Dat je huid beschermen tegen de zon belangrijk is, weten we natuurlijk inmiddels allemaal wel. Maar moet je nu eerst gezichtscrème of eerst SPF aanbrengen?

Beware

De juiste volgorde in je skincare routine

Je kunt je skincare routine zo uitgebreid maken als je maar wilt. Het is allemaal deels afhankelijk van wat je huid nodig heeft, maar natuurlijk vooral van hoeveel tijd en aandacht je eraan wilt besteden. Er bestaan talloze producten in allerlei varianten en hoewel ik een groot deel van mijn werkende leven al cosmetica-adviseuse ben, ben ik de laatste om te beweren dat je huid echt ál die producten nodig heeft. Wat echter wel heel belangrijk is, is dat je producten gebruikt die bij je huid passen en dat je ze bovendien ook op de juiste manier gebruikt. Mooie voorbeelden: een serum is een extraatje om de conditie van je huid te boosten. Je gebruikt een serum altijd in combinatie met een crème. Het is dus geen vervanging van je crème. Door alleen een serum te gebruiken en geen crème, kan je huid uiteindelijk toch oncomfortabel aanvoelen, zeker wanneer je een erg droge huid hebt. Een ander voorbeeld is het reinigen van je huid. Je kunt nóg zo’n fantastische crème gebruiken, maar wanneer je niet eerst je huid goed reinigt, zal die crème in feite zijn werk niet goed kunnen doen. Wat is nu de juiste volgorde van je skincare routine? Een avondroutine is vaak een beetje anders dan een ochtendroutine. In de ochtend hoef je bijvoorbeeld geen make-up te verwijderen (dat heb je namelijk als het goed is de avond van te voren al gedaan) en in de avond heb je natuurlijk geen product met SPF nodig. In de ochtend is de ideale volgorde als volgt: reinigen, toner, essence, serum en dan ga je verder met je verzorging. Maar breng je in de ochtend nu eerst gezichtscrème of eerst SPF aan?

Eerst gezichtscrème of eerst SPF?

Na het reinigen van je huid en het eventuele gebruik van een essence en / of een serum breng je eerst gezichtscrème aan en dan vervolgens een product met SPF. Op deze manier kunnen zowel de werkzame stoffen in je gezichtscrème als het product met SPF optimaal hun werk doen. Zonnebrandproducten kunnen zowel minerale als chemische filters bevatten. Voorbeelden van minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. Minerale filters werken een beetje anders dan chemische filters. Minerale zonnefilters werken direct als je ze op de huid aan brengt. Ze worden ook niet door de huid opgenomen, wat de reden is dat de kans op huidreacties bij producten met minerale filters veel kleiner is. Ook krijg je van minerale filters waarbij geen gebruik wordt gebruik van nano-technologie last van een witte waas. Er wordt wel eens geadviseerd om dan dunner te smeren, maar in feite moet je zonnebrandcrème juist royaal opsmeren, zodat je zeker weet dat hij ook daadwerkelijk goed beschermt. Chemische filters trekken echt in de huid en absorberen daar het zonlicht. Chemische filters blijven over het algemeen wat beter zitten, minerale filters daarentegen veeg je wat makkelijker van je huid af. Er zijn 100% natuurlijke zonnebrandproducten die alleen maar minerale filters gebruiken, echter, tegenwoordig bevatten de meeste zonnebrandproducten toch een combinatie van zowel minerale als chemische filters.

En hoe zit het make-up en zonnebrandcrème?

Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan minerale filters, zit waarschijnlijk niemand erop te wachten om heel de dag rond te lopen met een witte waas. Er bestaan producten met minerale zonnefilters waaraan een kleurtje is toegevoegd, die de witte waas enigszins verdoezelt. Vaak zijn dat de zogenaamde BB-creams of CC-creams. Ook kun je natuurlijk gewoon make-up over je zonnebrandcrème gebruiken. Zonnebrandcrème mengen met foundation is trouwens geen goed idee. Hierdoor zal de werking van je zonnebrandcrème namelijk afnemen. Laat je ook niet misleiden door foundations waaraan een SPF is toegevoegd. Bij een SPF is het namelijk altijd belangrijk om een royale hoeveelheid te gebruiken. Foundation is nu echter juist een product waarvan de meeste vrouwen geen royale laag aan willen brengen, juist omdat we er ook met foundation toch natuurlijk uit willen zien.

GEEF JIJ DE VOORKEUR AAN EEN CRÈME MET SPF OF BRENG JE LIEVER EEN APART PRODUCT MET SPF OVER JE DAGCRÈME AAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

5 Comments

  1. Ik geef zelf de voorkeur aan een (dag) crème waar al SPF in zit, dat vind ik toch het makkelijkste. Ik vind dat Paula’s Choice fijne dagcrèmes met SPF heeft. Gelukkig zijn er ook genoeg zonnecrèmes die je als dagcreme kunt gebruiken.

  2. Ik geef de voorkeur aan een aparte SPF. Het is wel een zoektocht geweest om de meest fijne te vinden om zo voldoende aan te kunnen brengen en meerdere keren te kunnen aanbrengen.

  3. Over het algemeen vind ik het fijn om een dagcrème met SPF aan te brengen. Soms heb ik het idee dat ik lagen op blijf smeren. 😅

  4. Mijn voorkeur gaat uit naar een dagcreme met een SPF. Ik gebruik afwisselend Olay en Paula’s Choice.

  5. Het liefst een crème die al een spf bevat. Puur uit luiheid en omdat ik nog wel eens vergeet om een aparte zonbescherming aan te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.