Een trouwpak kopen? Begin op tijd! Maar wacht wel even tot de bruid haar jurk heeft. Wellicht kun je een staaltje van de stof van haar ontfutselen.

Begin op tijd met het kopen van je trouwpak

Stress is het laatste wat je wilt tijdens de voorbereidingen voor jullie bruiloft. Het trouwpak en de jurk zijn natuurlijk essentieel en vormen vaak de basis van de gehele aankleding van de dag. Het trouwpak moet mooi matchen met de jurk en natuurlijk ook met alle accessoires. Op trouwpakken zit meestal een wat minder lange levertijd dan op jurken, maar aangezien je pak moet matchen met de jurk, kun je maar beter op tijd beginnen. Houdt  rekening met het feit dat een trouwpak vaak besteld moet worden en vervolgens ook nog op maat moet worden gemaakt, gemiddeld staat daar acht weken voor. In trouwmagazines en natuurlijk online kun je alvast heel wat inspiratie opdoen. Toch is dat soms best een beetje ‘gevaarlijk’. Pakken die je bijvoorbeeld op Pinterest voorbij ziet komen, zijn vaak, net als de beeldige trouwjurken daar, behoorlijk onbereikbaar. Het zou zo zonde zijn om je blind te staren op een pak waar je niet aan kunt komen, omdat je bijvoorbeeld het merk niet weet of omdat hij simpelweg (ver) buiten je budget valt. Ik heb echter onlangs een website gevonden die antwoord geeft op jouw eventuele onbereikbare Pinterestdromen! Rietbergh is een zaak die volledig is gespecialiseerd in trouwpakken op maat, en zij kunnen dus vrijwel álle trouwpakken die je op Pinterest voorbij ziet komen, re-creëren. Hoe tof is dat? Ga je dus voor een maatpak bij Rietbergh.com, dan weet je absoluut zeker dat je straks een trouwpak hebt dat in alle opzichten aan jouw wensen voldoet!

een trouwpak kopen

Voor welke stijl en stof wil je gaan?

Bij het uitzoeken van je trouwpak is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Jullie thema bijvoorbeeld. Vaak hebben bruiloften een thema en natuurlijk passen jullie je kleding daar op aan; wordt het het traditionele smoking of ga je voor chique en formeel met een jacquet? Of kies je voor een ‘eenvoudig’ twee-delig pak met een colbert en pantalon of eventueel een drie-delig pak met een gilet erbij? Wil je een strikje of een das? Ook de kleur is natuurlijk erg belangrijk. Indien mogelijk, zorg er voor dat je met het uitzoeken van je pak een stukje stof van de trouwjurk bij je hebt. De stof van een trouwpak bepaalt niet alleen voor een heel belangrijk deel de look van de outfit, maar ook voor een groot deel het draagcomfort. Net zoals het geval is met trouwjurken, heb je trouwpakken in allerlei verschillende stoffen; linnen, wol, katoen, zijde en cashmere bijvoorbeeld. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden; trouw je in de winter of in de zomer? En wanneer je in het buitenland trouwt, zoals wij gedaan hebben, dan moet je natuurlijk ook rekening houden met andere temperaturen. Sommige stoffen hebben bovendien iets meer ‘aandacht’ nodig tijdens het dragen, omdat ze bijvoorbeeld sneller kreuken. Vraag jezelf dus af of je rekening wilt houden met zulke zaken tijdens je bruiloft.

een trouwpak kopen

De pasvorm van een trouwpak

Allereerst start ik met twee heerlijke clichés; een trouwpak moet bij jou en je stijl passen en het moet vóóral lekker zitten. Je niet jezelf, oncomfortabel of zelfs ongemakkelijk voelen op één van de belangrijkste dagen van jouw leven is het laatste wat je wilt. Wanneer je niet gewend bent om een pak te dragen, kan een trouwpak in de eerste instantie een beetje ongemakkelijk voelen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige richtlijnen die je vertellen of je trouwpak ‘goed’ zit. Het jasje moet perfect aansluiten bij de schouders. Is je jasje te klein, dan ziet het geheel er al gauw ielig uit, maar het zit natuurlijk ook totaal niet lekker. Een te groot jasje dat uitsteekt bij de schouders kan lijken alsof je er in verdwijnt. Je moet je jasje verder makkelijk open en dicht kunnen doen. Het jasje moet dus niet om je lijf heen spannen wanneer deze is dichtgeknoopt. Wat de armlengte betreft; wanneer je je armen naar voren steekt moeten de mouwen niet halverwege de armen komen, maar aan de andere kant is het ook weer niet de bedoeling dat de mouwen je handen verbergen. Een broek moet niet te strak zitten bij het kruis, maar ook niet om je lijf heen flodderen. Een makkelijk richtlijn is dat je je hand eenvoudig in je zak moeten kunnen steken. Dán is je broek niet te strak, maar ook niet te wijd. Tot slot de lengte van de broek. De pijp moet tot op je schoen komen en aan de achterkant de grond nét niet raken.

trouwshoot Parc Broekhuizen

Vergeet de accessoires niet bij het kopen van je trouwpak

Heb je jouw trouwpak eenmaal gevonden, dan ben je meestal nog niet klaar. Je wilt ook nog ook schoenen, een riem en eventueel een das of een strik vinden. Het is niet altijd eenvoudig om deze accessoires te vinden in kleuren die écht helemaal identiek aan elkaar zijn. Soms kan een kleur die nét even anders is, een echte mismatch in het geheel zijn. Je kunt dan kiezen voor een compleet andere tint, maar wel in hetzelfde kleurenpalet, zoals André bijvoorbeeld met zijn sokken gedaan heeft. Zorg ervoor dat wanneer je op zoek gaat naar deze accessoires, je je pak bij je hebt. Vind je het lastig om dat pak steeds mee te nemen, informeer dan goed naar de mogelijkheid van ruilen. Als dat gewoon mogelijk is, kun je alles op je gemak thuis bij elkaar houden en zo kijken of het een mooi geheel vormt. Wanneer je je pak op maat laat maken, zorg er dan voor dat je overhemd en je schoenen wel bij je hebt. Bij de armen is het namelijk belangrijk dat er een klein stukje manchet van je overhemd onder de mouw vandaan komt, volgens de ‘regels’ gaat dat om zo’n anderhalve centimeter. Bovendien moet je overhemd niet te wijd zitten, want dan past je jasje en eventueel een gilet er niet meer mooi overheen. Bij het op maat laten maken van de broek moet je je schoenen natuurlijk aanhebben.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ik bedenk mij dat mijn oudste broer en zwager toendertijd nog trouwden in een jacket. Met hoed!
    Ik ben best benieuwd of dat ooit weer terugkomt, kan zo maar gebeuren. En alle vrouwen moesten dan in het lang.
    Jeroen had een zalmkleurige stropdas, dat weet ik nog.
    Ik vind het razend leuk om een man in een pak te zien, en wat een metamorfose krijg je dan vaak. Geen slobbertrui of t-shirt, vaak een heel ander mens. Ik ben echt dol op mannen in pakken en een vestje, helemaal hip!

  2. Hele leuke blog en goede tips om een trouwpak te kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.