Waarom wordt er eigenlijk alcohol aan cosmetica toegevoegd? En is alcohol in cosmetica slecht voor je huid?

Waarom wordt er alcohol aan cosmetica toegevoegd?

Er zijn een aantal specifieke ingredienten en toevoegingen in cosmetica die mensen graag willen vermijden, bijvoorbeeld omdat het specifieke ingrediënt slecht voor de huid of zelfs gevaarlijk voor de gezondheid zou zijn. Denk maar aan sulfaten, minerale oliën, siliconen, parabenen, aluminiumzouten, maar dus ook alcohol. Alcohol wordt echter aan heel veel cosmetica producten toegevoegd en dat heeft meerdere redenen. Alcohol werkt namelijk onder andere als een preservatief, een conserveringsmiddel. Dit komt omdat alcohol bacteriedodend werkt. Wanneer er geen conserveringsmiddelen aan cosmetica zouden worden toegevoegd, zou je product heel snel bederven, en dat wil natuurlijk niemand. Ook wordt alcohol aan cosmetica toegevoegd omdat het er voor zorgt dat bepaalde stoffen in elkaar kunnen oplossen. Verder heeft alcohol een ontvettende werking, en dat is ook de reden dat je alcohol vaak tegenkomt in cosmetica die speciaal is ontwikkeld voor de wat vettere huid.

Welke soorten alcohol zijn er?

Er zijn verschillende soorten alcohol. Ze zijn op te delen in de zogenaamde zachte vormen van alcohol als de harde vormen van alcohol. De harde vormen van alcohol zijn alcohol denat, SD alcohol, ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol. De zachte vormen van alcohol zijn cetyl-, stearyl- en cetearylalcohol. Harde vormen alcohol in cosmetica zijn slecht, terwijl je producten waaraan de zachte vormen van alcohol zijn toegevoegd veilig kunt gebruiken. Het is verder ook afhankelijk van de concentratie alcohol. Hiervoor is het goed om te weten dat des te hoger een ingredienten op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie ervan is. Staat alcohol dus hoog op de ingrediëntenlijst, dan kun je het product wellicht beter skippen.

Is alcohol in cosmetica slecht?

Je weet nu waarom er alcohol aan cosmetica wordt toegevoegd. Maar wat is nu dan het effect van alcohol op je huid? In principe zijn alle bovengenoemde harde vormen van alcohol in cosmetica slecht voor je huid, en dat heeft te maken met het feit dat harde alcohol je huid (enorm) kan uitdrogen. Hierdoor raakt de huidbarrière verstoord. Hoewel je wellicht denkt dat je met een vette huid gebaat bent bij producten die de huid uitdrogen, is niets minder waar. Je huid zal uiteindelijk nóg meer talg gaan aanmaken om de ‘droogte’ te compenseren. Dat is ook de reden dat je een vette huid en zeker een acne-huid beter kunt behandelen als een gevoelige huid dan als een vette huid.

LET JIJ OP DE AANWEZIGHEID VAN ALCOHOL IN COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

2 Comments

  1. Interessant artikel. Ik let er zeker op en skincare producten met een zachte variant hebben mijn voorkeur. Maar ik skip producten waar alcohol in zit niet per definitie. Zeker wanneer de concentratie ervan niet te hoog is.

  2. Ja, enorm! Toevallig zag ik laatst een vlogger die heel negatief sprak over Cetearyl Alcohol, terwijl die juist weer voedend is. Alleen de naam is zo misleidend. Goed dat je zo’n informatief artikel maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.