Wil je graag meer kleur in je keuken, maar heb je geen budget voor een grote verbouwing? Ik geef je 5 tips waar je direct mee aan de slag kunt.

Meer kleur in je keuken

Tegenwoordig kun je keukens kopen in alle kleuren die je maar bedenken kunt. Zeker als je al van kleur in je interieur houdt, is een gekleurde keuken natuurlijk te gek. Maar een nieuwe keuken zit er natuurlijk niet altijd in en bovendien moet je wel heel erg zeker zijn van je zaak als je voor een gekleurde keuken gaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren om meer kleur in je keuken te brengen zonder dat je direct een compleet nieuwe keuken hoeft te plaatsen.

Meer kleur in je keuken met verf

De meest voor de hand liggende manier om meer kleur in je keuken te brengen als je geen gekleurde keuken hebt, is om de deurtjes te verven. Als je handig bent, kun je dit zelf doen, maar je kunt je keukendeurtjes ook laten spuiten. Daarvoor worden alle deuren en / of laden gedemonteerd en die worden dan in een atelier gespoten. Wil je gekleurde accenten? Dan kun je je deurgrepen vervangen. Een combinatie van en je deuren laten spuiten en nieuwe grepen kan natuurlijk ook. Voordat wij onze nieuwe keuken lieten plaatsen, heb ik me hier ook in verdiept. Ik wilde namelijk graag messing grepen. Mij werd toen wel verteld dat ik rekening moest houden met het feit dat de mogelijkheid bestond dat je de afdrukken van waar de oude grepen hadden gezeten zou kunnen blijven zien. Houdt daar dus rekening mee. Als je voor dezelfde grepen gaat, maar dan alleen in een andere kleur, heb je dit probleem natuurlijk niet. Verder kun je deurgrepen ook spraypainten, maar houdt in dit geval dan weer rekening met slijtage. Zo hebben wij bijvoorbeeld twee stopcontacten in huis met spraypaint behandeld. Deze specifieke stopcontacten konden we namelijk niet in het zwart vinden toen we alle stopcontacten en lichtschakelaars gingen vervangen voor zwarte varianten. Het spraypainten zelf is natuurlijk niet moeilijk en het resultaat was ook echt mooi. Maar de verf slijt er dus wel redelijk snel af. In plaats van je deuren verven, kun je natuurlijk ook gewoon een muur of meerdere muren in je keuken verven voor meer kleur in je keuken. Zelf vind ik de impact het grootst als je echt alle muren verft. Het staat nu niet op de planning, maar ik zou best de witte muren in onze keuken nog eens blauw willen verven.

ikea kungsbacka keuken schoonmaken

Servies

Ook breng je heel makkelijk meer kleur in je keuken met (gekleurd) servies. Servies leent zich bij uitstek om leuk mee te stylen, dus stal je mooiste spullen vooral uit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bordenrek of zet je mooiste servies op een wandplank. Je hoeft natuurlijk niet al je servies in het zicht te zetten. Je kunt kiezen om de items die je het meest gebruikt binnen handbereik te zetten of juist een compositie te maken van kleurrijk servies wat je niet zo vaak gebruikt. In dat geval is het leuk om met oneven aantallen te werken en met hoogteverschillen. Hoe je dat doet? Heel simpel; maak stapeltjes van kommetjes in verschillende kleuren en plaats daar een lager of hoger stapeltje naast. Juist met servies kun je super makkelijk hoogteverschillen creëren door items toe te voegen of weg te halen. Heb je er plek voor? Dan is een open kast of een trolley in de keuken ook enorm leuk als (extra) stylingplek in je keuken.

Kleur in je keuken met textiel

Ik ben gek op mooi servies, maar ook op keukentextiel. En met keukentextiel kun je natuurlijk ook op een heel eenvoudige manier meer kleur in je keuken brengen, juist omdat thee- en handdoeken vaak in het zicht hangen. Hang ze bijvoorbeeld aan mooie haken en als je daar geen plek voor hebt of je wilt of kunt niet boren, dan zijn deurhaakjes heel handig. Ik vind het altijd belangrijk dat keukentextiel er leuk uitziet, maar het moet ook van goede kwaliteit zijn. Helaas heb ik al wel eens wat miskopen gedaan wat dat betreft. Wat ik nu dus doe als ik een nieuwe set keukentextiel wil kopen? Ik koop er eerst van elk één. Zo kan ik kijken of ze goed vocht absorberen en hoe ze uit de was komen. Ben ik daar tevreden over, dan schaf ik meerdere exemplaren aan. Ik wil namelijk altijd matchende sets hebben. Staat je eettafel in de keuken? Met een mooi kleed breng je ook al weer kleur aan, net zoals met placemats en servetten. Hiervoor kijk ik zelf altijd graag bij Zara home en H&M home.

Kunst, posters of foto’s

Het ligt misschien wat minder voor de hand, maar ook in de keuken kun je natuurlijk foto’s, posters en zelfs kunst kwijt. En het leuke is dat je daar zeker niet perse voor hoeft te boren! Zoals je op de foto’s hierboven kunt zien, heb ik posters in lijstjes gewoon op de wandplanken gezet. Heb je geen wandplanken, dan kunnen ze ook gewoon tegen de achterwand of tegen de muur op het aanrechtblad gezet worden. Links boven de keuken hebben wij nu een leuke foto van Sketch hangen. Ik had vorig jaar een gallerywall op deze wand gemaakt, maar daar was ik niet helemaal tevreden mee. Op een dag was ik die muur helemaal zat. Ik heb toen alles er af gehaald, de gaten gedicht en opnieuw gewit. Sowieso vond ik de prints bij elkaar niet helemaal leuk, ze hingen helaas ook niet zo mooi. Dat had te maken met het feit dat dit een voorzetwandje is. Je kunt er dus bijna geen spijkertje in tikken, want dan krijg je in plaats van een perfect gaatje voor de spijker grote beschadigingen. Ik wil uiteindelijk nog wel iets met dit muurtje doen, maar dan moet er geboord worden met speciale schroeven. Het kan ook zijn dat ik dit muurtje uiteindelijk blauw laat verven. Blauwe verf in combinatie met een gallerywall is ook nog een optie voor extra kleur in de keuken.

Raambekleding

Ook met raambekleding breng je natuurlijk meer kleur in je keuken. Zelf heb ik gekozen voor een smaragdgroen vouwgordijn in exact dezelfde kleur als de gordijnen in de woonkamer. Juist omdat wij een behoorlijk groot raam in de keuken hebben, maakt gekleurde raambekleding dan echt impact. In plaats van een vouwgordijn kun je ook voor een rolgordijn gaan, maar dat vind ik zelf iets minder mooi ogen. Andere alternatieven zijn plissé-gordijnen of jaloezieën, alhoewel de keus in kleur daar natuurlijk een stuk beperkter is.

een keukenplank stylen

HOU JIJ VAN KLEUR IN JE KEUKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Jullie hebben sowieso een prachtige keuken! En wat een superleuke foto van Sketch. Dat is dan weer het voordeel van een hond:-) Amy is vrijwel nooit goed op een foto te krijgen of het is een toevalstreffer…In ons huidige appartement hebben we een groen/grijze keuken en ik heb wel wat met een etagére en servies gewerkt maar omdat het grootste gedeelte een schiereiland is werd/wordt het snel rommelig…In ons nieuwe appartement is een houtlook keuken die ik eigenlijk niet zo mooi vind maar de keuken is pas 3 1/2 jaar oud. Of spuiten een optie is weet ik niet want er zit een (nep) nerf in. Denk overigens dat blauw prachtig is bij dat behang aan de zijkant maar goed mijn favoriete kleur is blauw…Overigens heb ik in ons vorige huis (vergeelde) stopcontacten wit gespoten en kreeg als tip er na goed drogen er 2 lagen blanke lak overheen te spuiten. Dat hield heel goed maar een witte beschadiging valt uiteraard minder snel op.

  1. Christiana says:

   Snoezig hè, die foto! We maakten hem vorig jaar toen we een dagje in Antwerpen waren. Wat een goede tip van die blanke lak, dat hebben wij inderdaad niet gedaan.

 2. Prachtige keuken hebben jullie en zo mooi gestyled! Toen wij vorig jaar de nieuwe keuken kregen, wist ik al dat ik de muur in een saliegroene kleur wilde verven. De keuken is wit, het blad is donker dus dat vond ik een mooi contrast en ik ben er nog steeds heel blij mee. Verder heb ik twee wandplankjes met wat decoratie en kleur en verder hou ik het rustig, want de keuken is al niet zo heel groot dus ik wil voorkomen dat het te ‘propperig’ wordt.

  1. Christiana says:

   Snap ik! Ik denk dat je met een kleine keuken inderdaad moet oppassen dat je het niet te vol zet. Sowieso verlies je dan natuurlijk werkruimte, maar het oogt al gauw rommelig. Toen wij in ons huurhuis woonden hadden wij ook een heel kleine keuken. Gelukkig hadden we een muur in de keuken ‘over’ en daar hadden we een open kast neer gezet. Dat was voor mij echt een plek waar ik leuke spulletjes en servies in kwijt kon en door die kast hadden we dan toch meer kleur in de keuken.

 3. Heel leuke ideeen! Ik heb helaas geen raam in de keuken. Ik heb net zitten kijken naar de muren en ik denk dat de wanden verven er misschien best tof uit zou zien. Ik zie alleen een beetje op tegen de kleine strookjes muur boven mijn bovenkastjes, haha. En aangezien ik dan neig ik naar geel (want YAY voor gele dingen), is het ook wel even een risico dat het uiteindelijk twee keer moet omdat ik het toch niet mooi vind.

  1. Christiana says:

   Wat super leuk om te horen dat ik je met het verven op een nieuw idee heb gebracht;-) Ah, ik snap het, die lastige stukjes boven de keukenkastjes. Ik kan me helemaal voorstellen hoe dat er uitziet, want in de keuken in ons vorige huis hadden wij ook bovenkastjes waar maar heel weinig ruimte boven zat. Ik moet zeggen dat het sinds het schrijven van dit artikel bij mij nu ook wel kriebelt om verf te kopen, haha!

 4. Goede ideeën! Ik heb inderdaad mijn muren in de keuken donkerblauw geverfd en dat ziet er zoveel beter uit. De standaard witte keuken die in mijn woning zat, zit er nog steeds in, maar ooit droom ik van een keuken zoals die van jou haha! Ik vind dat zwarte zo sfeervol. Voor nu is het nog even een droom, maar als we een nieuw huis hebben dan ga ik zeker voor een zwarte keuken. Of het nu een hele nieuwe is of met een potje verf.

  1. Christiana says:

   Ah, wat een lief compliment, dankjewel;-) Wat super leuk dat jij de muren in je keuken ook donkerblauw geverfd hebt! Wat een verschil maakt dat dan hè? Ik aas inderdaad ook op een donkerblauwe kleur die lijkt op de kleur die ik nu op mijn werkplek heb.

 5. Ik heb vooral lichte aardetinten in de keuken met wel wat plantjes die het wat opfleuren. Zo’n zwarte keuken als die jij hebt, is natuurlijk fantastisch!

 6. • Wat een mooie keuken heb je.
  Wat fijn om te weten.

 7. Inderdaad een goed idee om met textiel meer kleur in je keuken te krijgen. Zelf hebben we ook onze keukenkastjes laten verven voor een moderner effect. Daarnaast gebruik ik ook graag veel lichte tinten zodat de keuken ruimtelijker oogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.