes en je wasbakje neem je snel af met een doekje. Even wat toiletreiniger in de pot, schrobben, spoelen en klaar! Hang eventueel een schoon gastendoekje op en controleer of er voldoende toiletpapier is. Zo zie je maar dat het echt niet lang hoeft te duren om je huis klaar te maken voor bezoek of je huis in ieder geval oppervlakkig netjes te krijgen, ook voor jezelf, als je maar even weinig tijd hebt. Het gaat er in dit voorbeeld natuurlijk niet om dat het allemaal super hygiënisch schoon wordt, maar dat je huis altijd een welkome plek is voor je bezoek, en zeker ook voor jezelf; iedereen vindt het toch tenslotte fijn om het huis netjes achter te laten en in de avond in een gezellig huis weer thuis te komen.

KUN JIJ JE HUIS OPRUIMEN IN 10 MINUTEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Goede tips. Bij een snelle opruim sessie maak ik de WC extra schoon, ruim slingerende spulletjes op, leg de kussens netjes neer…het is maar net wat nodig is en snel kan.

  1. Christiana says:

   Ja, het is inderdaad maar net wat nodig is! Ik weet van mezelf bijvoorbeeld dat ik de keuken vaak behoorlijk netjes en opgeruimd houdt, maar er slingeren bijvoorbeeld wel vaak losse dingen zoals tijdschriften, boeken en haarelastieken rond de salontafel. En dat zijn gelukkig allemaal dingen die je ZO opgeruimd hebt;-)

 2. Ik ben een kei in snel opruimen, net zoals met snel douchen eigenlijk. Vooral de vuile vaat, de wc en de vloer moet schoon. Al is het met katten en dit weer een herhaling van zetten hier.

  1. Christiana says:

   Ja, ik kan me voorstellen dat je met de katjes bezig blijft met schoonmaken. Dat zullen wij straks met het hondje ook wel gaan ervaren. Haha, en ik stofzuig nu al bijna dagelijks, dus dat belooft wel wat;-)

 3. Goede tips! Juist plekken als de salontafel en je aanrecht opruimen kunnen inderdaad enorm helpen om je huis al een stuk netter te laten lijken. Ik vind het zelf vooral belangrijk dat mijn keuken en woonkamer netjes zijn. Troep op het aanrecht word ik zelf altijd wat gefrustreerd van, dus dat ruim ik zo snel mogelijk op. Verder helpt een beetje luchtverfrisser voor mijn gevoel ook al veel. Dan ruikt het meteen lekker fris in huis.

  1. Christiana says:

   De keuken is denk ik ook echt de plek hier in huis die meestal het meest opgeruimd is. Ik kan me er ook mateloos aan storen als daar van alles rondslingert wat er niet hoort. Ik vind het ook altijd fijn om in de avond na het eten lekker even de keuken schoon te maken; afwas in de vaatwasser, gasfornuis schoon, aanrechtblad schoon, soms zelfs nog even stofzuigen, zodat ik de volgende ochtend in een nette, schone keuken mijn ontbijtje kan maken!

 4. Voor opruimen neem ik juist graag de tijd, dit red ik niet in tien minuten 🙂 Ik ben vanmorgen al twee uur bezig geweest, maar nu is de hele beneden verdieping weer lekker schoon en opgeruimd x

  1. Christiana says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt hoor;-) Ik kan hier ook uitgebreid de tijd voor nemen. Dit was ook meer bedoeld als inspiratie voor wanneer je bijvoorbeeld een telefoontje krijgt dat je opeens onverwachts bezoek over de vloer krijgt en om te laten zien hoeveel dingen je eigenlijk in tien minuten kan doen, zoals voordat je de deur uit moet / gaat en nog even wat tijd over hebt;-)

 5. Wat een goede tips! Het scheelt inderdaad al veel als je alle los liggende troepjes even op ruimt, doekje erover en je huis ziet er als fris uit. Toch vind ik het zelf wel altijd moeilijk om er dan doorheen te kijken, en zie ik overal nog viezigheid in mijn ogen. Ik excuseer mij ook altijd dat mijn huis niet is opgeruimd als er onverwachts bezoek komt, en niemand begrijpt dat ( want in hun ogen is het huis hartstikke netjes en schoon). Toch wat meer leren loslaten ben ik bang….

 6. Wat geef je toch weer handige tips! ik hou er ook van als alles netjes en opgeruimd is. zo kan je op ieder moment ook gasten ontvangen

 7. Handige tips! Sinds ik een vaatwasser heb is mijn keuken gelukkig altijd opgeruimd. De meeste rommel is te vinden in mijn werkkamer en rond mijn bureau, daar komt visite meestal niet gelukkig. De rest (huiskamer, toilet fris etc.) moet met deze tips zeker lukken in tien minuten.

 8. Handige tips! Een fijne geur in huis en een opgeruimd aanrecht doen zoveel goeds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.