Op zoek naar bijkeuken inspiratie? Kijk hoe ik met kleurrijk behang een kale, saaie ruimte omtoverde tot een sfeervolle wasruimte.

De ruimte

Ik vind het fijn om elke ruimte in huis een ‘functie’ te geven. Op die manier voorkom je namelijk dat je in zo’n ruimte allemaal willekeurige spullen gaat plaatsen waardoor de ruimte niet alleen onoverzichtelijk wordt, maar vooral ook heel ongezellig. Dat deze bijkeuken een wasruimte moest worden, was al duidelijk toen ik in dit huis kwam wonen. Er was hier namelijk reeds een aansluiting voor de wasmachine. In het begin was dit een kale ruimte met lelijke grijze vloertegels. De wanden waren half betegeld met witte tegels. In de ruimte zijn drie deuren. De deur waardoor je naar binnen loopt vanaf de woonkamer, een deur naar de tuin (die bevind zich voorin aan de rechterkant) en de deur links naar het toilet. Achterin zit een klein raam van waaruit je zicht hebt op de tuin.

De ruimte indelen

De ruimte hier is vrij beperkt. Het is niet zozeer dat de ruimte klein is, maar ik vond het vooral erg lastig om de ruimte in te delen. Zoals je ziet staan de wasmachine en de droger links achterin. Dit was de plek waar de wasmachine van de vorige eigenaar ook stond. Hier is niets aan veranderd. Rechts van de wasmachine is nog een klein beetje ruimte over. Ik had eerst het idee om tegen de achterwand, waar nu dus de ladekast staat, een hoge kast met schuifdeuren te zetten. Schuifdeuren omdat je dan geen rekening hoeft te houden met deuren die open moeten kunnen en dus minder ruimte nodig hebt. Echter was het daar niet breed genoeg voor. Ook rechts van de ruimte kon ik geen kast met extra opbergruimte kwijt. Het is ook hier simpelweg te smal en de deuren van zowel de wasmachine als de droger moeten natuurlijk makkelijk open kunnen. Uiteindelijk heb ik er dus toch voor gekozen om deze ladekast, MALM van Ikea, te laten staan. Links van de wasmachine en de droger had ik nog ruimte voor twee wasrekken. Die gebruik ik voor kleding die ik liever niet in de droger stop en rechts hiervan staan twee wasmanden. Verder heb ik de ruimte bewust heel leeg gelaten. Ik hou er nooit zo van als bijvoorbeeld flessen wasmiddel allemaal in het zicht staan. Deze heb ik opgeborgen in de la met andere schoonmaakmiddelen in de keuken en die pak ik wanneer ik ze nodig heb.

BIJKEUKEN INSPIRATIE

Het behang in de bijkeuken

Het behang dat ik gekozen heb is het Botany Iridescent midnight blue behang van Graham & Brown. Ik vind het een heel mooi en vooral ook fris behangetje, wel echt passend in deze ruimte. Verder heb ik er voor gekozen om de hele ruimte te behangen, en niet slechts één wandje. Zeker in een wat kleinere ruimte vind ik de ‘impact’ dan namelijk het grootst. Het groen uit het behang heb ik terug laten komen in het vouwgordijn. Ik heb een beetje getwijfeld tussen vouwgordijnen of rolgordijnen, maar uiteindelijk ben ik dus, zoals je ziet, voor een vouwgordijn gegaan. De accentkleur waar ik voor gegaan ben is goud. Zo heb ik ook messing deurbeslag. De lamp is van Westwingnow en heeft een prachtige champagnekleur, een beetje tegen het goud aan. Die lamp was overigens ook nog best een zoektocht, want ik moest natuurlijk rekening houden met de deur naar het toilet die open moest kunnen.

HEB JIJ EEN APARTE WASRUIMTE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

19 Comments

 1. Een hele mooie ruimte. Prachtig dat behang!

  1. Christiana says:

   Mooi hè dat behang, ik vind het hier ook goed in de ruimte passen. Ik had wel eerst nog een staal besteld en zodra die binnen was, wist ik het direct; dit moet er komen!

 2. Wat is het mooi geworden! Zelfs jouw bijkeuken ziet eruit om door een ringetje te halen. Het behang is echt heel mooi.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Romy! Dat heeft wel even geduurd hoor. In de eerste jaren dat wij hier woonden zaten er spuuglelijke witte tegels op de wanden en lag er ook een tegelvloer in. Dat oogde heel kil en vooral heel erg saai in combinatie met elkaar. Een tijd geleden had Andre hier al laminaat gelegd en toen knapte het al een heel stuk op. Nu met het behang, de lijstjes, de lamp en het vouwgordijntje is het echt gezellig geworden.

 3. Het is een hele mooie ruimte geworden. Helemaal af. Ik heb nog wel wat plekjes in huis die nog wat extra aandacht mogen krijgen.

  1. Christiana says:

   Ach ja, wie niet, haha. Bij ons staan er ook dingen op de wishlist hoor. Ik ben er ook echt blij mee, gezellig maar toch praktisch. Ik heb bewust verder niets op de kast gezet omdat de wasmand daar vaak staat als ik aan het wassen ben, die past daar precies en dan kan ik niet hebben dat daar van alles in de weg staat;-)

 4. Wat een fancy ruimte, zeg! Mijn bijkeuken/washok is een lichte chaos, haha.

 5. Wat prachtig zeg! Je zou (bijna) voor je plezier gaan wassen met zo’n mooie ruimte!

  Hier is de wasruimte nogal chaotisch, vooral in de winter. Eigenlijk is het ook niet echt een aparte ruimte in huis maar een stuk dat we van de (heel lange) garage afgenomen hebben. Er staat ook een voorraadkast, een kast met de tuinkussens, tuinkleding, etc en een rek met het eten van de kat, oud papier,….
  In de winter staan er ook de tuinstoelen, er overwinteren een paar kuipplanten, mijn dozen met Dahliaknollen,… Gelukkig hoeft niemand anders dan wij er binnen te zijn dus dat scheelt natuurlijk wel.
  We zouden nog een paar wandplanken moeten ophangen in de garage zelf, dus dan zou er toch al één rekje uit kunnen.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Geke, en ik vond het eigenlijk al nooit zo erg om te wassen, maar nu is het inderdaad helemaal geen straf meer;-) Ook wij hebben een rommel’ruimte’ hier in huis hoor, net zoals iedereen, alleen hij zit goed verstopt. Op de plek waar nu onze keuken zit, zat vroeger een garage. Die verbouwing is door de vorige eigenaar gedaan. Nu hebben we dus geen garage, maar wel een soort ‘vliering’ boven de keuken die ik kan bereiken via een luik en voor dat luik staat een kast. Die kan ik heel makkelijk opzij schuiven en hier staan dus onze spullen die we niet regelmatig nodig hebben, zoals koffers, kerstspullen, tuinspullen tijdens de winter etc.

 6. Wat gaaf! Ik mocht wensen dat mijn woonkamer er zoo prachtig uit zag en voor jou is dit gewoon je washok haha. Heel leuk gedaan. Aan elke detail is gedacht en dat zie je!

  1. Christiana says:

   Ah, wat een lief compliment, dankjewel Tamara! Ja, ik ben nogal van de details als het op ons interieur aankomt. Ik vind het super leuk om overal wat vandaan te halen, maar het allemaal dan toch op een bepaalde manier met elkaar te laten ‘matchen’.

 7. Wat een mooi behang! En handig dat je een aparte ruimte hebt voor de wasmachine en droger. Bij ons staat de wasmachine in de badkamer en de droger in een andere ruimte. Ze konden helaas niet bij elkaar staan wegens ruimtegebrek.

  1. Christiana says:

   Ja, daar ben ik inderdaad ook heel blij om! In ons vorige huis stond de wasmachine ook in de badkamer.

 8. Ik heb helaas geen bijkeuken, maar die mis ik wel. Gelukkig hebben we wel extra kastruimte in de trapkast en bij de ingebouwde kast in de gang, maar het is toch anders.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad anders, een groot object zoals een wasmachine kun je daar dan natuurlijk niet kwijt!

 9. Je zou er zo een logeerbed in kunnen schuiven en je hebt gewoon een gezellige logeerkamer! Wat heb je zo een toch saaie ruimte stylish ingericht, mooi hoor!

  1. Christiana says:

   Lief, dankjewel Babs! Maar….ik denk niet dat ik een logee dat aan kan doen, want het is hier altijd heel erg koud haha;-)

 10. Ja vlak achter de keuken maar het is ook een voorraadkast, de wasmachine en de droger staat er en omdat er in onze keuken van dit appartement geen oven en magnetron zat (en de keuken er nog relatief goed uitzag) hebben we ervoor gekozen daar een oven en magnetron in een meubel (Ikea) te plaatsen. Het is dus een soort multifunctionele ruimte geworden en zelfs nog plaats voor een (klein) wasrek. Maar jij hebt een prachtige ruimte gemaakt van jullie “washok”. Zou jullie huis niet eens in aanmerking komen voor een reportage in een woonmagazine?

  1. Christiana says:

   Het klinkt wel heel handig, jullie multifunctionele ruimte;-) Het is inderdaad altijd een beetje kijken waar je extra plek hebt voor bepaalde dingen, ik bewaar bijvoorbeeld bepaalde keukenspullen niet allemaal in de keuken, maar in de trapkast en de onderste la in de kast in deze ruimte is voor de spulletjes van Sketch, onze hond. Nou, dat zou inderdaad nog eens leuk zijn, ons huis in een woonblad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.