Eigenlijk is er geen specifieke leeftijd waarop je zou moeten beginnen met anti-ageing verzorging. Het is veel belangrijker om te kijken naar de conditie van je huid en naar wat je huid nodig heeft.

Wat is huidveroudering?

Wij worden oud(er), onze huid wordt ook ouder. Je zal het ongetwijfeld herkennen; fijne lijntjes, rimpeltjes, je huid is droger, doffer en heeft misschien zelfs al wat aan stevigheid verloren. Dit zijn allemaal natuurlijke processen die onderhevig zijn aan zeer veel verschillende factoren. Externe factoren zoals overmatige / onbeschermde blootstelling aan zon, de producten die je gebruikt, of juist het feit dat je geen huidverzorging gebruikt, of wellicht niet de juiste huidverzorging, maar ook interne factoren zoals gezondheid, stress, voeding en natuurlijk aanleg. Ons lichaam maakt van nature stoffen aan die van invloed zijn op de conditie van onze huid. Hyaluronzuur bijvoorbeeld, verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht in de huid. Maar ook collageen en elastine, op hun beurt verantwoordelijk voor de elasticiteit en dus de stevigheid van de huid. Al rond je 25e neemt de celvernieuwing af en daarmee ook de natuurlijke aanmaak van deze stoffen. Dit is de reden dat je huid gaat verouderen. Huidveroudering betekent niet alleen dat je lijntjes en rimpels krijgt. Je huid wordt droger en dunner, er kunnen (pigment)vlekjes ontstaan, een vale(re) teint, verlies van stevigheid en contouren. Dat laatste is vaak zichtbaar rond de hals. De huid wordt daar letterlijk en zichtbaar slapper.

Kun je huidveroudering voorkomen of vertragen?

Nee, je kunt huidveroudering nooit voorkomen. We worden allemaal ouder en onze huid dus ook. Dit is een natuurlijk proces wat je niet tegenhoudt en eigenlijk ook niet tegen zou moeten willen houden. Het goede nieuws is echter wel dat je huidveroudering kunt vertragen. Hoe cliché het ook mag klinken, huidveroudering vertragen doe je door goed voor je huid te zorgen. Het belangrijkste hierbij is om erachter te komen welk huidtype je hebt (droog, vet of gecombineerd bijvoorbeeld) en in welke conditie je huid is (vochtarm of onzuiver bijvoorbeeld). Aan de hand hiervan kun je namelijk je gezichtsverzorging uitzoeken. Een simpel voorbeeld; een droge huid heeft baat bij vette / voedende ingredienten zoals oliën en boters. Een vochtarme huid heeft vooral baat bij vochtvasthoudende ingrediënten, zoals glycerine en hyaluronzuur. Ga je een vochtarme huid verzorgen met producten voor een droge huid, dan zul je merken dat je huid hier weinig aan heeft. Je huid zal niet comfortabel aanvoelen en dat hoogstwaarschijnlijk ook uitstralen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een droge huid gaat verzorgen met ingrediënten voor een vette huid, kan dit negatieve gevolgen hebben voor je huid. De juiste producten dus! Vergis je echter niet, geen enkel product voorkomt de komst van die fijne lijntjes die uiteindelijk rimpeltjes gaan worden. Het is echter wel een feit dat door je huid goed te verzorgen je huid beter bestand is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Onder verzorgen kun je verstaan: reinigen, hydrateren en voeden en beschermen, elke dag opnieuw. Door je huid goed van vocht en vet te voorzien zal je huid ook langer elastisch en soepel blijven. En het allerbelangrijkste om (vroegtijdige) huidveroudering tegen te gaan is en en blijft beschermen tegen de zon. UVA- en UVB straling zijn echt de grootste boosdoeners die je huid vroegtijdig laten verouderen.

Op welke leeftijd moet ik beginnen met anti-ageing verzorging?

Het woord ‘anti’ heeft meerdere definities, maar betekent in dit geval letterlijk ’tegen’. ‘Tégen huidveroudering’. In feite zou je dus kunnen zeggen dat je ‘moet’ beginnen met anti-ageing verzorging voordat je überhaupt tekenen van ‘ageing’ hebt. Zelf hang ik echter nooit een leeftijd aan gezichtsverzorging of gezichtsproducten. Ik vind namelijk niet dat er een specifieke leeftijd is waarop je zou ‘moeten’ beginnen met anti-ageing verzorging. Natuurlijk zou ik een meisje van zestien andere producten aanraden dan een vrouw van zestig, maar het is vooral heel erg belangrijk om te kijken naar de conditie van een huid, en daarbij de wensen en behoeften van die persoon in acht te nemen. Niet iedereen heeft natuurlijk zin (en tijd) in een heel uitgebreide skincare routine, en het is natuurlijk wel heel belangrijk om ook daar rekening mee te houden. Ik ben nu zelf 34 en ik zie nu zeker lijntjes en rimpeltjes die ik vorig jaar beslist nog niet had, ondanks het feit dat ik mijn huid goed bescherm en goed verzorg. Ik geloof echter zeker wel dat door de huid goed te verzorgen ik onnodige vroegtijdig huidveroudering uitstel. Zelf zweer ik vooral bij producten met hyaluronzuur. Deze stof helpt om vocht in de huid vast te houden en dat is goed voor elk huidtype en elke huidconditie. Het is heel logisch dat je op een bepaald moment aan je huid gaat zien én voelen dat je huidige routine niet meer genoeg voor je doet. Op zo’n moment zou je eens kunnen kijken naar ‘anti-ageing verzorging’ waaraan bijvoorbeeld vitamine C (werkzaam in concentraties vanaf 10%), vitamine A of peptiden zijn toegevoegd. Peptiden hebben het vermogen om de bouwstenen van je huid te herstellen en je huid veerkrachtiger te maken. Verwacht echter geen wonderen van je huidverzorging!

GEBRUIK JIJ HEEL BEWUST ‘ANTI-AGEING’ VERZORGING?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

18 Comments

 1. Goede tips. Ik gebruik nu een hele andere crème dan jaren geleden omdat ik merkte dat mijn huid veranderde. Ik gebruik nu ook een oogcrème.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad heel logisch om zo en dan van crème te wisselen. Dat zou je bijvoorbeeld ook kunnen doen met de wisseling van seizoenen. Ik merk nu ook dat mijn huid droger aanvoelt dan tijdens de zomer. Ook gebruik ik nu echt dagelijks een oogcrème, iets wat ik zo’n anderhalf jaar geleden een stuk minder ’trouw’ deed;-)

 2. Omdat ik verschillende producten test is het een mix, maar ik probeer wel zoveel mogelijk anti-ageing te gebruiken x

  1. Christiana says:

   Logisch, als beautyblogger;-) Toen ik nog voornamelijk over beauty blogde, gebruikte ik ook veel meer verschillende producten door elkaar heen.

 3. Ik ben daar niet zo mee bezig eigenlijk. Sommige mensen vragen me weleens waarom ik zo’n mooie egale huid heb en wat ik gebruik. Eerlijk? Vaak haal ik mijn make-up eronder de douche af met een milde douchegel, gebruik ik alleen dagcrème en vaak genoeg ga ik met make-up op slapen (ssst 😉 ). Ik gebruik geen tonic, reiniger, serum en al die andere dingen. Ik heb altijd het idee dat als je teveel gebruikt dat je huid ook niet bij wordt. In dit geval heb ik dus een goede en egale huid, zonder gekke dingen. Behalve dat hij gevoelig is en droog in deze tijd van het jaar.

  1. Christiana says:

   Ah, dat is altijd leuk om complimentjes te krijgen over je huid;-) Daarom schreef ik dat het ook gewoon heel belangrijk is om de wensen en behoeften van iemand in acht te nemen. Ik kan me namelijk ook heel goed voorstellen dat niet iedereen tijd en zin heeft in een uitgebreide routine;-)

 4. Wat een fijne tips heb je gegeven en wat een mooi artikel heb je geschreven zeg.
  Zelf gebruik ik een clarisonic mia 2, skin peeling en sos creme van de lijn die ik zelf verkoop.
  Vegan en ze zijn erg fijn in gebruik! Vooral de Skin Peeling met abrikozen stukjes die de huid scrubben is enorm fijn, babyface? Here it is! haha!

  1. Christiana says:

   Wat leuk dat je zelf gezichtsverzorging verkoopt. Ik zag laatst iets bij je voorbij komen over schoonmaakproducten, maar ik wist niet dat je ook skincare had! Die peeling klinkt wel heel erg fijn. Ik heb ook wel eens een peeling met fruitige ingrediënten gehad en die zijn inderdaad vaak heel erg zacht en verzorgend voor je huid, en dan ruiken ze ook nog eens lekker.

 5. Ik kocht toen ik de 20 passeerde vaak crèmes die bedoeld waren voor de 30 plussers en zo verder. Zo hoopte ik er vroeger bij te zijn dan wat het etiket aangaf. Maar ik denk dat je het meest moet kijken naar die huidverzorging die het best bij jouw past of die je gewoon fijn vindt.
  En ik wissel graag af qua merk en behoeftes voor de huid, de ene keer wil ik meer hydratatie, de andere keer meer bescherming.
  Zo hoop ik nog wat jaartjes eraf te smokkelen qua huidveroudering en het lukte redelijk, al zijn er natuurlijk dingen die je echt heel lastig voor kan zijn, zoals huidverslapping. Iew… die hamsterwangen en dat je mond/kin lijkt op zo een pratende buikspreekpop!

  1. Christiana says:

   Ik merk dus ook dat ik gedurende bepaalde periodes andere spulletjes voor mijn huid nodig heb en wil gebruiken Zo ben ik de laatste tijd weer helemaal into de serums, terwijl ik die gedurende de zomer nauwelijks aangeraakt heb. Sowieso is het goed (en leuk!) om je routine zo nu en dan eens ‘op te schudden’.

 6. Ik heb de afgelopen jaren ook wel wat rimpeltjes gekregen. Vooral fronsrimpels op mijn voorhoofd. Helemaal niet mooi, maar het lukt me toch niet om ze weg te krijgen. Blijkbaar frons ik best wel vaak, waardoor je naden er nu eenmaal inzitten. Haha. Ik smeer wel crèmepjes, maar dan meer om mijn huid goed gehydrateerd te houden.

  1. Christiana says:

   Same here! Ze zullen helaas ook niet meer weggaan:-( Ik gebruik ook vooral producten om mijn huid lekker en goed gehydrateerd te houden en zodat mijn huid fijn aanvoelt.

 7. Laatst heb ik een luxe anti-ageing creme gekocht, maar dat viel zo tegen! Ik zweer nog steeds bij een potje van het kruidvat voor een paar euro. Daardoor blijft mijn huid het beste gehydrateerd, maar je hebt wel gelijk; een anti-ageging zou wel beter zijn om huidveroudering tegen te gaan. Ik merk dat ik (helaas) de denkrimpel van mijn vader heb geëfd, dus ik moet er binnenkort toch maar aan gaan geloven om het ergste leed te voorkomen haha.

  1. Christiana says:

   Hè, wat ontzettend jammer dat die crème zo tegenviel. Ik kan me voorstellen dat je daar heel erg van baalt! Het is ook zeker niet zo dat een dure crème altijd beter is of echt daadwerkelijk betere ingrediënten bevat. Het zal altijd een beetje een zoektocht blijven welke producten je prettig in gebruik vind, goed bij je huid passen en ook echt wat voor je huid doen.

 8. Fijne tips! Ik hoor in veel parfumerieën de leeftijd 25 om te starten met anti-ageing en daar heb ik me eigenlijk braaf aan gehouden haha.

  1. Christiana says:

   Ik denk dat dat inderdaad een prima moment is om te beginnen;-)

 9. Ik was al vrij jong bezig met anti-ageing producten, denk dat ik begin 20 was. Op dit moment wat minder, maar gebruik ik vooral producten die ik fijn vind (er is toch niks meer te doen tegen die rimpeltjes en lijntjes 😂). Ik weet zeker dat ik al die tijd niet voor niets heb lopen smeren want ik word altijd veel jonger geschat dan ik ben 😜.

  1. Christiana says:

   Haha, ik weet eigenlijk helemaal niet precies hoe oud jij bent, maar ik geloof direct dat je jonger oogt dan je bent. Same here. Vroeger vond ik dat dus vreselijk. Ik bedoel, het is echt niet leuk als mensen denken dat je dertien bent terwijl je zestien bent. Nu…is het een heel ander verhaal. En nu zeg ik altijd als mensen mij (veel!) jonger schatten dan 34; ‘Ik gebruik gewoon een heel goede crème’, en dan moeten ze altijd lachen;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.