Checklist voor de vrouw met twee linkerhanden.

Handgereedschap

Ik weet nog dat ik zo’n tien jaar geleden artikelen las over de musthaves die echt niet in je make-up tas mochten ontbreken. Inmiddels ben ik een getrouwde vrouw met een eigen huis en ben ik soms op zoek naar héél andere informatie. Ik ben nogal veel bezig met ons interieur en ook hier wordt dus heel wat afgeklust. Maar die klussen zijn niet altijd alleen maar leuk, bij onvoorziene problemen zul je met een eigen huis vaak zelf de klus moeten klaren (letterlijk dus…) en daarvoor is het handig om ervoor te zorgen dat je bepaalde zaken bij de hand hebt. Ik geef je dus een lijst gereedschappen die altijd handig zijn om in huis te hebben. Om te beginnen zijn schroevendraaiers natuurlijk de ultieme basis gereedschappen die je altijd in huis moet hebben. Zorg trouwens liever voor een paar degelijke schroevendraaiers die misschien wat meer kosten dan een budgetset waarvan je negentig procent waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Zorg voor platte en kruiskop schroevendraaiers in verschillende breedtes.

Zaag, hamer en boor

Ook een eenvoudige handzaag is altijd handig om in huis te hebben. Daarnaast kun je baat hebben bij een ijzerzaag. Qua hamers is een zogenaamde klauwhamer het meest handig om te hebben. Met zo’n klauwhamer kun je namelijk niet alleen spijkers in de muur slaan, maar ze er ook weer uittrekken. Verder kun je delen met elkaar bevestigen met een hamer en is een hamer ook geschikt voor licht sloopwerk. Schilderijtjes, plankjes of een spiegel ophangen of een gordijnrails aan het plafond bevestigen? In elk huishouden moet het gebeuren en dat is natuurlijk allemaal niet mogelijk zonder een goede boor. Een boor vind ik een typisch voorbeeld van een stuk gereedschap waar je niet op moet bezuinigen. Je wilt immers een degelijk en vooral veilig stuk gereedschap waarmee je een perfect resultaat krijgt en geen ongelukken maakt. Online kun je op zoek naar informatie over bijvoorbeeld het Dewalt gereedschap via Mastertools. Dewalt heeft een brede lijn accugereedschap en afhankelijk van welke klussen je wilt gaan doen, kun je kijken welke machine het beste bij jou past.

Tangen en inbussleutels

Tangen bestaan in alle soorten en maten. Tangen waar je als beginnende klusser baat bij kan hebben zijn een kniptang, telefoontang en een nijptang. Met een nijptang kun je bijvoorbeeld eenvoudig schroeven en spijkers uittrekken. Een telefoontang is handig om grip te hebben op lastig bereikbare plaatsen en een zogenaamde griptang heeft een zeer zware trekkracht. Verder is een kniptang te gebruiken om bijvoorbeeld draden door te knippen en tangen in het algemeen zijn onmisbaar om dingen aan te draaien, vast te houden of bij te stellen. Inbussleutels worden alleen gebruikt voor inbusbouten, maar je zál ze maar een keer nodig hebben. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de kracht die nodig is, kan het ene of het andere uiteinde van de sleutel worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten inbussleutels te krijgen, de meest bekende is natuurlijk de gebogen inbussleutel, maar je kunt ze ook krijgen met een dwars geplaatst handgreep, hiermee kun je meer kracht zetten. Inbussleutels koop je in een set zodat je altijd verschillende maten bij de hand hebt.

Overige materialen

Dingen die verder niet in je gereedschapskist mogen ontbreken en die je echt (geloof mij nou maar) vaker nodig hebt dan je wellicht zult denken zijn spijkers, pluggen, bouten, moeren, haakjes, secondelijm en eventueel houtlijm, allesvuller (om bijvoorbeeld gaten in muren mee op te vullen), een paar stevige werkhandschoenen, afplaktape en afplakfolie, meetlint, rolmaat, waterpas, plamuurmes en een stanleymes. Dus ga jij binnenkort verhuizen, verbouwen, klussen of een huis kopen en geen idee waar je moet beginnen met het vullen van die gereedschapskist? Check even deze lijst en bedank me later maar.

BEN JIJ HANDIG? OF LAAT JE HET KLUSSEN LIEVER AAN IEMAND ANDERS OVER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

7 Comments

  1. Sonja Van de Sande says:

    Hahahaha… ik dacht nu komt het! Maar je somt mijn persoonlijke kist op. We hebben hier alles dubbel, omdat mijn man er een zooi van maakt. En ik in die puinhoop geen gereedschap kan vinden!

  2. Ik laat het klussen liever aan anderen over. Ik ben een ramp wat klussen betreft. Ik kan een beetje schuren en schilderen (maar niet zonder te knoeien) en daar houd het wel een beetje mee op. Ik moet er ook wel eerlijk bij zeggen dat ik het ook totaal niet leuk vind om te doen.

  3. Een boor heb ik laatst ook gekocht om zelf dingen op te hangen. Gewoon bij Action, maar wilde niet meer afhankelijk zijn haha.

  4. Bedankt voor het delen, ik heb zelf zo vaak mis gegrepen omdat ik het niet in huis had omdat ik het geleend had of niet had.

  5. Informatief artikel.

  6. Ik heb tijdens mijn verhuizing ook gemerkt dat het belangrijk is om basisgereedschap in huis te hebben. Ik moest verschillende kasten uit elkaar halen en had niet alle geschikte sleutelmaten in huis. Daarnaast is gereedschap belangrijk wanneer je zelf wat reparaties wilt uitvoeren natuurlijk!

  7. dit is zeker informatief en leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.