Beginnen met bloggen? Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Wees je in ieder geval bewust van deze valkuilen voor bloggers.

Beware

Valkuilen voor bloggers

Ik blog inmiddels al weer heel wat jaren en in die jaren heb ik heel wat andere bloggers (en ook bezoekers) zien komen en gaan. De blogwereld is enorm veranderd, en wat mij betreft zeker niet altijd ten goede. Ook ik heb momenten en periodes gehad dat ik het allemaal totaal niet meer zag zitten en er gewoon de stekker uit wilde trekken, maar uiteindelijk blog ik nog steeds en daar ben ik enorm blij om. Door de jaren heen heb ik enorm veel geleerd en heb ik dus ook ontdekt dat er een aantal valkuilen voor bloggers zijn waar je waakzaam voor moet zijn. Dít zijn ze, en bij déze valkuilen gaat het soms dus ook wel eens mis bij mij.

Je bent te perfectionistisch

Guilty! Dit is voor mij dus een heel grote valkuil waar ik mijzelf soms horendol mee kan maken. Wat mijn blog betreft ben ik extreem perfectionistisch. Niet alleen wat de content zelf betreft, maar ook met de hoeveelheid van de content die ik plaats. In het prille begin publiceerde ik twee artikelen per dag, op een bepaald moment ben ik terug gegaan naar één. Momenteel zit ik al weer een jaar of drie op vijf artikelen per week en in feite is dat naast mijn gewone baan nog best veel. Maar ik kan gewoon niet minderen. Ik ben bang dat het gaat leiden tot lagere bezoekersaantallen, en daarnaast ben ik bang om trouwe bezoekers teleur te stellen. Ik moet er dan wel bij zeggen dat ik het bloggen ook gewoon echt niet zie als werk. Ik geniet er enorm van en bovendien heb ik vrijwel altijd inspiratie. Maar het gaat dus ook om de content. Ik werk nu twee jaar samen met een fotografe, dus aan de kwaliteit van mijn foto’s twijfel ik absoluut niet meer. Maar toen ik zelf mijn foto’s nog maakte, deed ik dat dus wel. Je wilt niet weten hoeveel foto’s er mijn virtuele prullenbak in gegaan zijn en hoeveel foto’s ik gemaakt heb, die uiteindelijk nooit gebruikt zijn voor een blogpost.

Je durft geen nieuwe of andere weg in te slaan

Hoewel ik mijn blog naar mijzelf vernoemd heb, begon ik ooit als een beautyblog. Er kwam dus alleen maar beauty gerelateerde content online. Op een zeker moment was ik dat echter ontzettend zat. Ik haalde er totaal geen voldoening meer uit en ik was echt op de automatische piloot aan het fotograferen, omdat het ‘moest’. Een jaar of twee geleden besloot ik dat ik meer met fashion en interieur wilde gaan doen. Ik wilde dat echter wel direct goed aanpakken en geen amateuristische foto’s van outfits in de woonkamer maken. Ik schakelde de hulp in van mijn trouwfotografe en zij was direct enthousiast. Niet alleen betekende deze samenwerking een nieuw hoofdstuk voor mijn blog, maar het was tegelijkertijd (en dat had ik toen natuurlijk nooit kunnen weten) het begin van een heel dierbare vriendschap. De komst van mijn pomeriaan Sketch was verder ook een heel grote verandering in mijn leven en vanaf dat moment ben ik ook meer over haar gaan schrijven. Dat ik nu verschillende, en toch best uiteenlopende onderwerpen behandel, heeft mij zoveel goeds opgeleverd! Het is niet meer dan logisch dat jij zelf door de jaren heen verandert, en dat dus ook je interesses wat verschuiven en veranderen. Jij groeit en je blog moet met je meegroeien. Alleen zo kun je het bloggen namelijk volhouden en belangrijker nog; zo blijft het bloggen ook leuk.

Valkuilen voor bloggers; je durft niet te investeren

Niet durven investeren ligt wat mij betreft een beetje in het verlengde van geen nieuwe wegen durven te bewandelen. Uiteraard zijn de foto’s die mijn fotografe maakt niet gratis. Het was voor mij dus best spannend om met die samenwerking te starten. Maar als ik er nu op terugkijk, ben ik nog steeds elke dag zo blij dat ik toen de stoute schoenen aangetrokken heb. Elke maand opnieuw kijk ik weer uit naar onze maandelijkse shoot en elke keer opnieuw haal ik er zoveel motivatie voor mijzelf uit. Mijn blog is natuurlijk een blog an sich, maar het kan natuurlijk ook heel goed mogelijk zijn dat jouw blog onderdeel is van je bedrijf of je webshop. Durf in je bedrijf te investeren. Wil je het groots aanpakken, dan kan het handig zijn je te verdiepen in zakelijke leningen. Investeren in je bedrijf kan op korte termijn best een beetje ‘eng’ zijn, maar uiteindelijk kan het je enorm veel opleveren en het kan je bedrijf zeker helpen om te groeien.

Je bent niet consistent

Niet consistent zijn hoort wat mij betreft ook zeker thuis in het lijstje van valkuilen voor bloggers, en dit is dan ook direct iets waar ik me (volgens mij) dan weer niet ‘schuldig’ aan maak. Een zekere regelmaat is voor je lezeressen wel zo fijn, en ook voor je vindbaarheid in Google is het goed als er regelmatig nieuwe content op je blog verschijnt. Ik heb in de afgelopen jaren zo enorm vaak bij bloggers gezien dat ze echt niet consistent zijn en / of beloftes maken die niet nagekomen worden. ‘Vanaf nu komen er wekelijks vijf nieuwe artikelen online’, ‘vanaf nu ga ik alleen nog meer persoonlijke verhalen schrijven’, ‘vanaf nu ga ik veel meer reviews schrijven’. Vervolgens gaat dat een week of een maand goed en daarna ligt de blog weer helemaal stil. Ik vind dat zó jammer. Doe geen beloftes als je ze niet na komt komen.

Nog meer valkuilen voor bloggers; dingen doen waar je eigenlijk niet achter staat

Dingen doen waar je eigenlijk niet achter staat, daar kan ik ook over mee praten en gelukkig is dat iets uit de verleden tijd. Ik denk dat het als blogger wel herkenbaar is dat je, zeker als je nog niet zo lang blogt, opdrachten aanneemt waar je eigenlijk niet echt iets mee hebt. Of over producten schrijft die toch eigenlijk niet zo goed bij je passen. Dit zijn wat mij betreft ook echte valkuilen voor bloggers. Niet alleen omdat het afbreuk doet aan je geloofwaardigheid, maar ook omdat je hiermee het bloggen voor jezelf minder leuk maakt. Mijn blog is echt mijn pride and joy en ik durf ook best te zeggen dat ik er trots op ben. Ik sta achter mijn content en de artikelen die nu online staan, zijn echt honderd procent Christiana. Ik ben zelf behoorlijk kieskeurig met opdrachten. Zo wees ik alleen al in dit jaar opdrachten over krabpalen, skibrillen, surfponcho’s, incontinentie ondergoed, bierapparatuur en ‘stoppen met drinken’ af. Dit zijn onderwerpen die niet alleen niet bij mij passen, maar die me ook niet relevant lijken voor mijn bezoekers. Bovendien heb ik er geen affiniteit mee. Ik zou dus niet blij worden van het schrijven van zo’n artikel, wat uiteindelijk de kwaliteit van mijn blog ook niet ten goede komt.

ALS JIJ ZELF OOK BLOGT, WELKE VALKUILEN VOOR BLOGGERS HERKEN JE DAN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

 1. Ja, ik herken me zeker in een aantal punten. Ik blog nu al vijf jaar en mijn blog is ook zeker met mij mee veranderd. De hoofdmoot is Parijs en alles wat er mee te maken heeft, maar af en toe maak ik een uitstapje naar lifestyle en interieur, omdat ik dit leuk vindt en ik merk, mijn lezers ook! Ook ben ik heel kritisch wat betreft samenwerkingen. Deze moeten echt bij mij en mijn doelgroep passen. Wat ik wel meer zou mogen doen is investeren en ik ben daar wel mee bezig. Ik wil een hele andere layout en dit professioneel laten doen, maar dit kost best wat centjes, dus ik moet er nog goed over nadenken.

  1. Hoeft niet duur te zijn, hoor Darina 😉

 2. Ik herken absoluut dat perfectionisme. Dat kan ik nog steeds niet goed loslaten, al bepaalt mijn lichaam soms dat het goed is en dan moet ik wel stoppen en tevreden zijn met de content. 😉

 3. Leuk om eens over na te denken. Maar als het gewoon iets is voor erbij, en ik doe voor mijn persoonlijke blog geen gekke dingen, dan is mijn blog juist wél de plek waar ik experimenteer en dingen uitprobeer. Ik wijzig dingen, ga een andere kant op en heel eerlijk? Ik ben ook niet zo van de bezoekersaantallen voor mijn persoonlijke blog. Het is mijn speeltuin.
  Ik maak al websites sinds eind jaren ’90. Ik voelde nooit de neiging om te ‘bloggen’ en dat doe ik dan ook pas sinds 2010 of 2011. Oh. Dat is dus 10 jaar geweest. Lachen. Ach, ik ben ook niet zo van de jubilea-data 😛
  Ga gewoon lekker door met wat je leuk vindt, is mijn motto. 🙂

 4. Ik trap zeker nog wel eens in de valkuil van perfectionisme, hoewel ik het met de jaren wel sneller in de gaten heb en het ook weer sneller los kan laten.

 5. Gelukkig zeg ik nooit dat ik een x aantal blogs per week plaats, momenteel hangt het zo af van mijn gezondheid en hoe ik mij verder voel in hoeverre ik überhaupt een tijd op een bureaustoel kan blijven zitten. Plus die toestand met mijn website en host…tja, dan maar geen artikelen, overmacht.
  Ik herken het ook, dat afwijzen wat niet bij je past, ik ben geen doorgeefluik om andere websites hoger in Google te krijgen. Ik wil een artikel vaak wel redelijk onderbouwd hebben, en zoek dan ook veel op of probeer ik mij ergens in te verdiepen, daar gaat enorm veel tijd in zitten. En altijd maar onzeker of het goed genoeg is. Vreselijk vind ik dat. Aan de andere kant, als iets echt niet lukt dan kan ik het ook steeds beter loslaten, het blijft een leuke hobby. Als ik het niet red met een artikel, dan maar een dagje later. Ik denk niet dat iemand dat erg vindt (en zo ja, kwestie van jammer dan ;)).
  Nou, over incontinentie ondergoed kan ik soms wel schrijven/ meepraten hahaha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.