Van plan om te gaan spraypainten? Ontdek hier 10 simpele trucjes voor het mooiste resultaat.

Een goede voorbereiding voor het spraypainten

Waarbij je met normale verf in ieder geval nog een idee hebt door kleurenstaaltjes, zijn deze bij spray paint meestal niet voorhanden. Het is dus handig om de kleur even uit te proberen op een stuk papier, of bijvoorbeeld op een onderkant van hetgeen je gaat spraypainten. Dit is trouwens sowieso handig om er achter te komen hoe de textuur van de verf is en met welke ‘kracht’ deze uit de spuitbus komt. Dat wil namelijk nog wel eens verschillen. Dek je omgeving voldoende af. Het is niet dat spraypaint nu zo ontzettend ontzettend ver spuit, maar het is en blijft spray en er komt altijd verf terecht rondom hetgeen je gaat spraypainten. Kies bijvoorbeeld oude kranten, of nog beter, bij Action koop je grote vellen plastic afdekfolie voor nog geen euro per pakje. Het is behoorlijk stevig zodat het niet al te gauw scheurt, maar maar aan de andere kant kun je er heel eenvoudig een stuk van af knippen, zodat je er vaker mee kan doen. Afplakken is wat mij betreft altijd het minst leuke klusje wanneer je gaat verven of spraypainten, maar het is wél heel belangrijk. Zijn er delen van het object die je juist niét van een andere kleurtje wilt voorzien, plak deze dan goed af. Laat het tape na het spraypainten niet te lang zitten. Hoe langer het tape namelijk ergens op zit, des te lastiger het vaak weer is om na het spraypainten te verwijderen. En over een goede voorbereiding gesproken, ook ontvetten voordat je gaat spraypainten is een must. Net zoals het het geval is met ‘gewone’ verf, kan spraypaint moeite hebben met hechten als hetgeen je wilt verven vettig is. Het kan ook vlekken op je object maken. Goed schoonmaken dus, zeker als het gaat om tweedehands spullen die je op wilt knappen. Materialen zoals hout kun je voor het spraypainten een beetje opschuren.

Do’s en dont’s tijdens het spraypainten

Heb je binnen niet genoeg ruimte of wil je sowieso buiten spraypainten om een nare verflucht te vermijden, ga dan niét aan de slag wanneer het waait. Je verf waait dan echt de verkeerde kant op. De kunst van mooi spraypainten is sowieso om het met beleid te doen. Dat wil in ieder geval zeggen dat je begint met een dunne laag. Heeft de verf toch niet voldoende gedekt, dan kun je er daarna altijd nog een tweede laag overheen sprayen. Houd je bus ongeveer tien centimeter vanaf het object dat je wilt spray painten. Als je er te dicht bovenop zit, heb je sneller kans dat je een te dikke laag krijgt. Sta je te ver van het object af, dan zal de verf wellicht moeilijker hechten en zo verspil je verf, dat is natuurlijk zonde. Voor kleine objecten geldt dat deze het makkelijkst te behandelen zijn wanneer ze op een verhoging staan. Bijvoorbeeld een doos (die je afdekt of die gewoon vies mag worden). Spray je namelijk van bovenaf, dan heb je kans dat je delen mist. Bovendien heb je zo veel minder kans dat je je object per ongeluk omstoot  of er tegen aan loopt. Indien mogelijk, leg je object neer en houdt er desnoods even een dagje tussen voordat je aan de andere zijde begint. Spraypaint ‘druipt’ namelijk nogal snel, en dat druipen gaat nog sneller wanneer een object verticaal staat. Draaien is verder ook belangrijk wanneer je gaat spraypainten, en dat kan op twee manieren. Ofwel je loopt al sprayend om het object heen (als het om een groter object gaat), ofwel je zet het object op een krant die je kan laten draaien. Door te blijven bewegen verdeel je de verf egaal. Vaak staat er op verpakkingen dat objecten na het spray painten al binnen enkele uren droog zijn, maar ik heb helaas al eens meegemaakt dat ik beschadigingen maakte door een object te vroeg te willen verplaatsen. Geef het echt de tijd om het goed te laten drogen, anders is al je werk voor niets geweest.

HEB JIJ ERVARING MET SPRAYPAINTEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Handige tips. Ik wil nog een aantal items spraypainten dus de tips komen mooi op tijd 🙂

  1. Ik heb dit nog nooit gedaan. Maar het lijkt me wel leuk om een spiegellijst een keer een ander kleurtje te geven.

  2. Christiana says:

   Leuk! En oefening baart kunst!

 2. Het is inderdaad een lastig klusje. Ik heb wel eens mijn fiets een kleurtje gegeven en dan moet je zeker ook letten op de wind. Het is handig als je iets wilt verven waar je ook moeilijk bij kan komen, maar het gaat altijd wel lekker snel met zo een spuitbus!

  1. Christiana says:

   Klopt, voor een fiets is het zeker handig. Ik heb eventjes geleden bijvoorbeeld onze kapstok gedaan en laatst nog een bijzettafeltje. Dat zijn ook van die objecten met lastig te bereikbare plekjes. Snel gaat het zeker, mits je er een pakt die goed dekt. Deze van Gamma dekt vrijwel in een keer. Ik heb er ook eens een gehad van Action, en daar heb ik twee bussen van moeten leegsprayen voordat ik eindelijk een dekkend resultaat had!

 3. Dit laat ik meestal mijn vriend doen 🙂 Ik heb het 1x gedaan en had dus niet op de wind gelet en inderdaad de verf ging allerlei kanten op behalve de goede haha!

  1. Christiana says:

   Haha, ja, herkenbaar! NOOIT gaan spraypainten als het waait., voor je het weet zit alles, incluis jezelf en behalve hetgeen dat je daadwerkelijk wilt spraypainten, onder;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.