Is dure cosmetica beter? Gebruiken dure merken betere ingredienten die veilig zijn voor mijn huid? En wat kan ik verwachten van een crème van een paar euro?

Wat is eigenlijk een ‘goed’ product?

Het antwoord op de vraag is volgens mij heel persoonlijk. Immers, wat ik een ‘goed’ product vind, hoef jij helemaal geen goed product te vinden. Over het algemeen zou je natuurlijk kunnen zeggen dat een product goed is wanneer zo’n product goede ingredienten bevat én ‘werkt’. Maar ook dat is in feite allemaal nogal relatief. Want wat zijn tegenwoordig goede ingredienten? Wat de één als een veilig ingredient bestempelt, daar plaatst een ander weer vraagtekens bij. Neem het voorbeeld van een deodorant. De meeste mensen zullen zeggen dat een deodorant ‘goed’ is, als deze goed werkt; wanneer je dus de hele dag fris doorkomt. Vaak zijn het toch alumininumzouten die er daadwerkelijk voor zorgen dát je lekker fris blijft ruiken. Maar aluminiumzouten kunnen je huid irriteren en zelfs gevaren met zich mee te kunnen brengen voor de gezondheid. Je snapt mijn punt, mensen die ‘gewoon’ een goed werkende deodorant zoeken, zullen super tevreden zijn met een reguliere deodorant met aluminiumzouten. Mensen die ‘tegen’ aluminiumzouten zijn, zullen zo’n deodorant helemaal niet goed vinden. Verder spelen persoonlijke voorkeuren ook een rol bij de vraag of je een product goed vindt. Geur en textuur zijn voor veel mensen van grote invloed of je een product goed vind. Niet dat een bepaald geur een bepaald product natuurlijk beter of slechter maakt, het heeft gewoon alles te maken met gevoel. Ik geef nog een laatste voorbeeld. Stel, iemand heeft een product gevonden dat voor haar heel goed werkt bij haar acne. Haar acne is verminderd, het product ruikt lekker en het product voelt goed aan op haar huid. Ook is het product niet al te duur. Het product is echter op dieren getest en deze mevrouw is tegen dierproeven. Zij zal dat product dat dan waarschijnlijk toch niet zo ‘goed’ vinden als een ander.

De concentraties van ingrediënten

Over het algemeen wordt een product natuurlijk goed genoemd als er goede/veilige ingredienten inzitten, en dan in bepaalde concentraties én dan ook nog eens op een bepaalde manier verkregen. Des te hoger de concentratie van een bepaald ingredient, des te ‘beter’ het product, over het algemeen genomen natuurlijk. Een fabrikant is verplicht om een INCI-lijst op zijn product te plaatsen. Op deze lijst kun je precies zien welke ingredienten in het product zitten. Je kunt hiervan echter nooit afleiden hoe hoog de concentratie van een ingredient precies is, maar het is wel een feit dat hoe hoger een ingredient op de lijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Je kunt je voorstellen dat werken met hoge concentraties van een bepaald ingredient duurder is dan werken met lage concentraties van dat zelfde ingredient. Laat je dus bijvoorbeeld niet ‘misleiden’ door verpakkingen waarop op de voorzijde staat, ‘rijk aan aloë vera, dus intensief kalmerend voor de huid’. Wanneer je die aloë vera namelijk vrijwel onderaan op de INCI-lijst ziet staan, kan de concentratie ervan nooit heel hoog zijn en dan moet je je dus afvragen hoé ‘kalmerend’ dat product daadwerkelijk is.

Hoe worden de ingrediënten verkregen?

Het is verder ook belangrijk hoe een ingrediënt wordt verkregen. Argannoten bijvoorbeeld kunnen koud of warm geperst worden. Wanneer de noten warm geperst worden, komt er meer olie vrij, maar dan is die olie wel van mindere kwaliteit dan wanneer de noten koud geperst worden. Of de noten warm of koud geperst worden, kun je helaas niet afleiden van het etiket, en ook niet van de INCI-lijst. Ook geurstoffen zijn een mooi voorbeeld. Je kan badschuim met ‘lavendel’ kopen voor een paar euro, maar je kan ook flessen vinden waar je twintig euro voor neer moet leggen. Zo’n fles kan biologische lavendel-extracten bevatten, óf een synthetisch verkregen geur. Ook nu kun je je weer voorstellen dat een échte geur duurder is dan een synthetisch verkregen geur.

is dure cosmetica beter

De houdbaarheid van een product

In een product gaat het natuurlijk niet alleen maar om de ingredienten. Aan elk product zijn meerdere ingredienten toegevoegd die allemaal een functie hebben; een ingredient is bijvoorbeeld toegevoegd om te reinigen (een surfactant), als emollient (die de huid zacht en glad maakt), als emulsifier (om de ene stof in de andere op te laten lossen of als preservative (conserveringsmiddel). Over dat laatste is ook nog wel een dingetje te zeggen; de zogenaamde (gevreesde) parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen. Ze zorgen er voor dat je product langer houdbaar blijft. Echter, parabenen worden vaak in verband gebracht met irritaties op de huid én zelfs een hormoonverstorende werking. Parabenen zijn echter een goedkope manier om producten te conserveren. Het is echter zeker niet zo dat alleen ‘goedkope’ merken parabenen bevatten.

Wat maakt een product nu eigenlijk duur?

Het geld dat je betaalt voor een bepaald product, leg je zeker niet alleen maar neer voor bepaalde ingredienten. Voor de totstandkoming van een product is namelijk veel meer nodig. Tijd, in ieder geval, en tijd is geld. Een idee moet bedacht worden, een verpakking ontworpen en gemaakt. Ingredienten moeten gewonnen of geteeld worden, ze moeten ergens vandaag gehaald worden en vervoerd en verwerkt worden. Een product moet ontwikkeld en getest worden. Er moet een verpakking omheen, en die verpakking moet er mooi uitzien, maar ook praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. Het is prettig als een verpakking luchtdicht is, want dan blijven de werkzame stoffen beter behouden. Maar niet iedereen vind een pompje ‘mooi’ en ‘praktisch’ natuurlijk. Een pot oogt nu eenmaal vaak luxueuzer. En wanneer het product eenmaal in de winkel ligt, moet er ook aandacht voor de media komen. Reclame maken voor een product kost ongelofelijk veel geld. Als consument betaal je indirect aan ál deze dingen mee.

Is dure cosmetica beter?

Nee dus, dure cosmetica is zeker niet altijd beter. Je zou er natuurlijk van uitgaan dat je met een duur product altijd iets in handen hebt met een hoge concentratie werkzame, veilige stoffen, maar dit is zeker niet altijd de realiteit. Er zijn dure merken die goedkope ingredienten gebruiken en goedkope merken die bijvoorbeeld weinig aan reclame doen, maar wel goede ingredienten gebruiken. Ga er dus niet altijd klakkeloos van uit dat een duur product altijd goed of beter is dan een goedkope variant.

WAT VIND JIJ, IS DURE COSMETICA BETER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.