Verbrand door de zon? Voorkomen is beter dan genezen.

Wat gebeurt er als mijn huid verbrandt in de zon?

Een huid die verbrand is door de zon ziet er rood uit en voelt meestal erg warm en soms zelfs pijnlijk aan. Zonnebrand is een reactie van de huid op overmatige blootstelling aan zonlicht. De roodheid geeft aan dat de huid té lang is blootgesteld aan zon. De roodheid ontstaat doordat de bloedvaten wijder worden. Later zal de huid vocht verliezen en daardoor droog en trekkerig aanvoelen. Verbranden kan trouwens niet alleen pijnlijk zijn voor je huid, je kan er letterlijk ziek van worden.

Hoe voorkom ik dat ik verbrand door de zon?

Het best en makkelijkst is natuurlijk om zoveel mogelijk uit de zon te blijven. Ga onder een parasol zitten en smeer je goed (royaal) in met zonnebrandcrème! Smeer je in voordat je de zon ingaat en niet pas als je al aan de zon wordt blootgesteld. Herhaal het insmeren regelmatig, zeker wanneer je gezwommen en / of getranspireerd hebt. Beschermende kleding werkt natuurlijk prima, en vergeet ook je hoofd niet. Draag een petje of hoed en natuurlijk een zonnebril. Onthoudt dat water, strand en sneeuw  de stralen van de zon weerkaatsen, hierdoor verbrand je dus sneller. Je hoef trouwens natuurlijk niet persé de zon in voor een bruine teint. Wil je graag snel(er) bruin zijn of worden, dan is een zelfbruiner natuurlijk een goed idee. De zelfbruiners van MineTan zijn verrijkt met allerlei heerlijke, verzorgende ingrediënten zoals sheaboter, kokoswater, kokosolie en avocado-olie. Leuk is dat MineTan zowel producten heeft waarmee je je bruine teint geleidelijk kan opbouwen, maar ook zelfbruiners waarmee je direct een mooie, gebronsde teint krijgt.

Wat moet ik doen als ik verbrand ben door de zon?

Helaas merk je vaak pas (te) laat wanneer je huid verbrand is. Merk je het nu wel op tijd, ga dan direct uit de zon. Is het kwaad al geschied, dan doe je er goed aan om voldoende water te drinken, zodat je niet uitdroogt. Neem een lauwe douche of een lauw bad. Gebruik hierbij milde producten, liefst zonder parfum, want dat kan je verbrande huid nadelig beïnvloeden. Dep je huid daarna voorzichtig droog, zonder (te) hard te wrijven. Verzorg je huid met een verkoelende aftersun. Deze bevat vaak kalmerende, verzachtende en hydraterende ingredienten. Wat je beter kunt vermijden is het gebruik van ijs op je huid, in ieder geval het rechtstreekse contact. Wil je nu echt graag ijs gebruiken, leg het dan op een schone handdoek, en leg dié op je huid. Ook vette crèmes / boters kun je beter niet gebruiken, deze houden namelijk de warmte als het ware vast.

BEN JIJ WEL EENS VERBRAND DOOR DE ZON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Ik krijg altijd pigmentvlekjes van de zon dus ik smeer me 2 keer per dag in met factor 50

  2. Dat is exact wat ik vroeger fout deed, maar wij wisten niet beter. Ik kan mij herinneren dat ik als kleine Babs mee mocht naar zee, samen met mijn zus en zwager. En je voelt hem al…Niks insmeren, of alleen met Nivea. Mijn rug en de rest was helemaal verbrand, ik kan het mij nog zo goed herinneren… Die nacht kon ik nauwelijks slapen en steeds maar ingesmeerd met weer Nivea. (uit zo een blikje) Veel te vet dus, auwww…

  3. Vroeger maakte ik mij hier niet zo druk over, maar tegenwoordig vind ik het heel erg belangrijk om je zo goed mogelijk in te smeren!

  4. Goeie tips! Aloë vera helpt ook erg goed wanneer je verbrand bent. Heb ‘n aloë vera gel gebruikt (met 99% aloë vera) van Kueshi (merk heb ik pas ontdekt) en hielp erg goed. Natuurlijk is het beter om ‘t te voorkomen. Maar als je te laat bent vind ik dit een aanrader 👌🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.