Het klinkt natuurlijk best interessant, ‘pH-huid-neutraal’, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Wat is pH en welke pH-waarde heeft een gezonde huid?

PH is de afkorting van het Latijnse potentia hydrogenii, ofwel de zuurgraad. Je huid heeft een beschermlaag, de zuurmantel. Deze bestaat uit een dun laagje zure talg. Alles wat water bevat, heeft een pH-waarde die je kunt meten, zo ook onze huid, de hydro-lipide laag op onze huid bevat namelijk water. De schaal varieert van pH 0 tot pH 14, waarbij pH-waarde 7 als gemiddeld (neutraal) wordt aangemerkt. Alle waarden lager dan 7 worden aangeduid als ‘zuur’, alle waarden daarboven als ‘basisch’. Dus: hoe lager de pH, des te zuurder de vloeistof. Let op; pH-huid-neutraal is 5,5, pH-neutraal is 7. Dit is dus technisch gezien niet hetzelfde, de term pH-neutraal wordt echter vaker op cosmetica gebruikt dan de term pH-huid-neutraal. Een gezonde huid heeft een pH-waarde van 5,5 en is daarmee dus licht zuur. Dit heeft te maken met de zuren in ons talg en zweet. Het is van groot belang dat de zuurmantel van onze huid in balans blijft, immers, deze mantel beschermt je huid tegen schadelijke invloeden (van buitenaf) zoals bacteriën, droogte (uitdroging), zonlicht en irritatie.

Waardoor kan de pH-waarde aangetast worden?

De pH-waarde kan worden aangetast door het gebruik van (te agressieve) producten die niet geschikt zijn voor jouw huid, door het gebruik van bepaalde medicijnen, maar in feite ook al door het ‘reinigen’ van de huid met water. Er zijn natuurlijk nog steeds mensen die echt geloven in reinigen met alléén water omdat dat de huid niet zou uitdrogen, maar de pH-waarde van het water in Nederland ligt rond de 8,5, Dit is overigens wel een klein beetje afhankelijk van waar je bent in Nederland. Wat gebeurt er als de pH-waarde van de huid uit balans is? Is de pH-waarde van je huid uit balans, dan ben je vatbaarder voor bacteriën, die je huid binnen kunnen dringen en je ziek kunnen maken. Is de pH-waarde te hoog, dan droogt je huid uit, is de pH-waarde te laag, dan wordt de talgproductie gestimuleerd. Zeep in producten kan de pH-waarde flink verhogen. In principe kan een gezonde huid zich weer herstellen, maar dat kost wel even tijd. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat er allerlei andere factoren mee spelen in het vraagstuk welke producten nu echt ‘goed’ zijn voor je huid. Denk hierbij aan parfum, synthetische toevoegingen, zoals geur-en kleurstoffen en parabenen, die over het algemeen ook niet veel goeds voor je huid doen. Soms wordt de term pH-(huid)neutraal aangegeven op producten voor de gevoelige huid. Het is echter alsnog een beetje een vage term, want zogenaamd pH-neutrale producten kunnen alsnog een pH-waarde van 7 hebben, terwijl je huid dus liever een product met een pH-waarde van rond de 5,5 heeft. In feite weet je het dus nooit helemaal zeker.

GEBRUIK JIJ SPECIALE PRODUCTEN VOOR EEN GEVOELIGE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Gelukkig heb ik geen gevoelige huid, ik kan werkelijk alles opsmeren. Dus ik let er eigenlijk nooit op. Wel pas ik mijn huidverzorging aan, in de zomer en winter en waar op dat moment mijn huid behoefte aan heeft.

  2. Wat goed dat je hier een artikel over hebt gemaakt. Ik kan gelukkig alles opsmeren maar toch gebruik ik alleen mijn ha-ra lijn die biologisch is en ook op alles is getest. Hier heb ik mijn huid ook enorm rustig mee gekregen en er zit kamille en aloevera in!

  3. Interessant, ik had hier dus geen idee van. Leuk dat je ook dit soort artikelen deelt, kan ik zeker wat van opsteken 😊. Ik heb wel een gevoelige huid en let dus goed op de ingrediënten voordat ik iets op mijn gezicht smeer. Met mijn gezicht ben ik het meest voorzichtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.