Op 9 augustus 2017 is het dan eindelijk zover! Wij gaan trouwen in het Oude raadhuis in Alphen ad Rijn. ‘Vandaag ben ik precies waar ik wil zijn, ik ben namelijk bij jou’.

Trouwen in het Oude raadhuis

Dat waren de eerste woorden van mijn vows die ik op 9 augustus 2018 tegen André zei. Trouwen. We wilden het al zó lang. Het was er alleen heel lang niet de juiste tijd voor. Op 23 augustus 2016, twee dagen na mijn 31e verjaardag, kwam er echter een dramatisch (positief) keerpunt in ons leven. Ik werd geopereerd en als door een wonder verlost van de zenuwpijn waar ik zes jaar lang mee had rondgelopen. Mijn ‘lichtje’ ging weer aan of, zoals André het omschreef; ‘Elke dag zag ik weer een beetje van de vonkel in je ogen terugkomen’. Onze leven begon helemaal opnieuw. Het was weer tijd voor nieuwe avonturen. Deze dag was natuurlijk onze bruiloft, maar in feite zagen wij het als zoveel meer dan ‘een bruiloft’. Het was het eindpunt van een lange reis die wij met z’n tweeën gemaakt hadden. En tegelijkertijd een beginpunt. Een reis vol diep gekoesterde herinneringen, hoge pieken, maar dus ook extreem diepe dalen. Heel veel momenten en ogenblikken uit die jaren ervoor heb ik deze dag intens herbeleefd. Ze flitsten aan me voorbij. Door de prachtige toespraak van onze geweldige BABS, maar bijvoorbeeld ook door de lieve woorden die papa tijdens de high tea na de ceremonie uitsprak.

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

Onze ‘echte’ bruiloft

Zoals de meesten van jullie ondertussen wel zullen weten, hebben wij op 11 juli 2018 een ceremoniële bruiloft in Frankrijk gehad. Als Nederlander kun je echter niet officieel trouwen in Frankrijk. We hadden daar dus eigenlijk alles; onze trouwkleding, ringen, taart, een fotografe en zelfs een heuse disco die tot middernacht duurde, maar we waren dus nog niet officieel getrouwd. Toch was ook deze dag heel belangrijk voor ons. Het was die ‘reis’ waar ik het net over had. We hebben zóveel met z’n tweeën meegemaakt, en we wilden die soort van bezegeling dus ook echt met z’n tweeën ervaren. In Frankrijk waren er dus geen gasten, in Nederland natuurlijk wel. Je zal het me de komende tijd waarschijnlijk nog zo’n zeshonderddrieëndertig horen zeggen, maar de foto’s! Wij zijn zo verschrikkelijk blij met de foto’s. Deze bovenstaande is vooral heel leuk en ik zal waarschijnlijk de rest van mijn leven nieuwsgierig blijven wie oh wie mijn sluier hier heel lief omhoog getild heeft? De BABS misschien? Enkele weken voor de bruiloft hadden wij een afspraak met de BABS. Zij kwam bij ons thuis om kennis te maken en dat was echt zo’n leuke en speciale ervaring. Eén van de eerste dingen die ze zei toen ze bij ons binnenkwam was dat ze ons huis zo leuk vond ingericht. Nou, dan doe je het natuurlijk bij mij al diréct goed! Maar zonder dollen, we sloten Liliane direct in ons hart en we zullen haar nooit vergeten. Het is zó bijzonder als je nagaat hoe iemand jou in een paar uur tijd kan ‘leren kennen’ en dat verhaal dan op zo’n manier kan overbrengen ten overstaan van allemaal (voor haar) wildvreemde mensen.

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

Emotie

We hadden al heel snel besloten dat we allebei onze eigen weddingvows wilden schrijven. Die lazen we in Frankrijk natuurlijk al aan elkaar voor. In Nederland hebben we onze teksten echter behoorlijk in moeten korten. Totaal niet romantisch natuurlijk, maar we moesten nu eenmaal rekening houden met de tijd. Ik was trouwens nog steeds heel erg lang van stuk bedacht ik me achteraf, want ja, zo ben ik nu eenmaal. Gelukkig beloofde die lieve man van mij ‘altijd naar me te luisteren als ik weer vol enthousiasme tot in detail iets wil vertellen’. Andre had het in Frankrijk heel ‘zwaar’ tijdens de vows, ik had dat juist in Nederland. Voor onze bruiloft in Frankrijk had ik sowieso veel minder de zenuwen. Mijn nichtje was de ‘ringendraagster’, heel lief. Wat is ze mooi zoals ze daar staat. Heel ingetogen en zelfs een beetje verlegen zo met dat ringendoosje in haar hand. Kijk eens hoe ze het ook vast heeft. Zo voorzichtig, alsof het een uiterste waardevolle schat is. Ik vind deze onderstaande foto’s zo mooi omdat er zóveel liefde maar vooral heel veel trots in zit. Echt, sinds ik die ring draag, voél ik me gewoon ook zo trots. Voor sommigen zal het wellicht totaal niet feministisch klinken, maar ik ben nu gewoon een getrouwde vrouw. Als klein meisje wilde ik al trouwen. Toén wilde ik al zo’n grote (herstel; gigántische!) witte jurk. En dat ik jaren en jaren later inderdaad hier zou staan, ín die grote witte jurk, en dan vooral met een man als André, dat is echter toch al mijn verwachtingen te boven gegaan. Soms komen dromen dus écht uit. Na alle felicitaties gingen wij terug naar de auto om door te gaan naar de locatie voor onze high tea. Als ik deze foto’s zie zie moet ik denken aan wat onze fotografe in een mailtje schreef enkele dagen voor onze bruiloft. Ik had namelijk mijn zorgen geuit over dat de weersvoorspellingen zo slecht waren die dag en ze schreef ‘ook met regen kun je heel toffe foto’s maken’. En zo zie je maar weer dat ze hartstikke gelijk had. Kijk eens wat prachtig, zo met die weerspiegeling van het Oude stadhuis in de auto. Het was trouwens steeds even ‘proppen’ met die jurk om er helemaal mee in de auto te komen, maar op de foto hieronder zit ik dan eindelijk. Just married.

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

trouwen in het Oude raadhuis

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Wat een prachtige foto’s en die vows! Echt heel mooi geschreven en recht uit je hart!
  Zoals je weet ben ik al heel lang getrouwd en eigenlijk vond ik alles leuk aan die dag, ook de spannende voorbereidingen.
  In een relatie en huwelijk zitten altijd pieken en dalen, maar de basis is stevig. En als dat goed zit, dan is er niets prettiger dan samen oud worden. Heel cliché maar o zo waar. 🙂

 2. Wow… ik vind jullie nog mooier dan het koninklijke paar Harry & Meghan… zeg ik dat hardop? Ja! Ik voel de romantiek eraf spatten. Zelden zo’n prachtig stel gezien.

  En de ringen? Die zijn ook heel kostbaar, de verzegeling, het oneindige!

 3. Ik ben zo blij dat deze operatie jou zoveel gebracht heeft. En je weer zoveel nieuwe avonturen aan kan gaan. Al lijkt mij dit avontuur écht een kers op de taart. Kijk jullie eens stralen, prachtig bruidspaar! En van harte gefeliciteerd!

 4. Wauw!!! Misschien zijn het de zwangerschapshormonen nog maar ik werd gewoon emotioneel tijdens het lezen. Wat fijn dat je je zó gelukkig kunt voelen. Heel speciaal! De foto’s zijn ook prachtig.

  Mijn vriend en ik zijn vorig verloofd, wanneer we gaan trouwen weten we nog niet 🙂

 5. Wauw, ik ben er gewoon stil van. Je woorden, de foto’s, allemaal prachtig en helemaal perfect ♥

 6. Prachtig en wat heb je het mooi geschreven ook!

 7. Wauw, ik kreeg kippenvel van je artikel en van de mooie foto’s. Wat prachtig dat jullie met deze bruiloft een mooie, maar ook vaak zware reis hebben kunnen afsluiten en een prachtig leven samen kunnen vieren. Wat zagen jullie er mooi uit! De liefde straalt er gewoon van af <3 Ik wens jullie alle geluk van de wereld toe als getrouwd stel!

 8. Wat een adembenemend mooie foto’s en zo mooi geschreven! Jullie zien er ook zo mooi en stralend uit. Die van jou in de auto vind ik ook prachtig. Echt een geweldige fotografe hebben jullie uitgekozen. En van jouw vow krijg ik gewoon een brok in mijn keel. Nogmaals van harte gefeliciteerd en heel veel geluk samen.

  Mijn mooiste herinnering aan ons trouwen is mijn schoonzus geheel onverwacht uit de USA (een uurtje van tevoren) voor de deur stond zodat ze erbij kon zijn.

 9. Wauw, ik ben niet getrouwd maar als ik die foto’s van jullie zie kriebelt het toch een beetje hoor 😉 Alles, het verhaal, jij, je man, WAUW! Ik wens jullie zooooo veel geluk.

 10. Alvast gefeliciteerd! Wat prachtig foto`s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.