Stress voor je bruiloft voorkomen? Dat is wel zo leuk voor jou als voor hem. Ik geef je 4 tips om te voorkomen dat je een bridezilla wordt.

Word geen bridezilla door een extreem dieet te volgen

Hoe groter de bruiloft, des te meer er geregeld moet worden. Nu plannen wij niet bepaald een exorbitante trouwpartij met koetsen en een champagnefontein, maar tóch moet er een hoop geregeld (en betaald…) worden. Maar hoe pak je dat plannen nu aan? En hoe blijf je hier enigszins kalm onder? Stress voor je bruiloft voorkomen is enorm belangrijk om te voorkomen dat je op je trouwdag zelf uitgeput van honger, stress en vermoeidheid boven je eigen taart in elkaar stort. En zó doe je dat. Het éérste (I shit you not) wat de eigenaar van de bruidswinkel aan mij vroeg toen ik hem een tijdje geleden belde om een afspraak te maken om mijn trouwjurk voor de laatste keer door te passen was; ‘Schommel je nog in je gewicht?’ Ehm. Tja. Dat moést ik natuurlijk wel beamen, want ook ik zit op een trouwjurk-dieet. En duidelijk vele bruiden met mij. Logisch, op je trouwdag wil je er op je mooist uitzien, en voor veel vrouwen betekent mooi nu eenmaal slank, of in ieder geval zo slank mogelijk. Ga je dus diëten, begin daar dan op tijd mee. Niets frustrerender dan die laatste kilo’s die er maar niet af willen in die laatste twee maanden. Verder; éét. Blijf eten. Word geen bridezilla! Met mate natuurlijk, maar honger jezelf niet uit. Ook al ben je super gemotiveerd, onhaalbare doelen of een te streng dieet (of een dieet dat niet bij je past), houdt niemand vol. Ook jij niet. Ik streef naar een gewicht van 60 kilo op mijn trouwdag (bij een lengte van 1.74 m.) en ik zit nu op 61 kilo. Ik let op wat ik eet en beweeg veel, écht veel. De eerste maanden van mijn dieet was ik super streng voor mijzelf. Voorbeeld; als lunch at ik crackers en in de avond echt kleine porties. Denk aan de helft van wat ik normaal at. Chocola? Ik kwam er niet eens in de búúrt. Zoiets gaat een paar maanden gewoon goed. De laatste weken echter merk ik dat mijn lichaam meer nodig heeft. Ik kan heus wel onderscheid maken tussen honger hebben en zin hebben in iets lekkers, maar ik begon op een gegeven moment écht serieuze honger te krijgen. Ik ging naar bed met honger en ik werd wakker met honger, maar stond wel vier (of vijf…) ochtenden per week boven op zolder te zweten op mijn crosstrainer. On top of that all; ik merkte dat ik me slechter ging voelen, somber en vooral heel katterig. Ik let nu nog steeds heel goed op en sport nog steeds, maar iets minder extreem. Ik ben nu ook op een punt dat ik kan denken; oké, zal ik met 61 kilo minder van onze trouwdag kunnen genieten dan wanneer ik 60 kilo weeg…? On top of that all; Ga op dieet omdat je dat zélf wilt, en niet (in geen enkel geval) omdat het van jouw aanstaande ‘moet’.

Begin op tijd met de voorbereidingen voor je bruiloft

De man heb je. Nu nog je jurk, je make-up, je sieraden, je trouwschoenen en oh god, ik moet dus ook nog steeds een onderbroek! I know…TMI, maar dat is dus gewoon écht zo, ik kan maar geen matchend slipje bij mijn korset vinden!). Dan de datum, de locatie, de bloemen, de taart, de ballonnen, de fotograaf, de getuigen, de uitnodigingen…Er moet zoveel geregeld worden en op de één of andere manier moet iéder dingetje waar ’trouw’ voor staat blijkbaar minstens vijf keer zo veel kosten als wanneer dat er niet voor staat. Koop een jurk. Te doen. Koop een trouwjurk…hetzelfde verhaal. Laat je haar doen. Bij een gemiddelde kapper laat je je haar voor zo’n vijfendertig euro’s best een beetje leuk föhnen. Voor een trouwkapsel leg je gauw het elf-dubbele neer. Again. I shit you not.

Geld speelt geen rol (#Haha #WOEHAHAHAHAHAHA)

Hoe hard wij met z’n tweeën wel niet geroepen hebben, ‘Oh, maar wij houden het heel klein hoor’. Serieus, we gaan aan alle kanten boven ons budget uit, en maar onder het mom van ‘ach, je trouwt tenslotte maar één keer’. In ons geval dan twee keer. Op zich kan dat geen kwaad als je A) het geld kunt missen en B) je het met elkaar eens bent over de uitgaves. Het laatste wat je wilt is ruzie met je aanstaande over geld. Ik heb vreselijk veel geluk met die André van mij, want hij vind heel veel goed. Hij laat mij veel dingen beslissen, maar absoluut zonder dat hij ongeïnteresseerd is over de hele bruiloft. Het is niet zoiets van ‘Zoek het maar uit, ik zie je wel bij het altaar’. Het is eigenlijk net als met ons interieur. Hij vertrouwt mij in die dingen en hij weet dat ik écht grote zaken heus wel met hem bespreek. Hij is blij als ik blij ben en ik ben blij als hij dat is, dus het is voor mij logisch dat ik nooit iets zou plannen of zou regelen waar hij het écht niet mee eens zou zijn. Geld dus. Blijf er over praten. Wees transparant over dingen en geef geld uit aan zaken waar je samen gelukkig van wordt.

Word geen bridezilla, de dag is van júllie

Wij gaan met z’n tweeën trouwen in een kasteeltje in Frankrijk. Hier hebben we heel bewust voor gekozen en ja, ik kan eerlijk zeggen dat daar heus wel een tikkeltje egoïsme aan te pas kwam. Wij wilden gewoon écht iets voor ons tweeën. Een dag waarbij het om óns zou gaan, en waarbij we geen rekening hoefden te houden met wensen van anderen. En ja, daarbij speelt ook wel een beetje de gedachte dat we die hele bruiloft toch zeker zelf financieren? Dan mag je toch voor het grootste deel ook zélf uitmaken waar je je geld dan aan uitgeeft? Vergeet nooit dat het júllie dag is. De man is jouw keus, het is jouw locatie, jouw jurk, jouw taart en jouw kleur servetten. Je kunt de dag nooit meer overdoen, dus zorg dat je keuzes maakt waar je zelf achter staat. Vergeet aan de andere kant ook zeer zeker niet dat het natuurlijk ook hartstikke léuk zijn om mensen te betrekken bij de voorbereidingen. Mensen die jou goed kennen en die weten waar jij blij en gelukkig van wordt.

BEN JIJ GETROUWD? EN ZEG EENS EERLIJK, WAS JIJ EEN BEETJE EEN BRIDEZILLA IN DE AANLOOP NAAR JULLIE BRUILOFT?

© ByChristiana tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 1. Hahaha, wat een heerlijk stuk! De man heb je al, nu de rest nog, haha.
  Het is inderdaad een feit dat je je knip flink mag opentrekken, puur omdat het om trouwen gaat. En dat doe je, als het goed is maar 1 keer. Ik keek wel eens naar die tenenkrommende bitches die gingen trouwen en man, wat een verschrikking! Ik had al medelijden met die aanstaande man. Snel naar een andere zender, mijn hartslag ging er gewoon van omhoog.
  Ik vind dat je al een prachtig figuurtje hebt maar ik snap het wel, je wil natuurlijk als een heuse prinses in je mooie jurk rondlopen. Enne… niet als die Amerikaanse vrouwen doen, na het huwelijk eten ze zich vol want dan hebben ze toch een vent, hahaha!
  Ik had een tijdje geleden dat ik ook met honger naar bed ging en viel enorm af. Op een bepaald moment krimpt je maag en dan eet je een stuk minder. Nu ik weer nachten op zit ben ik weer hartstikke veel aan het eten, steeds trek en ik probeer maar energie eruit te halen, wat natuurlijk niet werkt…
  Toen wij trouwden was alles op een mini budget. Jeroen had zelf de taart gemaakt, hij was daar de nacht voor de grote dag nog mee bezig, ik deed iets simpels met mijn haar, make-up deed ik zelf en de trouwauto was van mijn zwager.
  Het mooiste vond ik het diner in een kasteeltje met alle familie. Een prachtige tuin waar mijn zwager de foto’s maakte. En het diner was echt spotgoedkoop, chique en heerlijk vergeleken met andere locaties. (ik weet niet hoe dar nu is)
  Al met al een heerlijke dag om nooit meer te vergeten….
  Enne… die jurk van mij nog een keer gepast… OMG, daar kwam ik dus echt niet meer in!
  Ik weet zeker dat je een waar sprookjes huwelijk zal hebben en zolang het geen Harry en Meghan budget wordt is er toch niks aan de hand. Lekker genieten!

 2. haha ik moest wel lachen om je stukje hoor. Er zijn dingen waar ik me best wat bij kan voorstellen! Al dat geld, dan wil je ook dat het fantastisch wordt! Wij zijn dan ook nog niet getrouwd hihi 😉

 3. Wat een heerlijk stuk heb je weer geschreven, om van te smullen! Ik moet je eerlijk bekennen dat ik zelf niet zoveel met het hele trouwgebeuren heb, m.a.w. ik ben dus geen Bridezilla 😉 , maar ik kan er wel van genieten wanneer anderen dat wel hebben. Ik ben heel benieuwd hoe jullie bruiloft zal zijn. Zelf ben ik (alweer 9,5 jaar geleden) getrouwd bij de gemeente waar alleen wat familie bij is geweest.

 4. Ik denk ook dat op tijd beginnen met de voorbereidingen het allerbelangrijkste is. Vooral locaties zijn snel volgeboekt, zeker wanneer je een speciale plek zoals een kasteel of boot in gedachte hebt. Daarnaast is een planning maken natuurlijk een must om het overzicht te bewaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.