Make-up is niet eeuwig houdbaar. Alle producten hebben een houdbaarheidsdatum. Ontdek hier hoe je jouw make-up langer goed houdt.

De houdbaarheid van make-up

Alle cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum. Cosmetica kan namelijk bederven, net zoals een pak melk in de koelkast. Bepaalde producten hebben wel een langere houdbaarheidsdatum dan andere producten. Bacteriën zijn bijvoorbeeld dol op water. Foundations op waterbasis blijven dus bijvoorbeeld niet onbeperkt goed. Ook lipglossen zijn vaak op waterbasis en gaan ook beperkt mee. Poederige texturen zoals die van oogschaduw, blusher en bronzer gaan daarentegen vaak lang(er) mee, alhoewel een poederige textuur op een bepaald moment ook echt kan indrogen. Hoe lang make-up goed blijft, is echter niet alleen afhankelijk van de textuur, maar ook van hoe je er mee om gaat. Het maakt trouwens absoluut niet uit of je budget of high end make-up gebruikt, zoals die van Chanel, Sisley of Lancôme. Voor alle merken gelden dezelfde adviezen wanneer het gaat om de houdbaarheid van zo’n product. Met deze vijf tips blijft je make-up langer goed.

Je make-up blijft langer goed wanneer je alles goed afsluit

Zuurstof, lucht, licht en bacteriën kunnen allemaal een nadelige invloed uitoefenen op make-up. Door je make-up dus niet (onnodig lang) aan de lucht bloot te stellen, blijft je make-up langer goed. Zorg er dus voor dat je producten na gebruik goed afsluit. Vooral bij mascara is dat heel belangrijk. Van alle make-up producten die er zijn, blijft mascara meestal het minst lang goed. Als je de dop niet goed terug plaatst, droogt mascara binnen no time uit, waardoor hij droog en dik wordt en eigenlijk niet meer goed te gebruiken is. Ook nagellak moet altijd goed afgesloten worden. Soms sluit een dop niet meer heel goed doordat er restjes nagellak langs de hals van het flesje zitten. Dit kun je heel eenvoudig en snel schoonmaken met een wattenschijfje met daarop wat nagellakremover.

Je make-up langer goed houden? Ga hygiënisch met je producten om!

Door hygiënisch met je make-up om te gaan, blijft je make-up langer goed. Reinig je kwasten en sponsjes regelmatig. Vergeet ook niet om je make-up tasje af en toe uit te zoeken en op te ruimen. Tasjes van textiel kunnen vaak gewoon in de wasmachine, eventueel in een waszakje. Breng je make-up met je vingers aan, zorg er dan voor dat je vingers en handen gewassen zijn voordat je de make-up gebruikt.

Gebruik je make-up niet op een koortslip of krentenbaard

Heb je wel eens last van een koortslip of een krentenbaard? Zorg er dan voor dat je je make-up niet gebruikt in periodes dat je er last van hebt, of in ieder geval zeker niet rechtstreeks op de plekken waar de uitbraak is. Een koortslip wordt veroorzaakt door een virus en een krentenbaard is een bacteriële infectie. Beiden zijn zeer besmettelijk, ook voor jezelf dus. Het is natuurlijk beter om in dit geval geen make-up te dragen, maar wil je deze plekjes toch perse camoufleren met bijvoorbeeld concealer of foundation? Gebruik hiervoor dan een schoon wattenstaafje die je direct daarna weggooit. Zorg ervoor dat ook je make-up kwast niet in aanraking komt met de besmette plek.

Make-up langer goed houden? Bewaar je make-up op de juiste plekken!

Door je make-up op de juiste plekken te bewaren, zal make-up ook langer goed blijven. Bewaar producten bijvoorbeeld liever niet in de volle zon. Een beautycase of make-up tasje in de vensterbank is dus bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Leg je make-up verder ook niet boven een verwarming. Ook kun je make-up beter niet op plekken bewaren waar er (snel) water bij kan komen, zoals op de wastafel. Make-up kun je het best bewaren op een koele, donkere plek. In een make-up tasje op je slaapkamer bijvoorbeeld.

Zorg ervoor dat je niet te veel make-up tegelijkertijd open hebt

Make-up heeft dus een houdbaarheidsdatum. Op elk product vind je een icoontje met daarop een potje met een dekseltje en een getal. Dit getal staat voor het aantal maanden dat je make-up product houdbaar is, na het openen ervan. Op de meeste lipsticks staat bijvoorbeeld het getal zes. Dat betekent dat je zes maanden met een lipstick zou kunnen doen. Natuurlijk is dit een richtlijn, het is echt niet zo dat je lipstick bedorven is na zeven maanden. Maar het betekent wel dat het verstandig is om niet van alles tegelijkertijd te openen, zeker als je toch meestal dezelfde kleurtjes draagt. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld de Lancome Hypnôse Drama mascara in gebruik en ik open pas een nieuwe mascara zodra deze op is. Houdt er tot slot rekening mee dat make-up die grotendeels op natuurlijke basis gemaakt is, vaak ook minder lang houdbaar is!

HEB JIJ VEEL MAKE-UP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

9 Comments

 1. Ik heb veel make-up, maar dat zal vast niet als een verrassing komen. 😉 Nee ik heb de bekende, lage Alex kasten naast elkaar en daarin zitten alle beautyproducten. Ik ga er zeker hygiënisch mee om, zodat ik lekker lang van alles kan genieten.

  1. Christiana says:

   Dat had ik nu helemaal niet van je verwacht, dat jij veel make-up zou hebben;-)

 2. Aah, ja dat van die koortslip is echt een goede! Ik had een aantal jaar terug pas een nieuwe mac lippenstift gekocht, en met een avondje uit moest ik perse die lipstick op doen. Alleen had ik een beginnende koortslip…. Ik dacht dat het wel los zou lopen, maar helaas, die lippenstift kon zo de prullenbak in. Iedere keer als ik hem weer gebruikte ontwikkelde ik weer een nieuwe koortslip! Ik let op zich goed op de houdbaarheidsdatum van make-up, behalve bij mijn wenkbrauwpoeder. Die raakt echt nooit op, en ik vind het zonde om een nieuwe te kopen zolang hij nog steeds doet wat hij moet doen.

  1. Christiana says:

   Oh, zonde is dat! Ik ben helaas heel gevoelig voor een koortslip en ik heb ook al menig lipstick moeten weggooien. Ik heb hier ook zo’n wenkbrauwpoedertje dat maar niet op lijkt te gaan;-)

 3. Ik heb wel veel potjes open staan, maar dat kan bijna niet anders als je alles moet testen. Verder ben ik vast wel hygienisch bezig, ik heb nooit een allergie/ uitslag van het een of ander gekregen.

 4. Natascha - Beautyopinie says:

  Bij mij past vrijwel alles in één (wel iets groter haha) tasje. Toevallig had ik twee weken geleden een oogpotlood dat ik al heeeeel lang had en dat niet goed meer was. Direct weggedaan 🙂

 5. Zoals je misschien al weet heb ik aardig wat make-up, binnenkort ga ik ook wat kasten erbij halen voor mijn make-up, huidverzorging en parfum. Ik zoek wel elke maand alles uit qua datum enz en wat niet meer goed is dat gaat ook gelijk weg x

 6. Ik heb een tijdje geleden heel veel make-up weggegooid. Ik kreeg veel opmerkingen dat het zonde was, maar eerlijk gezegd vond ik het idee dat de producten al wat ouder waren wat vies worden. Vooral lipsticks en lippenbalsems.

 7. Ik heb niet veel make-up, het past allemaal in één bakje/vakje in de badkamer lade. Vooral ook om te voorkomen dat make-up niet goed meer is, maak ik eerst iets op voor ik een nieuwe koop. Alleen van nagellak heb ik best wat verschillende flesjes, maar van alle andere dingen slechts één.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.