Wil jij ook een gallery wall maken in huis? De regel is…er zijn geen regels. Ik verzamelde een aantal handige tips en ik deel inspirerende ideeën.

Oké, heel flauw! Wil je een gallery wall in huis, maar heb je niet echt inspiratie of weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken, dan heb ik een aantal echt bruikbare tips voor je die ik zelf heb geleerd en heb toegepast bij het maken van de gallery-walls in ons eigen huis. Het hoéft natuurlijk niet, maar een thema gallery wall kán leuk zijn. En dat thema kan van alles zijn; botanisch, zwart-wit, quote’s, vakantie-foto’s, trouw-foto’s, familie-foto’s, een gallery-wall in één kleur of een combinatie van kleuren. Zorg ervoor dat je van tevoren alle posters en foto’s verzamelt. Dan kun je alvast kijken of de kleuren en prints goed bij elkaar passen. Leg ze eens neer op de vloer. Vaak ‘voel’ je wel of het geheel klopt. En is dat gevoel er niet meteen? ‘Speel’ dan even met je foto’s; haal iets weg, voeg iets toe, verander de compositie. Soms kan één foto weghalen of juist iets kleins toevoegen een heel groot verschil maken.  Kies je voor een gallery-wall in een bepaalde kleur, dan hoeft dat zeker niet allemaal exact dezelfde tint te zijn. Een gallery wall met bijvoorbeeld verschillende tinten roze of blauw kan erg mooi zijn. Ik vind het zelf altijd leuk om een mix te maken van posters, persoonlijke foto’s en prints.

Elke gallery-wall begint met een centerpiece. Dit kan bijvoorbeeld een heel grote lijst zijn, maar ook jouw ultieme favoriete foto of een poster die je qua kleur heel erg aanspreekt. Het gaat erom dat je met één print / foto / poster / object begint en vanuit daar verder werkt. De centerpiece voor een gallery-wall in de slaapkamer kan bijvoorbeeld ook beginnen met een spiegel en hoeft dus zeker niet persé altijd een foto of een print te zijn. Ook met de lijsten kun je alle kanten op. Wil je een heel strak geheel, dan is het mooi om allemaal dezelfde lijsten te kiezen, of in elk geval lijsten in één kleur en van hetzelfde materiaal. Je kunt echter uitstekend variëren met verschillende soorten en maten lijsten. Het hoéft niet perfect, juist door verschillende lijsten in verschillende afmetingen en eventueel zelfs in verschillende kleuren te gebruiken, krijg je een super gaaf geheel. Wat ik zelf trouwens heel handig vind is dat Ikea hun lijsten in de winkel op afmeting gesorteerd heeft. Zo kun je in één oogopslag zien welke soorten en kleuren lijsten ze hebben in het formaat waar jij naar op zoek bent. Leuke posters kopen kun je bijvoorbeeld doen bij Desenio. Een echte aanrader, want in deze webshop hebben ze super veel keus in posters in alle mogelijke thema’s, kleuren en afmetingen die je maar bedenken kunt. Ik werk ook graag met foto’s. Maar in feite kun je natuurlijk alles in die lijstjes doen zoals restanten behang, ansichtkaarten, stukjes tekst, plaatjes uit magazines of een gedroogde bloem.

Een gallery-wall hoeft natuurlijk niet persé alleen maar uit posters en foto’s (in lijsten) te bestaan. In feite kun je van alles aan je muur hangen; denk aan een spiegel(tje) (of zelfs meerdere!), maar ook wandplantjes en zelfs kleine plankjes waar je bijvoorbeeld een kaarsje of een parfumflesje op zet kan leuk zijn. En verder; een gallery-wall hoeft natuurlijk niet een ‘rechthoek’ te zijn. Ik vind het zelf altijd leuk wanneer de lijstjes ‘speels’ hangen. Wil je nu wel een strak (vierkant of rechthoekig) geheel, dan is een waterpas onmisbaar. Ik denk dat de compositie het meest ‘spannende’ deel van je gallery-wall is. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik al mijn gallery-walls uit de losse pols gemaakt heb. Ik ben letterlijk op een bepaald punt begonnen en ben vanaf één lijst gewoon verder gaan werken. Het is wel erg handig om dit met z’n tweeën te doen. Op die manier kan één persoon de lijst tegen de wand houden en de ander vanaf een afstandje toekijken en aanwijzing geven (stukje naar links, een iétsje naar beneden…STOP! In die geest dus). Ik kan me echter heel goed voorstellen dat je dit nogal risico-vol vind. Een super handige tip is dan om bijvoorbeeld eerst met afplaktape of washi-tape (in ieder geval een soort tape die je daarna weer makkelijk van de muur af kunt halen), een gallery-wall op de muur te maken. Zo kun je makkelijker zijn of de lijsten qua compositie ‘kloppen’. Je kunt de gallery-wall natuurlijk ook eerst op de grond neerleggen, dat is wellicht iets minder tijdrovend. Vergeet niet om er (met je telefoon bijvoorbeeld) een foto van te maken, dat is super handig zodra je gaat beginnen met het ophangen van de lijsten. Zoek van tevoren uit met welke muren je te maken hebt. Bij binnenmuren volstaan spijkertjes meestal, bij buitenmuren van beton zul je aan de slag moeten gaan met een boor. Houdt ook vooral rekening met de lengte van je spijkers (en eventueel pluggen) als je lijsten een vrij brede rand hebben (zoals het geval is met een aantal lijsten van Ikea die wij gebruikt hebben). Bij de bouwmarkt kun je terecht voor speciale schroeven (in verschillende maten) die geschikt zijn  voor harde (beton) muren.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

 1. He je het uit de losse pols gedaan? Nou dan vind ik het helemaal knap! Ik wil nog een mini fotowall in de woonkamer en eentje in de hal. Maar ik kan zo moeilijk kiezen welke posters, foto’s en lijstjes ik ga gebruiken.

  1. Christiana says:

   Ja, voor deze gallery wall hebben we van tevoren niets opgemeten! De spiegel hing er al en de eerste lijst die we opgehangen hebben is die aan de rechterkant met de paarse hortensia’s. Maar het heeft inderdaad super goed uitgepakt. Deze combinatie van printjes hangt er inmiddels al best lang en ik word er nog altijd blij van! Toevallig hebben we laatst een kleine Gallery wall in de hal gemaakt en daar heb ik wel alles eerst op gemeten en toch vind ik die net wat minder goed hangen, zul je altijd zien;-)

 2. Ziet er echt super leuk uit!

 3. Het ziet er altijd zo tof uit! Ik wil binnenkort zoiets creëren op onze slaapkamer (hebben een redelijk lange en vooral lege muur) x

  1. Christiana says:

   Ah wat leuk, zo’n Gallery wall geeft direct zoveel sfeer en gezelligheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.