Een saai interieur opleuken? Dat betekent echt niet dat je direct ál je muren moet gaan verven. Sfeer creëren kan op allerlei andere manieren, 6 tips.

Kies meubels en accessoires van het juiste formaat

Niets in een interieur kan treuriger ogen dan meubels of accessoires die eigenlijk te klein zijn voor die ruimte. Zoals ik het altijd noem; een ‘ik wil wel, maar ik kan niet-gevoel’. Het geldt voor grote objecten zoals een vloerkleed, een bank of een schilderij, maar in feite ook voor woonaccessoires, zoals kussens. Stel je een piepklein kussentje voor op een heel grote bank, of een heel klein fotolijstje op een gigantische muur. Andersom kan een enorm grote bank in een heel kleine ruimte ook niet ‘kloppen’. Meten is echt weten, twijfel je hoe een bepaald meubel of accessoire in de ruimte staat? Maak dan bijvoorbeeld eerst een kader met afplaktape, dat is heel handig om te doen bij bijvoorbeeld een nieuw vloerkleed of een grote spiegel.

Combineer verschillende kleuren, texturen en stijlen

Uitzonderingen daargelaten, maar een heel wit interieur oogt over het algemeen niet heel spannend. Dat betekent absoluut niet dat je opeens een kakofonie aan kleuren in huis moet brengen. Een saai interieur opleuken kan namelijk ook prima met rustige tinten zoals grijs, crème of beige. Werk ook vooral met verschillende materialen en texturen. Niet alles in je interieur hoeft te ‘matchen’. Sterker nog, het is juist leuk om te werken met verschillende kleuren of in ieder geval verschillende kleurnuances. Ook kun je gerust verschillende stijlen met elkaar combineren. Je hoeft natuurlijk niet bijpassende stoelen te kopen die bij je bank horen, of een salontafel uit dezelfde serie als je tv-meubel. Neem de tijd om je interieur in te richten, ga vooral naar verschillende winkels en als je het leuk vind, speur op rommelmarkten en in kringloopwinkels naar unieke vondsten.

Let op de details en doe iets met je muren

Hoewel je vaak denkt dat het de grote (meubels) in je huis zijn die het meest in het oog springen, kun je juist je saaie interieur opleuken door op details te letten. Verdiep je bijvoorbeeld eens in mooi deurbeslag. Ik weet nog goed toen wij onze crème-kleurige deuren zwart schilderden en er messing grepen op lieten zetten. Dat gaf direct zo’n enorm verschil. Hetzelfde geldt ook voor stopcontacten en lichtschakelaars. Het zijn dan misschien letterlijk de klein(st)e dingen in je interieur, ze zitten overal en vaak ook nog eens op heel zichtbare plekken. Neem van me aan dat juist door aan dat soort dingen aandacht te besteden, je je interieur uniek(er) maakt. Heb je geen budget om dit soort dingen te vervangen, dan kun je ook wat kleiner beginnen door bijvoorbeeld greepjes van kasten te vervangen, of door de huidige te spraypainten. Een saai keukendeurtje kan meestal ook vrij eenvoudig geverfd worden en ook dat geeft direct een heel andere sfeer. Samen met je vloer springen je muren enorm in het oog, zonde dus om daar niets mee te doen. Een muurtje verven of behangen is nog geen dag werk en het ziet er direct zoveel gezelliger uit. Wil of kun je niet (een hele muur of zelfs een hele ruimte) verven of behangen? Er zijn genoeg alternatieven om een kale muur aan te kleden, zoals met een wandkleed, een gallerywall, wandplanken, een grote spiegel of juist diverse kleine(re) spiegels, een eigen foto op canvas of op textiel, een behangpaneel of lambrisering.

Geef je meubels en locaties in huis een functie

Als je bijvoorbeeld een open kast in huis hebt waar je continue rondslingerende spullen op gooit, dan draagt zo’n rommelige plek niet bepaald bij aan de sfeer in huis. Probeer je meubels en ruimtes in huis dus een functie te geven en richt ze daar ook naar in. Houdt een open kast gezellig met plantjes, boeken en fotolijsten. Houdt je eettafel vrij zodat je er daadwerkelijk lekker rustig kunt gaan zitten om te eten. Plaats leuke dingen op je salontafel, zoals mooie boeken, bloemen of een plant en / of een leuk dienblad met accessoires, in plaats van bergen post of folders, afstandsbedieningen en opladers. Weet je van jezelf dat je heel erg geneigd bent om spullen ‘van je af te gooien’, zorg dan dat je (overal) plekken hebt om die spullen netjes op te bergen, zoals een mand (eventueel met deksel) in de buurt van je salontafel of in je open kast, of een leuke schaal of dienblad op een dressoir.

WAT VIND JIJ NU ECHT TYPEREND VOOR EEN SAAI INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Van die saaie Funda interieurs met standaard items die nu “hip” zijn. Zo ook ons interieur vorig jaar toen wij onze woning gingen verkopen m.b.v. een styliste. Ik vond echter dat “het leven” uit het huis getrokken was maar schijnt tegenwoordig nodig te zijn. Ik las een artikel van iemand die in Amsterdam “pandjes” kocht en alles stripte. Visgraat, eilandkeuken, en taatsdeuren en zo 100.000 Euro meer. Meestal werden dan ook alle originele items (schouw, plafonds, glas in lood) eruit gesloopt en die gingen dan weer naar een handelaar in authentieke items 🙂

  2. Wat een leuke vraag om over na te denken! Ik kan dus echt niet tegen van die interieurs waarin alle meubels uit één lijn van een woonwinkel komen. Zo saai! De vorige bewoners van mijn huis hadden dat gedaan.
    Zelf vind ik het ook leuk om met verschillende kleuren en texturen te werken en houd ik niet zo van rommel om me heen, zeker niet in open kasten. Het is juist zo leuk om ook aandacht te besteden aan de kleinste details.

  3. Een saai interieur heeft geen hart… Daarmee bedoel ik die hele witte strakke interieurs waar je geen vlekje op plekje ziet. Of waar geen speelgoedje van kleine kinderen te vinden is. (Als je kleine kinderen hebt) Zo een interieur wat er zo steriel uitziet als je snapt wat ik bedoel. Brr…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.