Niets vervelender dan een BH die niet lekker zit. Ik geef je 4 tips voor het ontdekken van de juiste BH-maat en het vinden van de perfecte BH.

Draag jij nog de juiste BH-maat?

Een mooie outfit begint allemaal met goed passende lingerie. Of je nu gaat voor sexy of basic, het is vooral belangrijk dat je lingerie lekker en comfortabel zit. Je wilt immers niet de hele dag aan je afzakkende BH-bandjes lopen hijsen en een string die te strak of te wijd zit kan je echt mateloos gaan irriteren. Het is dan ook heel belangrijk om af en toe je BH-maat eens opnieuw op te (laten) meten, zeker wanneer je zwanger bent (geweest), borstvoeding geeft of hebt gegeven of in gewicht bent toe- of afgenomen. Een BH maat bestaat uit twee delen, de omvang (onderwijdte) en de cup (bovenwijdte). Je kunt in principe zelf je maten nemen en daarna lekker online shoppen bij bijvoorbeeld de Bijenkorf die echt mooie merken zoals Agent Provocateur, Marie Jo en Marlies Dekkers verkoopt. De onderwijdte meet je onder je borsten tegen de borstaanzet aan. Het meest handige is het om dit voor een spiegel te doen. Je kan ook de hulp vragen van de dames in een lingeriezaak. Zij hebben van borsten hun baan gemaakt en zij kunnen je echt van goed advies voorzien. Het is helemaal niet raar als je twijfelt of je wel de juiste BH-maat draagt. Maar uiteindelijk moet je natuurlijk wel een keus maken. Ga dan eerder voor een grotere cup en een kleinere omvang. Andersom komt niet vaak voor. Je BH is te groot wanneer deze letterlijk te los om je lichaam zit. Je hebt dan een te grote omvangsmaat gekozen. Wat er dan gebeurt is dat de achterkant als het ware omhoog kruipt, terwijl deze eigenlijk op dezelfde hoogte moet zitten als de voorkant.

Let voor de juiste BH-maat op de schouderbandjes en de cups

De schouderbandjes van een BH zeggen ook veel over of je de juiste BH-maat draagt. Weet dat veel BH’s verstelbare bandjes hebben. Zitten de bandjes te strak, dan kun je ze losser / langer maken en zitten ze te los, dan kun je ze wat strakker maken. Als ze na het losser of strakker maken nog niet goed zitten, dan heb je waarschijnlijk niet de juiste BH-maat. Een BH moet horizontaal over je rug zitten. Wanneer je in de spiegel naar de zijkant van je lichaam kijkt en ziet dat de BH als het ware naar boven wordt getrokken, dan heb je waarschijnlijk een te kleine maat, of de bandjes zitten te strak. Last van afzakkende bh-bandjes? Dat hoeft niet altijd te maken te hebben met een verkeerde BH-maat, soms kan het ook puur liggen aan het feit dat je wat aflopende schouders hebt. Ook de cups moeten goed aansluiten. Tijden het passen is het handig om even naar voren te buigen om te kijken of je borsten goed in de cups vallen. Is dat het geval, dan weet je dat de juiste BH-maat hebt. Heb je ruimte over tussen de borst en de cup, dan is de BH te groot voor je. Heb je het idee dat je borsten letterlijk plat gedrukt worden of past de borst niet goed in de cup, aan welke kant dan ook, dat weet je dat de BH te klein voor je is.

Pas een BH áltijd voordat je hem koopt

Er zijn ontzettend veel verschillende BH’s. Bepaalde BH’s passen beter bij een bepaald figuur dan andere BH’s. Heb je bijvoorbeeld een appel-figuur, dan heb je vaak wat grotere borsten en is bijvoorbeeld een beugel BH erg prettig. Maar het is vooral belangrijk dat je niet altijd klakkeloos uitgaat van een bepaalde maat. Sommige merken of modellen vallen wellicht net iets anders, wat je wellicht ook wel eens ervaren hebt met bijvoorbeeld het passen van een nieuwe jeans of een paar schoenen!

KOOP JIJ JE LINGERIE ONLINE ZODAT JE HET THUIS KUNT PASSEN OF GA JE LIEVER NAAR DE WINKEL?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Leuke en handige tips! Jarenlang in een verkeerde maat rondgelopen door foutief opmeten (bij een Hunkemöller notabene). Ging van 85B naar 70E. Je hebt dus inderdaad gelijk met een grotere cup en kleinere omvang. Draag nu al jaren uitsluitend bh’s van Triumph die weliswaar wat duurder zijn maar echt lekker zitten. Soms mazzel als “mijn model” in de outlet is in Lelystad laatst van Euro 45,00 voor Euro 12,50.

  1. Christiana says:

   Jeetje, dat is wel heel erg verkeerd opgemeten! Fijn dat je nu een merk hebt waarvan de BH’s goed zitten. Ik vind dat ook echt belangrijk, het is zo oncomfortabel om rond te lopen met een BH die niet goed zit.

 2. Goed dat je hier een artikel aan wijdt! Ook ik heb hierin in het verleden weleens missers gehad. Vooral te kleine bh’s zitten echt voor geen meter. Gelukkig heb ik tegenwoordig wel de juiste maat liggen. Laatst heb ik nog een bh weggedaan omdat de bandjes steeds afzakten. Bleek dat de elastische rek totaal uit het bandje was gegaan…

  1. Christiana says:

   Ja, op een gegeven moment is een BH gewoon ‘op’, door het dragen en door het wassen;-) Een goede reden om weer een mooie nieuwe te gaan uitzoeken!

 3. Handig artikel 👌🏻. Ik koop altijd van hetzelfde merk (Marie Jo) in dezelfde winkel omdat die nu eenmaal het lekkerste en mooiste zitten bij mij. Dus ik weet dan ook exact mijn maat, zou het ook online kunnen bestellen, maar haal het toch liever in de winkel.

 4. Ik draag erg graag bralettes. Door de aandoening aan mijn rug, is het een ramp om een BH te vinden die goed zit (onmogelijk😅) en een bralette past vaak wel goed. Ik koop het liefst online, zodat ik op het gemakje kan passen en veel beter kan voelen of het goed zit.

  1. Christiana says:

   Snap ik helemaal! Thuis passen is vaak toch een stuk comfortabeler;-)

 5. Ik heb best veel miskopen gedaan in mijn leven, ook qua bh’s. En ik jojo ook best veel qua gewicht, dat merk ik veelal aan de omvangsmaat. Er is ook een handig tabelletje te vinden op het internet, dat als de bh niet goed zit je op een heel andere maat kan uitkomen. Dus niet van 80B naar 85B maar dan moet je ook een cupmaat hoger nemen en dan weer de omvangsmaat kleiner. Iets in die sfeer.
  Passen in de winkel blijft het fijnst, zeker als je een goede verkoopster hebt, die zoekt net zo lang met je totdat je de juiste maat hebt!

  1. Christiana says:

   Ja, als je een goede verkoopster treft, heb je inderdaad geluk. Ik liep een keer een lingeriewinkel in op zoek naar een BH en die mevrouw wist mij mijn maat te vertellen met mijn kleren nog aan (was wel in de zomer en toen had ik alleen een jurkje aan). Maar ze had helemaal gelijk en de BH die ik in die maat paste, zat perfect;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.