Krentenbaard bij volwassenen is soms lastig te herkennen. Het is verder ook erg besmettelijk, maar gelukkig is krentenbaard wel goed te behandelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Krentenbaard bij volwassenen is soms lastig te herkennen

Krentenbaard bij volwassenen, ook wel bekend als Impetigo, is soms lastig te herkennen, zeker wanneer je niet weet dat het überhaupt een naam heeft. Al toen ik klein was, had ik heel vaak vreemde plekken in mijn gezicht, vooral wanneer we op vakantie waren geweest, en blijkbaar herkende de dokter het toen niet. Toen ik een jaar of vijftien was, stopte het opeens, en toen ik twintig was, kreeg ik er plotseling weer last van. Ook toen ging ik naar de dokter en die wist me te vertellen dat het een ‘allergische reactie op de zon was’. Pas toen ik een keer bij de schoonheidsspecialiste was om mijn wenkbrauwen te laten doen, zei zij dat ik wellicht krentenbaard had. (Overigens kan ik er nog steeds niét over uit dat meerdere doktoren het probleem gewoon niét herkend hebben, maar dat terzijde!) Eenmaal thuis ging ik google-en, en opeens viel alles op zijn plek. Eindelijk wist ik waar ik al die jaren last van had, waarom het steeds terug kwam, en wat ik er tegen kon doen.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die meestal rond de neus en mond voorkomt, soms ook op andere plekken van het lichaam. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie. Het gaat meestal om de stafylokok. De infectie begint meestal op een plekje dat al beschadigd is, bijvoorbeeld eczeem, een krabplekje of een puistje. Een puistje is natuurlijk ook gewoon een (kleine) ontsteking van de huid. Er ontstaan enkele wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en zich uitbreiden. Een opengebarsten blaasje droogt in waardoor een honinggele korst ontstaat. Krentenbaard kan in alle maten verschijnen, vaak is het bij kinderen extremer omdat de plekjes jeuken en ze er dus aan gaan krabben, waardoor er continue bacteriën (van onder de nageltjes of gewoon van de handen) bij de geïnfecteerde huid blijven komen, en het dus veel minder snel geneest. Krentenbaard bij volwassenen kan in principe vrij eenvoudig genezen worden, maar wanneer je weet dat je er gevoelig voor bent, kun je ook veel dingen doen om het te voorkomen. Krentenbaard begint meestal op een plek die al beschadigd is. Ik heb het altijd rond mijn mond. Het kan ook rond de neus voorkomen. Je kunt op zo’n plekje dus reeds last hebben van bijvoorbeeld droogte, irritatie of eczeem, maar dat hoeft niet. Er ontstaan al snel rode plekjes, wondjes en / of blaasjes. Deze blaasjes bevatten pus en kunnen heel erg lijken op een puistje. Het is echter van groot belang dat je deze blaasjes niet doorprikt, zoals je wellicht met een puistje zou doen. Krentenbaard is namelijk zeer besmettelijk en op deze manier kun je het probleem verspreiden. Uiteindelijk drogen de blaasjes in en dan ontstaan er korstjes op.

Hoe voorkom ik krentenbaard?

Doordat het hier gaat om een bacteriële infectie, is het erg belangrijk om hygiëne in acht te nemen, door in ieder geval regelmatig je handen te wassen. Vermijd stukken zeep, dat is één grote bron van bacteriën. Houdt je handdoek voor jezelf en verschoon deze dagelijks. Raak je gezicht alleen aan met schone handen. Was je handen in ieder geval voordat je je gezicht gaat reinigen. Je kussensloop regelmatig verschonen is ook geen overbodige luxe. Kijk eens kritisch naar je beauty rituelen en de producten die je gebruikt. Gebruik de inhoud van potten crèmes altijd met een schone spatel die je voor en na elk gebruik reinigt met alcohol. Of pak voor elk gebruik een schoon wattenstaafje, dat scheelt een hoop gedoe. Ga nooit met je vingers in een pot crème; buiten het feit dat het super onhygiënisch is, zal de kwaliteit van je crème ook sneller achteruit gaan. Je zult trouwens sowieso zien dat crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid vaker verpakt zijn in luchtdichte pompflacons en niet in potten, op deze manier hebben bacteriën minder kans, zo’n soort verpakking is dus niet voor niets. Gebruik je make-up? Leen je make-up dan niet uit. Kies voor een foundation in een pompflacon of tube, liever géén compact foundation, en kies ook een concealer die verpakt is in een tube. Concealers met een kwastje die je rechtstreeks aanbrengt op je puistjes is écht een no-go bij een onzuivere of gevoelige huid. Zo verplaats je de bacteriën van je krentenbaard op het kwastje en dat kwastje stop je weer terug in de verpakking. Dat zelfde kwastje gebruik je de volgende dag weer op een andere plek van je gezicht. Zelf breng ik altijd foundation aan met mijn vingers en niet met een kwast. Wil je toch een kwast gebruiken, reinig deze dan dus regelmatig.

Krentenbaard bij volwassenen, wat moet ik doen?

Krentenbaard kan tamelijk hardnekkig zijn, en als je het om wat voor reden dan ook (een keer) niet hebt kunnen voorkomen, zijn er gelukkig zaken die je er tamelijk snel van af kunnen helpen. Als je het kunt herkennen, kun je er op tijd bijzijn, en dan ben je al een heel eind. Je dokter kan bijvoorbeeld Doxycicline voorschrijven. Doxycycline behoort tot de tetracycline-antibiotica. Tetracycline-antibiotica werken tegen bacteriële infecties. Doxycycline remt de groei van vele soorten bacteriën. Het remt de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Met doxycicline moet je direct zonlicht op je huid vermijden, en je kunt er wat moe van worden. Verder kan het gebruik van Fusidinezuur in crème vorm op de huid helpen. Dit medicijn is werkzaam tegen bacteriën die gevoelig zijn voor de werkzame stof hierin. Soms is een combinatie van beiden nodig.

HEB JIJ WEL EENS LAST (GEHAD) VAN EEN KRENTENBAARD?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

  1. Ik heb het zelf nog nooit gehad.
    Lief,s xxx

  2. Ik heb het gelukkig ook nog nooit gehad. Weet nog wel dat een paar kinderen uit mijn omgeving het hadden toen ik zelf ook nog klein was en dat ze dan echt zeiden zo van ‘blijf uit de buurt, het is superbesmettelijk!!!’, dat vond ik nooit zo’n fijn idee, haha. Maar gelukkig valt er wat aan te doen! Tip is misschien trouwens wel om wat meer alinea’s in te voegen in je tekst, zeker omdat je contentvlak zo smal is lijkt het al gauw een heel lange lap tekst en dan is het overzichtelijker met nog wat meer witruimtes.

    1. Christiana says:

      Bedankt Hester voor de suggestie, ik zal er zeker rekening mee gaan houden!

  3. Petra Krommenhoek says:

    Ik werd eigenlijk gelijk gepakt door de benaming van krentenbaard in je Titel, want je leest er eigenlijk zelden tot nooit wat over en hierdoor is het toch nog steeds een onbekend iets….

    Mijn dochter heeft het ook gehad een kleine 25 jaar terug en daarna ben ik nooit meer iemand tegen gekomen die het zo zichtbaar en duidelijk herkenbaar had als mijn dochter toendertijd….Heel haar gezichtje zat onder en het was een grote korst op haar huidje en dat ging eigenlijk heel snel , binnen 2 of 3 dagen…Gelukkig herkende onze huisarts het direct en kreeg zijn een antibiotica kuurt je een zalfje ( welke weet ik niet meer).

    Ze heeft maanden lang zichtbare plekken ( een soort net geheelde wondjes) gehad op haar gezichtshuid maar naarmate het weer beter werd en de zon ging schijnen werden ook de gekleurde plekjes minder en nu zie je er helemaal niets meer van.

    Ik vond het afschuwelijk dat mijn dochter dit had, en maakt mij er veel zorgen over het effect op de lange termijn voor haar uiterlijk. maar ook werd ik erg verdrietig van de blikken van personen die op een vreemde manier, mijn meiske bekeken en dan gingen lopen smoezen….

    Mooi blog Christiana..
    Groetjes Petra

    1. Christiana says:

      Gelukkig zie je er nu niets meer van! En wat goed dat jullie huisarts het direct herkende! Vreselijk is dat hè, als mensen je zo nastaren. Toen ik kleiner was, had ik vaak heel heftig krentenbaard en had ik grote plekken op mijn gezicht en toen keken de mensen ook, dat weet ik nog héél goed:-(

  4. Al gun ik dit niemand ben ik zo opgelucht te lezen dat ik niet de enige (volwassene) ben die hier last van heeft. Momenteel mijn gezicht weer helemaal onder en inderdaad het drijft je tot waanzin. Het is inmiddels gok ik de 15e keer dat ik dit heb, het begon als puber en nu 30 en er nog steeds last van. Ik ga je advies voor de crème mee nemen, thanx. Maar heb jij misschien enig idee of er iets is om die bacterie definitief te laten verdwijnen? Kijk echt niet uit naar de volgende keer namelijk:-(.

    1. Christiana says:

      Ik snap heel goed wat je bedoelt, ik ken namelijk verder vrijwel niemand die hier als volwassene ook gevoelig voor is en de meeste artikelen op internet gaan over krentenbaard bij kinderen. Wat voor mij de eerste stap was, was in ieder geval de ‘ontdekking’ van was het nu precies was. Zodra je het eenmaal kunt herkennen, kun je direct naar de dokter gaan en met een antibiotica kuur beginnen, die mij altijd binnen een week erg goed aanslaat! Ik heb je ook even gemaild hierover. Heel veel succes ermee!

  5. Dus als ik het goed begrijp, is het geen probleem om er wat foundation over te smeren? Ik heb het namelijk nu, maar de korstjes en blaasjes zijn al gelukkig weg. En ik heb alleen nog een lichtrode plek. Mijn ouders zijn er nogal tegen om nu foundation op te doen. Maar ik lees bij veel andere sites, dat het nadat het is ingedroogd enzv. geen kwaad kan. En bij sommige dat ik het beter niet kan doen. Weet jij dat toevallig?

    1. Christiana says:

      Hi Tessa, op zich kan make-up geen kwaad voor het genezingsproces van een krentenbaard. Het is echter een bacteriële infectie die zéér besmettelijk is. Wanneer je krentenbaard in contact komt met bijvoorbeeld je make-up kwasten of je make-up (compact foundation, poeder, blusher, gezichtscreme etc.) gaat die vervelende bacterie zich hierin nestelen en op die manier verspreid je krentenbaard alleen maar. In verband met dit besmettingsgevaar draag ik zelf geen make-up wanneer ik een krentenbaard heb waar echt open korstjes opzitten. Omdat jouw krentenbaard nu bijna weg is, denk ik dat het ook geen kwaad meer kan, maar let er dus evengoed goed op dat je krentenbaard niet in direct contact komt met je make-up, cosmetica of kwasten. Succes ermee!

  6. Ik word dit jaar 40, en het is pas nu dat ik eindelijk zelf (via Google) te weten kom wat ik zoooo vaak heb. De huisarts had al wel gesproken van een bacteriële infectie en fiucidinezalf voorgeschreven. Maar ik heb het gemakkelijk 6 keer per jaar en het maakte me toch een beetje wanhopig dat ik het niet genoeg kende om het te voorkomen. Ik krijg het bijna altijd tijdens/na een verkoudheid waarbij de huid rond mijn neus (z)wak wordt van het vele snuiten. Gevoelige huid, blaasjes, roodheid, later korsten. Nooit heel groot, maar slechts 1 of 2 plekjes van 1 cm diameter. Maar heel duidelijk zichtbaar en ik ben er niet blij mee. En zeker niet dat het zo vaak terugkomt! Soms gebruik ik ook zinkzalf zodat het sneller uitdroogt.
    Ik heb de indruk dat ik de besmetting niet oploop van anderen maar eerder via mijn eigen neus. Kan ik iets doen zodat deze bacterie niet meer zo aanwezig is in mijn eigen neus?

    1. Christiana says:

      Ik snap de wanhoop heel erg goed, Els! Ik heb er zelf als kind enorm vaak last van gehad en daar is eigenlijk nooit eens goed naar gekeken. Ik ontdekte rond mijn 22e wat het was. Tot die tijd werd het afgedaan als acne en als je een krentenbaard als acne gaat behandelen, vergroot je het probleem alleen maar. Nu je eenmaal weet wat het is, kun je het ook beter behandelen! Krentenbaard is een ZEER besmettelijke bacteriële infectie. Wat je zegt, kan dus inderdaad heel goed kloppen. Dat je jezelf blijft besmetten. Als ik er erg last van hebt, schrijft de dokter mij Doxycycline voor, dit is antibiotica die de bacterie doodt, vaak in combinatie met de fusidinezelf waar je het zelf al over hebt. Verder kun je besmetting enigszins voorkomen door heel hygiënisch te werk te gaan; continue schone handdoeken gebruiken en deze niet met anderen delen. Absoluut niet aan de blaasjes zitten en ze al helemaal niet uitdrukken. Nooit met je vingers in een pot crème gaan en vervolgens die crème op je gezicht aanbrengen. Zo verspreid je de bacterie namelijk ook! Ik gebruik zelf altijd een schoon wattenstaafje om crème uit een potje te halen en die gooi ik vervolgens weg. Heb je last van een krentenbaard, gebruik dan ook geen lipsticks of make-up kwasten. Was je kussensloop regelmatig. Dit zijn echt dingen die mij helpen en zo kan ik de krentenbaard onder controle houden. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

  7. Ans Verheye says:

    Goeie morgen, blij dat ik op jouw artikel terecht kom. Ook ik heb al vele jaren meerdere malen per jaar last. bij mij werd er zeer lang gedacht aan extreme koortsblaasjes, tot onlangs een arts meldde dat het krentenbaard is. ik krijg het steeds als ik een lage weerstand hebt op dezelfde plaats. het is echt extreem en duurt enkel weken voor het weg is. Het breidt zich razendsnel uit en mijn klieren in mijn keel zitten tevens helemaal gezwollen. Tenzij ik onmiddellijk wanneer ik het voel opkomen begin met Valaciclovir. Verschrikkelijk gewoon…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.