Een droge huid, eczeem, statisch haar en een koortstlip. Het zijn allemaal van die typische veelvoorkomende winterkwalen. En dít kun je er aan doen.

Een droge huid is de meest voorkomende winterkwaal

Een droge huid is waarschijnlijk één van de meest veelvoorkomende winterkwalen. Een droge huid in de winter wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren; namelijk gure wind, lage temperaturen en de lage luchtvochtigheid, wat mede te wijten is aan de verwarming natuurlijk. Wanneer je in de winter ook vaak last hebt van een droge huid, is smeren het allerbelangrijkst! Kies voor ‘vette’ en intensief voedende ingrediënten zoals sheaboter, cacaoboter, vaseline of arganolie. Probeer niet te heet te douchen. Door wekelijks (niet vaker) te scrubben of te exfolieren verwijder je dode huidcellen die de huid ook droog of droger kunnen laten aanvoelen. Hierdoor zorg je er tevens voor dat de werkzame ingrediënten in je lichaamsverzorging nog beter door je huid kunnen worden opgenomen. Bedek je huid ook goed; draag bijvoorbeeld altijd handschoenen om (nog) droge(re) handen te voorkomen.

Eczeem

Eczeem is eigenlijk een ontstekingsreactie van de huid. Meestal komt het doordat de huidbarrière is verstoord en dit kan dus gebeuren wanneer je huid veel wordt blootgesteld aan kou. Een huid met eczeem is vaak gevoelig of zelfs pijnlijk en moet met de grootst mogelijk zorg behandeld worden. Wanneer je het idee hebt dat je er echt niet vanaf komt, kun je het beste langs de dokter die je wellicht een zalf met corticosteroïden voorschrijft, een hormoonzalf dus. Dit soort zalven kun je echter beter niet te vaak en te lang achter elkaar gebruiken. Voordat je dus naar de dokter gaat, zijn er eenvoudige dingen die je zelf eerst kunt proberen. (Producten met) parfum kun je sowieso beter vermijden. Wanneer ik last heb van eczeem douche ik bijvoorbeeld altijd met de parfumvrije douchegel van Neutral. Ook kun je eens kritisch kijken naar het wasmiddel dat je gebruikt. Vaak zijn wasmiddelen sterk geparfumeerd. Wij wassen ook weer standaard met wasmiddel van Neutral. De huid blijven insmeren en beschermen met de juiste producten is verder ook een must. Ook hiervoor kun je het beste parfumvrije producten gebruiken. Wat voor mij bijvoorbeeld goed werkt is de Cetomacrogol crème van apothekersmerk Livsane. Dit is zonder recept bij de apotheek verkrijgbaar. Aan deze formule is minerale olie toegevoegd en dat werkt vaak goed bij een beschadigde eczeemhuid omdat het een beschermende laag op de huid vormt. Gebruik je om welke reden dan ook liever geen producten met minerale olie, dan is sheaboter vaak ook een goed ingrediënt om op de huid met eczeem te gebruiken. L’Occitane heeft bijvoorbeeld een 100% biologische sheaboter waar naast vitamine E verder niets aan toegevoegd is. Heel veilig dus, om op een eczeemhuid te gebruiken. Scrubben zou ik zelf afraden met een eczeemhuid. Tot slot kunnen bepaalde stoffen, zoals wol, de eczeemhuid nog verder irriteren. Dit geldt ook voor je beddengoed!

Statisch haar

Ook statisch haar mag niet ontbreken in dit lijstje met veelvoorkomende winterkwalen. Je haar kan statisch worden door wrijving tussen negatief en positief geladen deeltjes. Statisch haar komt vaak voor wanneer de verwarming hoog staat en de lucht droog is. Hierdoor krijgt je haar niet voldoende vocht, het heeft te veel negatief geladen deeltjes en het gaat recht overeind staan. Droog haar wordt sneller statisch; goed hydrateren en voeden is dus belangrijk. Gebruik naast een shampoo een conditioner en wekelijks een haarmasker. Gebruik bij voorkeur een houten kam of een borstel met natuurlijke haren. Voor het borstelen of kammen kun je ook wat haarlak op je borstel sprayen, dit wil ook nog wel eens helpen. Het dragen van synthetische kleding (die je over je hoofd en dus over je haar heen aantrekt) kan statisch haar ook verergeren. Bescherm je haar goed wanneer je hittebronnen zoals een föhn of een stijltang gaat gebruiken. De laatste tip tegen deze winterkwaal is het gebruik van een droogtrommeldoekje op je haar. Zo’n doekje zorgt er voor dat je was niet statisch wordt en het kan dus ook werken op je haar.

Ook een koortslip is een veel voorkomende winterkwaal

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en is zeer besmettelijk. Heel veel mensen dragen dit virus bij zich, ingekapseld in bepaalde zenuwcellen. Niet iedereen die het virus bij zich draagt, heeft ook daadwerkelijk last van een koortslip. Een koortslip steekt vaak de kop op tijdens de winter en daarom is een koortslip een echte winterkwaal. Vaak is je weerstand in deze periode van het jaar minder goed. Extra vitamines slikken is altijd een goed idee. Verder gebruik ik standaard L-Lysine. Wanneer je een koortslip voelt opkomen of wanneer je er één hebt, kun je je dosering verhogen. Bij de eerste tinteling kan je huisarts Valaciclovir voorschrijven. Dit is een virusremmer die voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. Het is wel super belangrijk dat je hier echt direct mee begint. Laat lipsticks en andere lipmake-up liever even liggen en drink tijdelijk uit een rietje, zeker in openbare gelegenheden. Een koortslip is zeer besmettelijk!

Hoofdroos

Hoofdroos is niets meer dan een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het productie proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Hoofdroos kan door allerlei factoren veroorzaakt worden, maar vaak is het een ’teken’ dat de hoofdhuid uit balans is. Hoofdroos kan vaker voorkomen in de winter omdat de lucht dan veel droger is. De hoofdhuid raakt hierdoor geïrriteerd en je krijgt last van roos. Probeer met hoofdroos zo min mogelijk aan je haar te zitten en het ook niet overmatig te borstelen. Gebruik milde shampoos, liefst zonder siliconen, sulfaten en synthetische geurstoffen. Spoel je haar zeer goed uit zodat er geen resten achterblijven. Gebruik nooit een anti-roos shampoo als je standaard-shampoo en was je haar verder niet te heet.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN VAN DEZE VEELVOORKOMENDE WINTERKWALEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Wat een handige tips, vooral de tips tegen statistisch haar en een droge huid. Dat zijn de twee kwaaltjes waar ik elke winter last van heb. Flink smeren probeer ik ook te doen om een droge huid te voorkomen en dat werkt inderdaad goed. Ik ga er eens op letten dat ik specifiek iets met bijvoorbeeld sheabutter gebruik. De tip van haarlak op je borstel ga ik ook eens proberen. Wie weet scheelt het weer wat statisch-haarergernis 🙂

  2. Statisch haar… Als ik een trui uitdoe staat mijn haar altijd heel charmant omhoog, herkenbaar dus!
    Een koortslip heb ik af en toe, vaak als ik grieperig ben en het zet niet door. Het is inderdaad besmettelijk en toch weet ik zeker dat ik Jeroen vaak gezoend heb toen er een koortslip op kwam zetten en toch heeft hij nooit een koortslip gehad. Ik denk dat hij gek genoeg meer weerstand heeft, terwijl ik altijd de gezondere eter ben van ons twee. Het kan natuurlijk door meer factoren komen maar ik blijf het verwonderlijk vinden hoe verschillend wij zijn qua vatbaarheid voor kwaaltjes… 🙂
    En een droge huid door de CV, zeker! Behalve nu even, de verwarming is net kapot gegaan… Koud hier momenteel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.