Wat is nu eigenlijk het verschil tussen dagcrème en oogcrème? En kun je een dagcrème als oogcrème gebruiken?

Een skincare routine die bij je huid past

Om je huid gezond en mooi te houden is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Dit betekent dagelijks reinigen, hydrateren en beschermen. Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeftes van je huid. Je kunt je voorstellen dat een acne huid of een zeer vette huid gebaat is bij andere verzorging dan een heel droge huid. Je kunt je skincare routine natuurlijk zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt. Maar welke producten moet je eigenlijk gebruiken? Er zijn zó ontzettend veel merken en al die merken hebben dan ook nog eens allemaal verschillende formules. Lijken die crèmes niet gewoon op elkaar? Is er bijvoorbeeld verschil tussen dagcrème en oogcrème?

Is er verschil tussen dagcrème en oogcrème?

Natuurlijk is geen enkele crème precies hetzelfde. Zo begint het allemaal al bij de verpakking. Een oogcrème zit sowieso altijd verpakt in een kleinere verpakking. Logisch, want van een oogcrème heb je natuurlijk veel minder nodig dan van een dagcrème. Bij normaal gebruik kun je met een oogcrème van 15 ml. in principe even lang doen als met een dagcrème van 50 ml. Daarnaast hebben verpakkingen van oogcrèmes vaak wat ‘extra’s’, zoals een roller. Omdat de huid rondom de ogen dunner en gevoeliger is, is het verstandig om geparfumeerde producten hier zo veel mogelijk te vermijden. Gelukkig bestaan er heel veel oogcrèmes die bewust ontwikkeld zijn zonder parfum. Echter, zeker niet alle oogcrèmes zijn parfumvrij en er bestaan ook dagcrèmes zonder parfum. Over het algemeen zou je verder kunnen zeggen dat formules van oogcrèmes vaak wat luchtiger zijn. Dit heeft te maken met het feit dat je met heel vettige texturen last kunt krijgen van doorgelopen oog make-up. Maar opnieuw geldt dat er ook zeker oogverzorgingen bestaan die (erg) rijk zijn van textuur. Die worden dan wel vaak geadviseerd om ’s nachts te gebruiken. Een ander verschil tussen dagcrème en oogcrème is dat er in een oogcrème geen SPF zal zitten, vooral vanwege het feit dat dit irriterend kan werken. Ik hoor regelmatig dat vrouwen dagcrème met SPF (te) dicht rond de oogcontouren aanbrengen en gedurende de dag last krijgen van irritatie en / of tranende ogen. Hierdoor kan make-up uitlopen wat de irritatie vaak nog groter maakt. Ook kan het natuurlijk komen door transpireren dat je dagcrème als het ware wat ‘verschuift’ en zo in de ogen terecht komt. Verder bevatten bepaalde oogcrèmes specifieke ingredienten die zouden kunnen werken op bijvoorbeeld wallen, een mooi voorbeeld hiervan is cafeïne. Dit zijn dus een paar verschillen, maar in feite is het verschil tussen dagcrème en oogcrème dus zeker niet heel groot. Wanneer je namelijk een willekeurige ingrediëntenlijst zou bekijken, zou een oogcrème in principe ook een dagcrème kunnen zijn, en andersom is dit ook het geval.

Kun je een oogcrème als dagcrème gebruiken?

In feite zou je een dagcrème dus ook als oogcrème kunnen gebruiken. Het is dan wel verstandig om een dagcrème zonder parfum en SPF te kiezen. Kun je andersom ook een oogcrème als dagcrème gebruiken? In principe wel, maar budgetmatig gezien is het niet aan te raden. Oogcrèmes zitten meestal verpakt in formaten van 10 ml. of 15 ml., maar kunnen zomaar ongeveer dezelfde prijs hebben als een dagcrème met een inhoud van 50 ml.

GEBRUIK JIJ EEN SPECIFIEKE CRÈME VOOR DE OOGCONTOUREN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

3 Comments

  1. Momenteel niet. Vaak vergeet ik het ook, maar het fijne van een oogcrème is inderdaad dat er geen SPF of parfum in zit. Vooral SPF werkt heel irriterend, ook als ik het niet vlak bij mijn oog opbreng. Het gaat dan in de loop van de dag toch “lopen”.

  2. Oh man, ik ben hier zooo slecht in! Het wordt echt tijd om weer te gaan smeren.

  3. Heel goed artikel! Enne, niet verder vertellen hoor maar ik gebruik ook geen speciale oogcreme haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.