Je make-up kwasten schoonmaken, wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Ik geef je een paar simpele tips waardoor je kwasten ook nog eens langer mooi blijven.

Waarmee maak je make-up kwasten schoon?

De ergste make-up resten van make-up kwasten die echt erg vies zijn, krijg je vaak het makkelijkst weg met een beetje olijfolie. Alles waar ’te’ voor staat, is ’te’, dus gebruik zeker niet té veel olie. Hierdoor kunnen je kwasten erg vettig raken, en dat teveel aan vettigheid is lastig om er weer uit te krijgen. Kwasten die niet overdreven vies zijn, zoals kwasten waarmee je poeder aanbrengt, kun je vaak het makkelijkst reinigen met een speciale kwastenreiniger. MAC heeft bijvoorbeeld een speciale make-up kwastenreiniger, maar HEMA ook. Je kan ook een milde shampoo gebruiken. Kijk uit met shampoos waar sulfaten inzitten (SLS of SLES). Wil je je kwasten tijdens het aanbrengen van je make-up reinigen, dan kan een reinigingsdoekje handig zijn. Gebruik tijdens het schoonmaken van je kwasten altijd lauwwarm water. Het water mag niet te heet zijn.

Focus op de haartjes en laat je make-up kwasten goed drogen

Zorg ervoor dat je je tijdens het schoonmaken vooral focust op de haartjes van de kwast, niet op de steel. Deze kan door overmatig water gaan roesten of de lijm kan loslaten. Om die reden moet je natte en pas gewassen kwasten ook nooit rechtopstaand laten drogen. Op die manier kan er namelijk water in het handvat lopen. Leg ze op een schone handdoek, of bijvoorbeeld op een stukje keukenpapier. Laat kwasten dus het liefst aan de lucht drogen, je föhn er boven houden is niet zo hygiënisch en kan er bovendien voor zorgen dat de haartjes alle kanten op gaan staan, en dat wil je natuurlijk niet.

De vorm behouden tijdens het schoonmaken

Tijdens het wassen kun je voorzichtig op de haartjes drukken om het ergste vuil er uit te krijgen. Zorg dat je met de haarrichting meedrukt zodat de kwast niet uit vorm raakt. Ook om na het wassen het meeste water uit de kwast te krijgen en om ervoor te zorgen dat je kwast zijn vorm blijft behouden (dat de haartjes dus niet wijduit gaan staan) kun je er voorzichtig in knijpen, maar met de groei van de haartjes mee dus. Als je je kwast aan het uitspoelen bent, ga dan net zo lang door totdat het water helder is. En ga dan nog even verder om alle shampooresten goed te verwijderen.

JE MAKE-UP KWASTEN SCHOONMAKEN, DOE JIJ DAT REGELMATIG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Dat van de olijfolie wist ik niet, goede tip! Ik maak mijn make-up kwasten iedere twee weken schoon met warm water en zeep.

  1. Christiana says:

   Goed bezig! Je moet het maar eens proberen, ik vind het heel handig;-)

 2. Ik wist het ook niet van de olijfolie. Ik hoop deze tip alleen niet te hoeven gebruiken 😂. Ik was mijn kwasten af en toe, m’n wenkbrauw kwastje dat ik echt elke dag gebruik, maak ik wel elke dag schoon met make-up reiniger.

  1. Christiana says:

   Haha, ik snap wat je bedoelt;-) Ik vind het vooral handig voor mijn foundationkwast, de rest van mijn make-up kwasten kan ik gelukkig op de normale manier prima schoonmaken!

 3. Ik ben heel slecht in het schoonmaken van mijn make-up kwasten. Nu moet ik zeggen dat ik de laatste tijd ook weinig make-up draag. Tegenwoordig doe ik eigenlijk alleen mascara op en maak ik mijn wenkbrauwen iets voller. Ik heb wel de kwastenreiniger van HEMA in huis. Deze vind ik wel heel fijn!

 4. Ik was ze toch vrij regelmatig eigenlijk al gebruik ik niet vaak make-up. Ik ben natuurlijk ook gewend om mijn schilderskwasten schoon te maken (na iedere verfbeurt) en dan doe ik het met water maar net zoals met de make-up kwasten leg ik ze schuin neer. Mijn kwasten reinig ik met een speciale reiniger en als die op is dan gebruik ik shampoo. Ja, ik hou wel van schone kwasten!

 5. Ik gebruik van Douglas de brush soap. Dat is een zeepblokje dat de kwasten reinigt en die werkt echt GOED! Het werkt zo snel dat ik ze tegenwoordig vaker schoonmaak dan eerst. Dus een stuk hygiënischer dan eerst. 😉

  1. Christiana says:

   He, wat een onwijs goede tip zeg! Ik ga er meteen eens naar kijken online;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.