Is je cosmetica nog goed? Het is echt belangrijk om hier goed op te letten. Zó weet je of je cosmetica over de datum is en het dus weg kan.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Is je cosmetica nog goed?

Cosmetica is niet eeuwig houdbaar. Elk cosmetica product kan dus bederven, net zoals een pak melk in de koelkast. Hoe snel dat gaat, is van heel veel factoren afhankelijk. Omdat bacteriën goed gedijen in water, zullen waterige texturen of producten die je in de badkamer (en vooral die in de douche-cabine) sneller bederven dan olie-achtige texturen. Het heeft ook te maken met de verpakking waarin je cosmetica zit. Met producten in bijvoorbeeld luchtdichte pompflacons of tubes zul je langer kunnen doen dan met crèmes in open potten. Dit heeft te maken met het feit dat licht, zuurstof en bacteriën een nadelige invloed uit kunnen oefenen op de kwaliteit van je product. De plek waar je je cosmetica bewaart, kan ook een rol spelen. Zet je producten bijvoorbeeld in de volle zon op een vensterbank, dan zullen deze producten eerder bederven dan wanneer je producten droog, koel en donker bewaart, bijvoorbeeld in een la of in hun verpakking. Tot slot speelt ook de manier waarop je producten gebruikt een rol. Wanneer je je crème altijd met je vingers uit de pot haalt, zal dit er altijd voor zorgen dat je crème minder lang houdbaar is. Dit heeft te maken met de bacteriën die op je huid aanwezig zijn. Ik leg je uit wat de richtlijnen zijn voor het bewaren van cosmetica en hoe je kunt weten of je cosmetica nog goed is. Het is echt belangrijk om je cosmetica regelmatig even uit te zoeken en de producten weg te doen die niet meer goed te zijn. En heb je lekker opgeruimd? Dan kun je bij Drogistplein eventueel weer lekker gaan shoppen!

De houdbaarheid van cosmetica

Je weet nu dat je cosmetica niet eindeloos kunt bewaren. Maar wat is het antwoord op de vraag; Is je cosmetica nog goed? Eerst eens kijken naar de richtlijn wat betreft de houdbaarheidsdatum. Op elk cosmetica product vind je een icoontje met een verpakking met een open deksel waarbij een getal staat. Op gezichtscrèmes in open potten staat daar vaak een zes of een twaalf. Dit betekent dat de verpakking na openen zes of twaalf maanden houdbaar is. Let wel; bij ‘normaal’ gebruik! Dit is altijd een richtlijn. Het is persé niet waar dat je op het moment dat de zevende maand aangebroken is, je crème direct weg moet gooien. Vind je het leuk om producten af te wisselen, dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om producten te labelen zodra je ze opent. Plak bijvoorbeeld een stickertje met de datum onderop de verpakking, dat weet je later altijd nog wanneer je met die verpakking begonnen bent.

Als dít gebeurt, kun je cosmetica eigenlijk beter weg gooien

Als cosmetica echt over de datum is, kunnen er een paar dingen met je cosmetica gebeuren. Crèmes die te lang open staan, kunnen van textuur en / of van kleur veranderen. De kleur wordt vaak donkerder en de textuur wordt vaak harder of zelfs klonterig. Ook verandert de geur van cosmetica die niet meer goed is vaak. Cosmetica gaat vaak ronduit stinken als het (lang) over de datum is. Ook parfum die al heel lang staat wordt donkerder van kleur en gaat stinken of heel erg ‘zwaar’ ruiken. Niet alleen is het allesbehalve prettig om cosmetica te gebruiken die niet meer goed is, ook kan je huid er geïrriteerd van raken. Kijk helemaal goed uit met cosmetica voor rond de ogen, het komt niet zelden voor dat mensen een oogontsteking krijgen van bijvoorbeeld een mascara of een oogcrème die (ver) over de datum is. Reden genoeg dus om regelmatig je cosmetica uit te zoeken.

LET JIJ GOED OP DE HOUDBAARHEID VAN COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat gesponsorde producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.