Kun je zomaar verschillende merken gezichtsverzorging combineren? En waar moet je op letten als je meerdere merken naast elkaar gebruikt?

Kies een routine die bij je past

De keus in merken en producten gezichtsverzorging is natuurlijk gigantisch groot. Ik geloof ook dat elk merk op zijn eigen manier iets goeds, iets speciaals of iets bijzonders heeft. Vaak heeft de keus die je maakt vooral te maken met persoonlijke voorkeur; ingrediënten, wel of niet vegan of dierproefvrij, je wens om natuurlijke en / of biologische ingrediënten te gebruiken, de geuren en texturen van producten, uiteraard de prijs, verkrijgbaarheid en de look of het imago van een merk. Aan de hand van al, of in ieder geval een aantal van deze factoren, kies jij een merk uit wat je graag wilt gebruiken. Ik denk dat het hierbij in de eerste plaats super belangrijk is dat je gezichtsverzorging uitkiest die bij jou en bij je huidtype en de conditie van je huid past. Maar daarnaast moet een routine ook bij je passen. Een cosmetica adviseuse kan jou in een winkel een routine met een cleanser, een toner, een essence, een serum, een crème, een product met SPF en een primer aanbevelen, maar als jij geen tijd of simpelweg geen zin hebt om dagelijks zo’n uitgebreide gezichtsverzorging routine te hebben, moet je hier natuurlijk vooral niet aan beginnen.

Gebruik producten op de juiste manier en in de juiste volgorde

Dan is het belangrijk om de producten op de juiste manier en in de juiste volgorde te gebruiken. Doe je dat niet, dan smeer je wellicht voor niets of bereik je niet het gewenste resultaat. Ik geef wat voorbeelden. Wanneer je niet eerst reinigt voordat je een crème aanbrengt, zullen de werkzame actieve stoffen in je crème nooit optimaal hun werk kunnen doen. Een toner bijvoorbeeld is verder niet bedoeld om de huid te reinigen, maar om het reinigende ritueel mee af te sluiten. Een serum gebruik je altijd in combinatie met een crème, en nooit in de plaats van. Een ‘los’ product met SPF dien je als laatste stap te gebruiken, over je gezichtscrème heen dus. Verder is het goed om te kijken naar de textuur van een product. Wanneer je eerst iets zou aanbrengen met een stevige, danwel een vette textuur, is het in veel gevallen vrij zinloos om daaroverheen nog een dunne / lotionachtge textuur te gebruiken.

Moet ik gezichtsverzorging van hetzelfde merk gebruiken?

Nee, in de meeste gevallen is zeker dit niet nodig, soms wel, daar kom ik straks op terug. In veel gevallen is alle gezichtsverzorging van hetzelfde merk gebruiken niet eens altijd mogelijk, want het is nu eenmaal een feit dat niet alle merken alle producten hebben die jij graag gebruikt. Bovendien komt het ook vaak genoeg voor dat je bepaalde producten van het ene merk prefereert boven die van producten van een ander merk. En verder; op bepaalde producten wil je wellicht liever budgetteren, bijvoorbeeld op een oogmake-up remover, maar je wilt wel graag een wat ‘luxere’ gezichtscrème. Ook dan kom je meestal al uit op twee of op meerdere merken.

Verschillende merken gezichtsverzorging combineren, let op de ingrediënten en werkzame stoffen

In bepaalde gevallen is het wel belangrijk om te kijken of je verschillende producten met elkaar kunt combineren. Let hierbij niet in de eerste plaats op het merk, maar op de ingrediënten die in de producten gebruikt worden. Als je ‘basic’ gezichtsverzorging gebruikt, bijvoorbeeld met hydraterende ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur of voedende ingredienten zoals sheaboter of oliën, dan kun je deze prima met elkaar combineren. Wanneer je echter gezichtsverzorging met bepaalde werkzame stoffen gebruikt, dan moet je wel even opletten of bepaalde producten wel of beter niet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Voorbeelden hiervan zijn producten met vitamine A, ook wel bekend als retinol. Deze kunnen je huid gevoeliger maken, ook voor zon, en als je dit soort producten bijvoorbeeld combineert met producten waaraan zogenaamde AHA’s (alphahydroxyzuur zoals glycolzuur en melkzuur) zijn toegevoegd, kán dit de huid onnodig extra irriteren. Ook kun je beter geen exfolierende producten in combinatie met elkaar gebruiken. Dus geen exfoliant en daarna ook nog eens bijvoorbeeld een lotion én een crème waaraan AHA’s of BHA’s (betahydroxyzuur zoals salicylzuur) zijn toegevoegd. Het verschil tussen AHA’s en BHA’s ligt hem overigens in het feit dat een AHA vooral geschikt is voor een droge(re) huid en een BHA voor een gecombineerde of vette huid, danwel een huid met puistjes. In het geval van dit soort ingredienten kun je beter wel bij hetzelfde merk blijven. je kunt er namelijk van uitgaan dat deze producten juist ontwikkeld worden om in combinatie met elkaar te gebruiken en de huid niet (onnodig) zullen irriteren. Het blijft echter altijd een kwestie van uitproberen. Geen enkel merk kan namelijk de garantie geven dat hun producten, of een combinatie van producten, ‘werkt’ voor jou.

VERSCHILLENDE MERKEN GEZICHTSVERZORGING COMBINEREN, DOE JIJ DAT OOK? OF GEBRUIK JE ALLES VAN 1 MERK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.