Net verhuisd of uitgekeken op je huidige interieur? Je huis goedkoop inrichten doe je bijvoorbeeld met unieke tweedehands vondsten.

Je huis goedkoop inrichten, zorg voor een mooie basis

Ben je net verhuisd of ben je uitgekeken op je huidige interieur? Je huis (opnieuw) inrichten kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Vorig jaar kocht ik mijn eigen appartement en ik had budget om dat te laten verbouwen. Ik vond een goede basis namelijk het allerbelangrijkst. Met mijn oude huis maakte ik meerdere keren de fout om klussen en verbouwingen in delen te laten uitvoeren of concessies te doen omdat ik voor bepaalde klussen op dat moment eigenlijk geen budget had. Achteraf gezien waren dat vaak verkeerde keuzes en bleek goedkoop uiteindelijk toch duurkoop te zijn. Een klusjesman steeds opnieuw terug laten komen kost namelijk uiteindelijk meer geld. En door eerst geld uit te geven aan goedkope(re) oplossingen waar ik daarna direct al niet tevreden mee was en de klus uiteindelijk dus toch opnieuw, maar dan goed, laten doen was ik uiteindelijk ook meer geld kwijt. De meningen zullen er wellicht over verschillen, maar ik vind een mooie basis voor een interieur heel belangrijk. Je kunt een prachtige bank neerzetten, maar als de muur daarachter er niet uitziet, zul je je daar aan blijven ergeren en krijgt je bank niet de mooie plek die hij verdient. Of koop prachtige kussens voor een totaal uitgeleefde bank, dan bereik je hetzelfde effect. Steek je budget dus eerst in een goede basis; vloeren, muren, plafonds en afwerking. Mooie meubels en accessoires kun je namelijk daarna geleidelijk aanschaffen. Ga je eerst voor nieuwe meubels en wil je achteraf toch bijvoorbeeld je muren of plafonds laten doen, dan moeten al die meubels weer aan de kant en wie heeft daar achteraf nog zin in?

Doe het met wat je hebt

Wanneer meubels of accessoires al heel lang op dezelfde plek in je huis staan, is de kans groot dat je ze uiteindelijk niet meer ‘ziet’. De kunst is dan om meubels en accessoires eens te verschuiven. Ik heb dat zelf volop gedaan toen ik in mijn nieuwe appartement ging wonen. Mijn oude huis was een heel stuk groter dan mijn nieuwe appartement. De ruimtes zijn natuurlijk ook totaal anders. Ik had geen budget om naast de verbouwing ook nog eens allemaal nieuwe meubels aan te schaffen en bovendien was het ook totaal niet nodig, omdat ik heel veel spullen uit mijn oude huis nog oprecht heel erg mooi vond. Zo gebruikte ik een ladekast die in de bijkeuken stond nu in de woonkamer, plaatse ik een dressoir uit mijn oude badkamer in de slaapkamer en gebruikte ik een kleed dat in mijn oude huis onder de eettafel lag, nu ook in de slaapkamer. Een dressoir dat in mijn oude huis op mijn werkplek stond, fungeert nu als TV-meubel. Ook met accessoires kun je eindeloos schuiven. Gebruik meubels en accessoires ook eens op andere manieren; glaasjes en lege kaarsenhouders kunnen plantenpotjes of vaasjes worden, een kruk is leuk als bijzettafel. Ben je handig met de naaimachine, dan kun je van gordijnen uit je oude huis wellicht kussenhoezen of een sprei maken. In een boekenkast kun je in je keuken mooi servies uitstallen. Ook kun je meubels en accessoires verven of spraypainten. Nieuwe knopjes of deurgreepjes doen ook wonderen voor bijvoorbeeld je nachtkastjes. Ik liet ooit eens marmer platen op maat maken voor eenvoudige Ikea nachtkastjes. Die nachtkastjes waren hartstikke budgetproof, maar met andere knopjes en die marmer bovenkant lijkt het totaal niet meer op een standaard Ikea nachtkastje.

Je huis goedkoop inrichten met tweedehands vondsten

Heb je een beperkt budget en wil je je huis goedkoop inrichten, ga dan op zoek naar tweedehands vondsten. Je kunt beter met vijftig euro naar een kringloopwinkel of rommelmarkt gaan en daar unieke en kwalitatief mooie spulletjes kopen dan voor hetzelfde bedrag zielloze rommeltjes bij de Action, die dan misschien inderdaad goedkoop zijn, maar er tegelijkertijd ook enorm goedkoop uitzien en niet van echt goede kwaliteit zijn. Door de jaren heen heb ik al vaak geschreven over hoe je nu de beste tweedehands spullen vind. Zelf geef ik de voorkeur aan rommelmarkten. Het aanbod is hier altijd enorm en afdingen gaat een stuk makkelijker dan in een kringloopwinkel. Tenzij je echt met handelaren te maken hebt, staan de meeste mensen achter een kraam op de rommelmarkt om zoveel mogelijk spullen te verkopen. Wanneer je respectvol met spullen omgaat en vriendelijk vraagt of er over de prijs te onderhandelen valt, zit je meestal goed. Neem uitgebreid de tijd en zie het potentieel van dingen. Zie je een prachtige lijst met een lelijke afbeelding erin, bedenk dan dat die afbeelding er gewoon uit kan. Een prachtige lampvoet met een kap erop die totaal niet jouw smaak is, past wellicht wel prachtig in jouw huis wanneer je er een andere kap op plaatst. Vaasjes en aardewerk potten kun je prima verven of spraypainten zodat ze qua kleur perfect in jouw interieur passen. Ga je op marktplaats op zoek naar tweedehands vondsten, probeer dan zeker verschillende zoektermen. Zo ben ik de laatste tijd op zoek naar aardewerk potten of kruikvazen. Niet iedereen gebruikt echter de term ‘kruikvazen’ en ik zoek dan dus ook op de termen ‘kruik vaasje’, ‘kruik’ en ‘kruiken’ (en ja, dan krijg ik uiteraard ook de kruiken die je bed warm houden) en gewoon op ‘aardewerk’. Zoek je een bijzettafel, bedenk dan dat niet iedereen een klein tafeltje een bijzettafeltje noemt, zoek ook op bijvoorbeeld ‘bijzetter’, ‘plantentafel’, ‘sidetable’ of ‘kleine tafel’. Ben je fan van de Hollywood regency stijl? Veel mensen hebben nog nooit van die term gehoord en bieden prachtige Hollywood Regency meubels aan met termen als ‘kitsch’, ‘gouden’, ‘goud’, ‘messing’ en ‘gouden glazen…bijvoorbeeld tafel, tafeltje of dienblad’. Op zoek naar marmer items? Zoek dan vooral ook op de term ‘marmeren’. Travertin en albast zijn overigens ook prachtige materialen die dezelfde rijke uitstraling als marmer hebben.

je huis goedkoop inrichten tips

Ga voor alternatieven

Ik geef eerlijk toe dat ik niet alle alternatieven een goed idee vind. Ik vind marmer bijvoorbeeld erg mooi, maar marmer accessoires en meubels zijn erg kostbaar. Ik zie mezelf niet gauw een tafel bekleden met marmer plakfolie, omdat ik dat er enorm goedkoop uit vind zien. Onlangs vond ik een behoorlijk gehavend tafeltje met gedraaide poten bij de kringloop. Ik was al tijden op zoek naar een tafeltje met gedraaide poten, maar nieuw zijn die erg duur. Dit tafeltje had de perfecte vorm en afmetingen, maar was wel erg beschadigd en bovendien niet in ‘mijn kleur’. Ik verfde het tafeltje dus zwart met verf die ik over had van het verven van al het houtwerk en de deuren in mijn appartement en ik legde er vervolgens een groot marmer dienblad op. Nu heb ik een uniek ‘marmer’ tafeltje dat er heel gaaf uitziet voor een fractie van de prijs. Je ziet het tafeltje op de foto hierboven. Er zijn natuurlijk meer dan genoeg goedkope(re) alternatieven voor dure accessoires. Kunst bijvoorbeeld kan enorm duur zijn. Tegenwoordig kun je echter heel mooie posters kopen. Je kunt ook afbeeldingen van internet afdrukken en inlijsten. Zorg er dan wel voor dat je een scherpe afbeelding hebt. In de wat luxere interieur-, reis- en modemagazines staan vaak ook prachtige foto’s die je er voorzichtig uit kunt halen. Laat ze vooral niet professioneel inlijsten. Dit kun je namelijk hartstikke goed zelf met de kwalitatief super mooie lijsten van bijvoorbeeld Ikea. Naast mooie posters, bestaan er ook originele kunstcadeaus van bekende kunstwerken of illustraties die leuk staan in je huis. Denk aan een opbergmap, agenda, wenskaarten, planner of notitieblok met een kunstafbeelding. Vaak zijn deze in samenwerking met een museum, wat het een origineel cadeau maakt. Op de website van Bekking & Blitz zijn deze originele kunstproducten bijvoorbeeld te vinden. Bekijk alle soorten! Verder hebben winkels zoals H&M HOME en Zara home vaak prachtige accessoires die op dat momenteel helemaal on trend zijn, maar dan voor een aantrekkelijkere prijs dan de design merken.

Maak keuzes die bij jou passen wanneer je je huis goedkoop wilt inrichten

Wil je je huis goedkoop inrichten, dan is het belangrijk om te kijken naar wat jíj belangrijk vind. Ik heb (zonder dollen) de eerste paar maanden in mijn nieuwe huis geen TV gehad. Dat was niet zozeer omdat ik geen geld had voor een nieuwe TV, maar omdat het me niet interesseerde. In plaats van een nieuwe TV te kopen, besteedde ik mijn tijd liever aan bijvoorbeeld verven, klussen en inrichten. Dat kunnen andere mensen belachelijk of onbegrijpelijk vinden, maar het is natuurlijk gewoon mijn huis en ík moet er wonen. Misschien wil jij je focus eerst richten op je slaapkamer omdat je daar graag zit, of juist je keuken omdat je het heerlijk vind om uitgebreid te koken. Bedenkt dat het allemaal niet direct perfect hoeft te zijn en ‘af’ is je huis in feite toch nooit, zeker niet wanneer je graag wat heen en weer schuift en verandert.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.