Willen jullie in Frankrijk trouwen? Dan moet je als Nederlander aan nogal wat eisen voldoen. Kun je dat niet? Dan wordt het een ceremoniële bruiloft.

Kun je als Nederlander in Frankrijk trouwen?

In Frankrijk trouwen als Nederlander is mogelijk, maar je moet dan wel aan nogal wat ‘eisen’ voldoen. Zo moet je werk hebben in Frankrijk, moet of de bruid of de bruidegom in Frankrijk geboren zijn en moet je tenminste veertig dagen voor de daadwerkelijke bruiloft in Frankrijk wonen, en dan óók nog eens in de gemeente waar de ceremonie voltrokken zal worden. Hoewel je in Nederland op vrijwel alle locaties mag trouwen, is ook dat in La France heel anders geregeld. Trouwen kun je daar namelijk alleen officiéél doen in het gemeentehuis. Mocht je je dus afvragen hoe dat nu zit met die ‘bruiloft in Frankrijk’ van ons? Dat is dus een ceremoniële bruiloft, en daarvoor zijn de mogelijkheden in Frankrijk eindeloos. Bij onze ceremoniële bruiloft zal er een (onofficiële) BABS aanwezig zijn die de ceremonie leidt. Onze dag zal er natuurlijk wat anders uitzien dan een ‘gewone bruiloft’, aangezien wij er (heel bewust!) voor hebben gekozen om met z’n tweeën te trouwen, zonder familie of vrienden erbij dus. Na de ceremonie gaan wij een trouwshoot doen bij en in de omgeving van het kasteeltje waar wij gaan trouwen en die week ook zullen verblijven. Wij zijn dan dus ceremonieel getrouwd, maar nog niet officieel. Wij zullen ons huwelijk de maand erop officieel maken in Nederland.

Bruiloft plannen vanuit Nederland

Hoe gaat dat nu met de voorbereidingen, zul je denken? Wij vonden onze trouwlocatie eigenlijk al heel snel online. Het was natuurlijk vooral de locatie die ons direct aansprak, maar de manier waarop de teksten op de site geschreven waren, gaf voor ons wel de doorslag. Zó gemoedelijk en met zoveel liefde en enthousiasme, tussen de regels konden we gewoon de passie van deze mensen al voelen. We hebben eerst een korte mail opgezet met wat we wilden en of het überhaupt mogelijk was om met z’n tweeën te trouwen. Op de website waren namelijk alleen bruiloften voor grote groepen mensen beschreven, mét het bijbehorende prijskaartje. Nog dezelfde middag kregen we een een super enthousiaste reactie per mail dat ze ons idee super origineel en speciaal vonden en er werden direct al wat ideeën geopperd. Na een telefonische afspraak de dag erna wisten we het; deze locatie moest het worden.

En hoe zit het met de kapper, de fotograaf en de taart?

Het kasteeltje waar wij gaan trouwen is eigendom van een Nederlandse familie die al zeventien jaar bruiloften organiseren. Al gauw planden we een meeting in met een van de twee zussen die met haar gezin een deel van het jaar in Nederland woont en tijdens die meeting hebben we natuurlijk uitgebreid kennis gemaakt en we hebben gesproken over alle mogelijkheden die de locatie biedt, en natuurlijk vooral hoe wij de dag zelf voor ons zouden zien. Niet alleen trouwen we dus op deze locatie, maar de leden van de familie fungeren tegelijkertijd als weddingplanner! Uiteraard was er ook een mogelijkheid om van te voren de locatie te bekijken, maar het kasteeltje is zo’n 900 km. rijden en aangezien onze trouwdatum al in juli gepland stond, zagen we vanwege ons beider werk ook niet echt een mogelijkheid om van te voren nog een vakantie in te plannen. Want zo’n eind ga je natuurlijk niet rijden om direct dezelfde dag al weer terug te keren naar Nederland. Doordat deze Nederlandse familie al zo lang bruiloften organiseert, hebben zij contacten met allerlei mensen uit de branche; fotografen, kappers, visagisten, maar ook bedrijven die taarten en trouwboeketten kunnen regelen. Het enige dat wij dus moesten doen is wensen doorgeven via mail, app en telefoon. Er is ondertussen een heus dossier over ons aangelegd met bijvoorbeeld foto’s van mijn jurk en Andre’s pak, mijn proefsessie voor haar en make-up en natuurlijk foto’s van hoe ik mijn boeket graag zou willen zien. Ook hebben we los van elkaar allerlei vragenlijsten in moeten vullen; onder andere over onze ontmoeting, bijzondere dingen we samen meegemaakt hebben, het aanzoek en wat we zo speciaal vinden aan elkaar. Aan de hand hiervan wordt dan de ceremonie voorbereid. Binnenkort houden we nog contact over het eten op de dag zelf en ook de wensen voor onze taart moeten nog doorgegeven worden. Dat wordt trouwens een heel schattig mini-bruidstaartje, aangezien we met z’n tweeën zullen zijn.

In Frankrijk trouwen en je familie meenemen

Heb jij ook wel eens nagedacht over trouwen in Frankrijk? Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je wensen zijn, maar wij hebben het plannen tot nog toe echt alleen maar als een ware belevenis ervaren en wij liggen tot op de dag van vandaag zeker niet zwetend van stress wakker ’s nachts. Hoewel wij er heel bewust voor gekozen hebben om samen te trouwen kun je natuurlijk net zoveel mensen meenemen als je wilt. Hoe je die mensen daar krijgt? De meest budgetvriendelijke oplossing is bijvoorbeeld het huren van een bus. Bij bakreizen.nl bijvoorbeeld bieden ze die mogelijkheid en zo weet je in ieder geval zeker dat álle mensen daadwerkelijk en tegelijkertijd aankomen, én met al hun bagage. Zodra wij de datum en de locatie hadden, zei ik trouwens direct tegen André dat ik met de auto wilde in plaats van met het vliegtuig. Het zou toch je worst nightmare zijn dat je jurk onderweg zoek raakt? En mijn jurk past gewoon makkelijk op de achterbank. Wat volgens mij verder heel belangrijk is, is vertrouwen hebben en loslaten. Aangezien onze trouwlocatie letterlijk negenhonderd kilometer van ons vandaan is, kunnen wij niet ‘even’ gaan kijken hoe alles erbij staat. We zullen dus vertrouwen moeten hebben in onze weddingplanner. Natuurlijk wordt je trouwdag gezien als ‘één van de mooiste dagen van je leven’, maar vergeet ook niet dat de ‘weg ernaar toe’ ook heel speciaal is. Alle dingen die geregeld (moeten) worden. Natuurlijk is het spannend en kan het allemaal best stressvol zijn, maar probeer het vooral zo leuk mogelijk te hebben samen. De dag hoeft niet ‘perfect’ te zijn, eenmaal samen ís het eigenlijk al perfect.

© ByChristiana tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Leuk en interessant om te lezen hoe dat nu werkt. Wat fijn dat zij daar alles kunnen regelen. Ik zou totaal de weg kwijt zijn als je een fotograaf en dergelijke daar moet gaan zoeken en ow…Dat mini- bruidstaartje lijkt mij schattig!

  2. Best interessante materie. Fijn dat jullie alles zo op afstand kunnen regelen. Is toch een kwestie van vertrouwen om je bruiloft zo uit handen te geven zonder dat je van te voren alles even kunt checken. Best spannend lijkt me dat. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie het zullen hebben. En je laatste zin vind ik zo mooi en goed tegelijk, het is heel goed om daar bij stil te staan als aanstaand bruidspaar en om vooral intens te genieten van deze bijzonder dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.