Wil je graag een andere sfeer creëren in je huis? Daar is echt geen complete verbouwing voor nodig, verander bijvoorbeeld wat accentkleuren.

Beware

Een andere sfeer creëren in je interieur met behang

Herken je dat gevoel? Je wilt ‘iets anders’ in je interieur, maar je hebt geen budget, zin of tijd voor een grote verbouwing. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig, want er zijn een aantal relatief eenvoudige dingen die je kunt doen om een andere sfeer in je interieur te creëren. Eén van die veranderingen is kiezen voor behang. Zéker wanneer je gaat voor een opvallend behang met een print of kleur, kun je hiermee een ruimte echt een metamorfose geven. In grote ruimtes is het vaak al heel leuk om slechts één wand te behangen, in kleine ruimtes zoals een toilet of een hal is de impact juist het grootst wanneer je de héle ruimte behangt. Het grote voordeel van behang vind ik zelf altijd dat je in feite bijna geen miskoop kunt doen. Met verf op de muur is het altijd maar even afwachten hoe een kleur uitpakt, maar de print en kleuren van behang kun je al goed zien op een rol. Bovendien kun je je ruimte direct gaan stylen na het behangen. Je hoeft niet te wachten tot je muurtje droog is.

LEGE PLEK IN DE WOONKAMER

Lijsten op de muur

Eén van de dingen in huis waar ik zelf het meest blij ben, zijn de sierlijsten op de muur. Hoewel sierlijsten plaatsen natuurlijk wel wat meer werk is dan behangen, is het in feite ook weer niet een heel grote verbouwing. Sierlijsten geven direct een heel chique effect aan een ruimte en in feite kunnen ze ook in elke ruimte van je huis geplaatst worden.

Een andere sfeer creëren met een nieuw kleurpalet

Een andere sfeer creëer in je interieur doe je ook heel eenvoudig met een nieuw kleurenpalet. Zo was ik een tijdje geleden de oranje accenten in de woonkamer helemaal zat en koos ik ervoor om deze te vervangen voor meer aardse tinten. Zo verving ik een lampenkap, wat kussens en een aantal posters in fotolijsten op de gallerywall, maar die veranderingen gaven wél direct een heel andere sfeer aan de woonkamer.

Ga voor planten

Ook met planten kun je heel goed een andere sfeer creëren in je huis. Planten kunnen overal staan, en ook als je klein woont, is er altijd wel plek voor wat (meer) groen in huis, want er zijn natuurlijk meer dan genoeg kleine plantjes te vinden. Juist omdat planten groeien, brengen ze echt léven en daarmee ook een bepaalde sfeer in je huis. Ik kan het me bijna niet meer voorstellen, maar zo’n tien jaar geleden had ik geen enkele plant in huis! Inmiddels is dat natuurlijk wel anders en ik kan me een huis zonder planten ook helemaal niet meer voorstellen.

je badkamer opruimen

Verf een meubel of pas een meubel aan

Je kunt natuurlijk een andere sfeer creëren door een muur te verven, maar heb je er wel eens aan gedacht om een meubel te verven? Een boekenkast, een ladekast of een dressoir bijvoorbeeld? Bovenstaand dressoir in de badkamer bijvoorbeeld was oorspronkelijk goud. Hoewel ik gouden details in een interieur erg mooi vind, had dit dressoir op de één of andere manier toch niet een heel goede ‘vibe’. Toen ik op een ochtend wakker werd besloot ik dus om dit meubel te spraypainten en nu ben ik er hartstikke blij mee. Zwart is natuurlijk een heel veilige kleur, maar juist omdat je met verf alle kanten op kunt, kun je dus in feite helemaal los gaan met opvallende kleuren. Je zult zien dat door een meubelstuk in een opvallende kleur te verven zoiets een heel andere sfeer aan je interieur kan geven. Kleine aanpassingen zijn ook leuk om te doen, zoals de knopjes, greepjes of poten vervangen. Of wat dacht je van een andere kap op een lamp, een nieuwe hoes om de bank of een fauteuil opnieuw stofferen?

BEN JIJ TEVREDEN MET JE HUIDIGE INTERIEUR? OF ZOU JE OOK WEL IETS AAN DE SFEER WILLEN VERANDEREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. We zijn voor ons gevoel net klaar al wil ik nog wat dingen aan de wand en een ander vloerkleed. We wilden een fauteuiltje waarvan de stof in slechte staat was laten herstofferen maar ik schrok enorm van de prijs. In de slaapkamer wil ik de muur achter ons bed schilderen maar nog geen idee welke kleur, het bed is blauw/grijs. Ben daar slecht in. Verder wil ik de (kunst) bloemen die we hadden in diverse vazen vervangen door lente/zomer exemplaren. Had er gisteren ineens genoeg van en heb een paar bossen tulpen gehaald. Twijfel nog steeds of ik de VT-wonen basiscursus ga doen om wat meer inzicht te krijgen.

  2. Vooral planten vind ik een makkelijk en veilig iets om mee te experimenteren en een andere sfeer te creëren. Heel leuk!

  3. Leuke tips! We waren van het weekend koffie drinken in een voor ons nieuw tentje, en daar was in een knus hoekje op een muur een heel mooi behang met grote bladeren en vogels (ik moest toen meteen aan jou denken met je mooie behangen) en dat gaf zo veel sfeer al, alleen door dat behangetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.