Voor een fris ruikende badkamer moet je beginnen met het voorkómen van vieze geurtjes. Ik geef je tips hoe je dat kunt doen.

Een fris ruikende badkamer is goed geventileerd

Een fris ruikende badkamer begint met frisse lucht. Héb je een raam in de badkamer, maak hier dan gebruik van door dit raam regelmatig open te zetten, zeker na het douchen of na een toiletbezoek. Veel badkamers beschikken ook over een ventilatie-systeem, dit kun je tijdens het douchen al aanzetten. Soms kan het echt stinken in de badkamer. Onthoud dat stank altijd ergens vandaan komt. In veel gevallen is er dus iets te doen aan stank. Veel mensen hebben een wasmachine en / of een wasdroger in de badkamer staan. Deze apparaten kunnen soms voor een onprettige geur zorgen. Het meest simpele trucje is om na elke wasbeurt het deurtje van de wasmachine open te laten staan. Op die manier voorkom je een muffe lucht in je wasmachine die je uiteindelijk in de badkamer gaat ruiken. Let er verder ook op dat je je badkamer goed ventileert wanneer de wasdroger aanstaat. De deur van de badkamer open zetten is vaak al voldoende. Verder doe je er goed aan de rubberen randen van de wasmachine af en toe schoon te maken. Het meest eenvoudig doe je dat met een prop keukenpapier. Draai verder ook eens per maand een was op negentig graden. Je kan dit eventueel met soda doen. Vergeet tot slot niet om het bakje waar je wasmiddel in gaat af en toe te reinigen. Bij de meeste wasmachines schuif je dit bakje er heel eenvoudig uit.

Vieze was in je badkamer?

Waar je wasmanden ook maar in huis staan, geen enkele wasmand ruikt natuurlijk ‘lekker’. Je kan echter met een paar simpele trucjes voorkomen dat je wasmanden echt erg gaan stinken. Zorg ervoor dat je nooit natte was in de mand gooit. Laat natte handdoeken altijd eerst drogen voordat je deze in de wasmand gooit. Over de douchewand bijvoorbeeld, of over een verwarming. Is daar geen plek, dan desnoods over een deur. Hetzelfde geldt voor bezwete (sport)kleding. Natuurlijk zal het de geur in de badkamer ook niet ten goede komen als er (bezwete) sportkleding hangt te drogen, maar uiteindelijk is het altijd beter dan natte kleding als een prop in de wasmand gooien. Hoe groter het droogoppervlak van een stuk textiel, hoe eerder het droogt. Een kledingstuk of handdoek die je uithangt is dus altijd sneller droog dan een ‘prop’. Heb je een open wasmand? Overweeg eens om deze te vervangen voor een exemplaar met een deksel erop.

Afvoerputje schoonmaken

Een andere plek in je badkamer die er voor kan zorgen dat je badkamer stinkt, is het afvoerputje. Het schoonmaken van je afvoerputje is natuurlijk één van de minst romantische huishoudelijke klusjes om te doen, maar ga er toch maar af en toe aan staan. Je kan bij de supermarkt een ontstopper kopen, maar in de meeste gevallen kun je een verstopt afvoerputje ook ontstoppen met soda en azijn. Giet eerst het soda erin, en daarna het azijn. Dit mengsel zal vervolgens gaan borrelen. Hierdoor komt het vuil los. Spoel daarna door met kokend water. Zelf hebben wij een afvoergoot met daaroverheen een glasrooster. Zoiets wordt altijd geleverd met een speciale roosterhaak. Het glas kun je er zelf aftillen, maar met de haak kun je het rooster er heel makkelijk uithalen, zonder dat je er al te veel met je handen aan moet zitten. Als het rooster er eenmaal af is, kun je het waterslot eenvoudig ontdoen van zeepresten en haar. Dit kun je doen met een prop keukenpapier. Maar ook hier kun je het trucje van soda en azijn toepassen. Soms is het ook al voldoende om alleen kokend water door het afvoerputje te gieten.

fris ruikende badkamer

Een fris ruikende badkamer met geurstokjes of een interieurspray

Met bovenstaande tips voor zorg je er in ieder geval voor dat het niet gaat stinken op je badkamer. Dan zijn er natuurlijk ook nog eenvoudige dingen die je kunt doen om het er echt lekker te laten ruiken. Heb je er plek voor, dan zorgt een bos verse eucalyptus in ieder geval altijd voor een heerlijke frisse geur. Verder gebruik ik zelf graag geurstokjes in de badkamer. Het voordeel van geurstokjes ten opzichte van een geurkaars is dat je er altijd plezier van hebt. Mijn allerlaatste tip voor het gebruik van geur op je badkamer, danwel op je toilet. Onthoud dat je hersens heel goed zijn als het gaat om het onthouden van geuren. Een geur die je eenmaal als toiletverfrisser gebruikt, zul je daarna waarschijnlijk altijd blijven associëren met je toilet. Choose wisely!

HEB JIJ WEL EENS LAST GEHAD VAN STANK OP JE BADKAMER? KON JE GAUW ACHTERHALEN WAAR DAT AAN LAG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Ik heb eigenlijk nooit last van stank op de badkamer, maar alle tips die jij noemt doe ik inderdaad ook. Het enige wat ik mis, is een raam op de badkamer, want ik houd van frisse lucht. Maar gelukkig heb ik wel een goed ventilatiesysteem.

  1. Christiana says:

   Dat hadden wij in ons vorige huis dus ook niet, dus ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik zet eigenlijk vrijwel altijd het raam open na het douchen. Tenzij het buiten vriest, dat gaat me te ver haha;-)

 2. Dat afvoerputjesavontuur heb ik laatst voor het eerst in mijn leven beleefd 😉 Gelukkig kreeg ik goede hulp van mijn vriend, want ik kan dat dus bijna niet doen zonder over mijn nek te gaan. Maar goed, de boel is weer netjes schoongemaakt en geleegd, waardoor we weer een tijdje stankvrij vooruit kunnen. Verder heb ik gelukkig een ventilatierooster in mijn badkamer en staat mijn wasmachine op een andere plek in huis, dus dat scheelt qua lucht 🙂 Een keer een geurkaars in de badkamer neerzetten, is ook een goed idee. Dat geeft natuurlijk een extra lekker luchtje af.

  1. Christiana says:

   Wat fijn dat je vriend te hulp schoot. Ik vind dat dus om heel eerlijk te zijn ook een van de walgelijkste klusjes om te doen in huis;-) Ja, het is echt een goed idee om iets van een geurkaars of geurstokjes in je badkamer te hebben staan. Bij ons staan er eigenlijk altijd geurstokjes. Maar als je bijvoorbeeld graag een bad hebt, is het weer heerlijk om een kaars te branden als je daar in ligt.

 3. Phoe dat afvoerputje schoonmaken is altijd een ramp met mijn lange haren. Mijn vriend wil mijn haren dan ter plekke afknippen als hij het afvoerputje weer eens schoonmaakt en al die haren tegenkomt. 🙈 Gelukkig laten we het niet zover komen dat het stinkt in de badkamer.

  1. Christiana says:

   Haha oh jee! Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat er geen schaar bij jullie in de badkamer ligt;-)

 4. Ik heb nooit last van vieze geurtjes in de badkamer. Ik ventileer altijd en zorg dat de afvoerputjes e.d. goed schoon zijn (geen fijn werkje). De wasmachine reinig ik ook en laat deze minstens 1x per maand op 90 graden leeg draaien.

  1. Christiana says:

   Heel slim inderdaad om de wasmachine eens per maand op negentig graden te laten draaien!

 5. Ja het overloopje in de wastafel in de badkamer ruikt onprettig en het lukt al sinds we hier wonen niet dit weg te krijgen, soda, schimmelreiniger, heet water, kalkreiniger, azijn etc. etc., We hebben een geheel nieuwe afvoerset gekocht via Ikea want het meubel is van Ikea maar dat moet de klusjesman plaatsen en ik wil nu eigenlijk geen “overbodige” mensen in de woning dus moet het maar een poosje wachten. Nog een tip voor de wasmachine: niet alleen de deur open maar ook het wasmiddelenlaatje en na ieder gebruik de rubber rand drogen. Ik doe in het wasverzachterbakje altijd een schuitje (schoonmaak) azijn gewoon van de AH daar ruik je niks van, en het ontsmet. Wasverzachter gebruik ik nooit maar soms een druppeltje wasparfum (google maar eens).

  1. Christiana says:

   Oh, wat vervelend dat op dit moment niets schijnt te werken. Ik kan me ook goed voorstellen dat je nu geen ‘overbodige’ mensen in huis rond wilt hebben lopen. Wij hebben eigenlijk ook onze klusjesman voor eind april ingepland, voor het opknappen van de overloop en het verven van alle kozijnen, maar wij moeten ook even afwachten hoe alles verder gaat:-(

 6. Gelukkig ruikt het eigenlijk altijd wel lekker fris in de badkamer. Ik heb het raam vaak open en er is ook geen toilet of wasmachine/droger in deze ruimte.

  1. Christiana says:

   Ah fijn! Wij hebben nu gelukkig ook de wasmachine en droger elders in huis staan. In ons vorige huis stond de wasmachine dus wel op de badkamer (en die was ook nog eens heel klein) en dat was altijd een doorn in mijn oog.

 7. Ons afvoerputje stonk regelmatig maar dat had meer te maken met de rioolbuizen in de straat. Gelukkig zijn ze nu vervangen. Ik heb altijd op een plankje diverse eau de toilettes staan die net niet lekker zijn voor op de huid dus af en toe sprayen maakt het weer fris in de badkamer. Wel jammer dat wij geen raam hebben, dat vind ik nog steeds een gemis.

 8. Door een rioolverstopping heb ik ook een tijdje last gehad van een vieze geur in huis. Gelukkig heb ik het probleem kunnen oplossen. Ik ga kijken of interieurspray voor verfrissing zorgt, bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.