Ben je ’s ochtends een half uur aan het zoeken naar een panty? Dan is het misschien tijd om in actie te komen en gebruik te maken van deze tips voor een opgeruimde kledingkast.

Begin altijd met een kleding inventarisatie en maak drie stapels

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Niet weten wat je aan moet trekken ’s ochtends heeft er soms een beetje mee te maken dat je gewoon simpelweg niet weet wat je in feite allemaal hébt. Inventariseer je kleding dus eens in de zoveel tijd, door alles (ja, alles!) uit je kast te halen. Gooi alles op je bed of hang je kleding aan rekken. Opruimen begint met een lege kast. Pak er vuilniszakken bij en ga vervolgens drie stapels maken. De eerste stapel is voor items die je weg wilt doen of weg wilt geven. De tweede stapel is voor items die je wilt bewaren, maar niet in je kledingkast. Denk aan seizoenskleding of items die je uit sentimentele redenen wilt bewaren, maar niet meer draagt, zoals je trouwschoenen. De derde stapel is voor kleding die gemaakt of versteld moet worden. Denk aan knopen die opnieuw aangezet moeten worden of kleding die vermaakt moet worden. Maak eventueel een vierde ’twijfel-stapel’.

Niet te veel willen houden

Té veel spullen in een té kleine ruimte zorgt al gauw voor rommel. Dat geldt eigenlijk voor je hele huis, maar zeker ook voor je kledingkast. Het is natuurlijk nog niet zo eenvoudig om van de ene op de andere dag een groter huis te betrekken of zomaar een grotere kast aan te schaffen, wees dus kritisch naar jezelf en bepaal tijdens het opruimen wat je met een item wilt doen. Mijn stelregel; ontdek ik tijdens het opruimen iets waarvan ik het bestaan niet eens meer afwist, dan kan het dus gewoon weg Ik heb het immers de afgelopen tijd ook niet gemist.

Tips voor een opgeruimde kledingkast, welke indeling past bij je garderobe?

Zorg voor een bij jou passende indeling van je kast,  heb je bijvoorbeeld weinig of geen lades, schaf dan mandjes of dozen aan voor accessoires, sokken en lingerie. Dit soort dingen wil je direct kunnen pakken, niets vervelender dan in de ochtend zoeken naar een paar panty’s! Ook goede kledinghangers zijn een must. Zelf heb ik van die houten van Ikea, allemaal dezelfde, ook dat zorgt voor meer overzicht. Heb je nu echt heel veel kleding, dan kun je wellicht beter kiezen voor dunnere hangers, deze nemen minder ruimte in beslag. Je kleding netjes terughangen en leggen is natuurlijk het leukst in een mooie kast. Zelf heb ik PAX kasten van Ikea, maar ik heb er voor gekozen om er deurknopjes van Zara home op te doen in plaats van de standaard deurknopjes van Ikea. Zo creëer je een chiquer effect. Je kunt je kast ook van binnen opleuken, met behang op de achterwand bijvoorbeeld.

Elk kledingstuk een eigen hanger

Heb je eenmaal besloten wat je houden wilt, geef elk kledingstuk dan een eigen hanger. Ga je kleding over elkaar heen hangen, dan is de kans groot dat je juist die items steeds over het hoofd ziet. Wanneer elk kledingstuk een eigen hanger heeft, kun je ook een eenvoudige tip toepassen om eens te inventariseren wat je nu eigenlijk allemaal wel en vooral wat je niet draagt. Hang eens een tijdje alle kledingstukken die je graag draagt aan één kant van de kast. Na een tijdje weet je exact wat je favoriete stukken zijn en welke items je eigenlijk nooit pakt.

Iets erin, iets eruit en investeer in goede basics

Iets erin, iets eruit! Wanneer je een echte shopaholic bent en heel graag met de trends meegaat, is de kans groot dat je een uitpuilende kast hebt. Haal voor elk kledingstuk dat je in je kast legt, iets eruit. Zo blijft je garderobe overzichtelijk en heb je echt alleen items in je kast die je dat seizoen graag draagt. Investeer verder in tijdloze en kwalitatieve basics, zoals een goede tas, witte blouse, zwarte tops, een little black dress, een paar hakken etc. en probeer niet te veel uit te geven aan trendgevoelige items, zoals tops of rokken met drukke prints. Bij Your look for less vind je bijvoorbeeld trendy items die heerlijk betaalbaar zijn. Tot slot is een haak of kapstokje in de slaapkamer heel handig om een rommelige kledingkast te voorkomen. Hier kun je namelijk in de avond de kleding aan hangen die je die dag gedragen hebt, maar die niet direct in de was hoeft. Zo kom je niet in de ‘verleiding’  gedragen kleding snel in de kast te proppen als je ’s avonds te moe bent en geen zin heb om uitgebreid op te ruimen.

WELKE TIPS VOOR EEN OPGERUIMDE KLEDINGKAST GA JIJ OOK EENS TOEPASSEN

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.