Ga je een nieuwe kast kopen, dan is het meten van de beschikbare ruimte heel belangrijk. Maar er zijn meer dingen waar je op moet letten.

Hoeveel ruimte heb je?

Ga je een nieuwe kast kopen, dan is het goed opmeten van de beschikbare ruimte het allerbelangrijkst. Je hebt natuurlijk niets aan een kast die niet past op de plek die je in gedachten had. Houdt rekening met de hoogte, de diepte en de breedte en vergeet ook vooral niet dat je lades en deurtjes ook nog open moeten kunnen. Kies trouwens zeker geen te kleine kast. Een kast hoeft natuurlijk zeker niet altijd ‘muurvullend’ te zijn, maar een heel kleine kast tegen een lange wand kan er heel verloren uitzien. In een interieur is het ook altijd heel leuk om te werken met hoogteverschillen. Komt je nieuwe kast naast een andere kast, of bijvoorbeeld naast een stoel of dressoir te staan, dan is het tof om te kiezen voor meubels die allemaal verschillend van hoogte zijn. Tot slot moet je kast natuurlijk ook voldoende opbergruimte hebben voor de spullen die je er in kwijt wilt.

Een nieuwe kast kopen, welke kast past op welke plek?

In feite kun je natuurlijk elke kast op elke willekeurige plek in huis zetten. Toch hebben bepaalde kasten op bepaalde plekken wel zo hun voordelen. Buffetkasten of vitrinekasten bijvoorbeeld zijn meestal heel geschikt voor een woonkamer of keuken. Vanwege de grootte zet je zo’n kast bijvoorbeeld niet gauw neer op een slaapkamer. Het leuke van zo’n kast is dat je achter het glas bijvoorbeeld mooi servies of een serie fotolijsten neer kunt zetten, en dat je achter de deurtjes of in de laatjes de minder mooie spullen kunt opbergen. Een dressoir heeft vaak ook veel opbergruimte, maar is tegelijkertijd ook een heel geschikt meubel om leuk mee te stylen. De hoogte van een dressoir leent zich namelijk goed om leuke spullen op te zetten, zoals planten, decoratieve accessoires of een lamp. Heb je veel boeken, dan is een boekenkast natuurlijk het meest praktisch. Maar met een boekenkast kun je ook qua styling alle kanten op. Er hoeven namelijk natuurlijk niet alleen maar boeken in een boekenkast. Ben je heel specifiek op zoek naar een tv-meubel, dan zit je qua hoogte vaak automatisch al goed. Houdt wel goed rekening met de spullen die je in je tv-meubel wilt plaatsen. Niet alle tv-meubels zijn heel diep, en het zou enorm vervelend zijn als je bijvoorbeeld de playstation of je DVD-speler er niet in kwijt kunt.

Kies je een open of een dichte kast?

Ga je een nieuwe kast kopen, dan heb je ook nog de keus uit open kasten of dichte kasten. Er bestaan daarnaast ook nog genoeg kasten die zowel deurtjes als laatjes hebben, maar daarnaast ook open vakken. Denk goed na over de vraag of een open kast goed bij je past. In een showroom kan een goed gestylde open kast er heel stijlvol uitzien, maar houdt altijd rekening met het feit dat je de kast koopt om er spullen in te zetten en in op te bergen. Niet alle spullen lenen zich goed om in het zicht gezet te worden. Bovendien, als je van jezelf weet dat je een niet heel opgeruimd type bent, is de kans groot dat jouw open kast binnen een mum van tijd vol ondefinieerbare prullaria ligt. Daar word niemand blij van, en dan kun je misschien toch beter voor een dichte kast gaan. Ga je online een kast kopen? Dan heb ik nog een extra tip voor je. Tijdens mijn zoektocht naar nieuwe kasten kwam ik laatst tot de conclusie dat je beter niet te veel kunt filteren op een bepaald type kast. Bij veel webshops kun je bijvoorbeeld kiezen uit dressoirs, ladekasten of opbergkasten. Echter, veel webshops zijn een beetje vaag wat die filters betreft. Zo zag ik bijvoorbeeld vaak dressoirs tussen de opbergkasten staan. En bij sommige webshops vallen ladekasten onder opbergkasten. Zoek dus liever wat langer tussen het volledige aanbod kasten, dan dat je uitgebreid filtert en zo de helft eigenlijk niet ziet.

WANNEER HEB JIJ VOOR HET LAATST EEN NIEUWE KAST GEKOCHT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Fijne tips, nu helemaal we een nieuwe kledingkast willen gaan kopen maar eerst moeten we de zolder verbouwen tot een soort kleedkamer. Ik heb al wel een kast op het oog.

  2. Ik denk dat mijn laatste kastaankopen 2,5 jaar geleden zijn, bij mijn verhuizing!

  3. Goede tips! Ook van dat filteren. Ik was laatst op zoek naar een bureau lamp, maar kwam er (gelukkig snel) achter dat tafellampen vaak ook goed door kunnen gaan als bureaulamp. Maar terug naar kasten.. ik heb er in geen eeuwen een gekocht. Maar zoek nog een mooie voor in de hal. Maar moet eerlijk zeggen dat ik liever in een fysieke winkel ga kijken. Zou het leuk vinden weer eens naar Loods5 te gaan voor inspiratie. Hopelijk kan dat binnenkort weer.

  4. Nog niet zo lang geleden hebben wij een nieuwe kast gekocht. Het zware eikenhouten gedrocht is eruit, een leuke lichte kast is ervoor terug gekomen. Wel een stuk kleiner dus het was wel even spullen opruimen. Nu past alles er prima in, blij mee!

  5. Tijdens de verhuizing. Mijn vriend tekende de kamers via een programmaatje, waarbij het voor mij heel visueel werd wat wel en niet kon. Dat is echt een must als je zoveel inzicht hebt als ik… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.