Wil je een blog starten? Dan zijn dit 4 dingen die je wilt weten. Zo zijn een laptop en een camera vrij essentieel, maar er is méér voor nodig om het te redden in de blogwereld.

Beware

Een blog starten

Ik blog inmiddels al weer heel wat jaren en ik vind het nog steeds enorm leuk. Het is een feit dat de blogwereld door de jaren heen erg veranderd is. In bepaalde periodes heb ik behoorlijk moeten wennen aan al die veranderingen. Zo is de focus natuurlijk heel erg verschoven naar Instagram en dat merk je aan alles. Toch geloof ik nog steeds in het bloggen en de kracht van blogs. Instagram is een super vluchtig medium. Zo zijn bepaalde artikelen die ik járen geleden geschreven heb, nog steeds de best gelezen blogs ooit en krijg ik nog steeds wekelijks vragen en reacties over onderwerpen zoals de grote zenuwoperatie die ik jaren geleden heb ondergaan en waarover ik dus jaren geleden schreef. Deze mensen vinden mij en mijn verhaal via Google. Op Instagram gebeurt zoiets natuurlijk veel minder vaak. Ik ben nooit begonnen met bloggen om er veel geld mee te verdienen. Wil je graag een blog starten, dan is dat ook geen (goede) reden om er mee te beginnen. Bloggen vergt veel van je. Tijd, in de eerste plaats. Maar ook passie, enthousiasme, doorzettingsvermogen en creativiteit zijn wat mij betreft onontbeerlijk wanneer je (serieus) wilt gaan starten met bloggen.

Probeer je te onderscheiden van andere blogs

Wil je een blog starten, dan is het vooral heel belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je wilt gaan bloggen en vooral hoe je dat wilt aanpakken. Denk niet: ‘Niemand zit op mij te wachten, want er zijn al zo veel blogs’. Ja, er zijn inderdaad ontzettend veel blogs, en juist daarom is het belangrijk om te bedenken hoe jij je kunt onderscheiden. Dit kun je doen met een bepaalde niche, je kunt je dus focussen op een bepaald onderwerp, zoals groen leven en duurzaamheid, je huisdier(en), reizen, mode of interieur. Nu zijn dat in feite nog steeds allemaal onderwerpen waar je alle kanten mee op kunt, dus je kunt nog specifieker zijn en je bijvoorbeeld volledig richten op een blog over duurzame en groene cosmetica, de leukste hotspots van Nederland (of een ander willekeurig land natuurlijk), je pomeriaan of bijvoorbeeld duurzame mode. Je kunt je met je onderwerp(en) dus onderscheiden, maar dit kun je ook doen met je layout en je beelden. Dit doe je door een eigen layout te (laten) maken en vooral ook met eigen beeld. Gebruik geen beelden van Shutterstock wanneer je je wilt onderscheiden, hiermee val je namelijk totaal niet op.

SEO is énorm belangrijk

Als je blogs gaat schrijven, is het natuurlijk wel zo leuk wanneer die blogs ook daadwerkelijk gelezen worden. Met je blogs wil je immers mensen plezieren, enthousiasmeren en informeren. Je bezig houden met SEO-proof schrijven is dus enorm belangrijk. Je kunt hiervoor de Yoast plugin installeren. Hiervan is een uitgebreide betaalde versie, maar je kunt wat mij betreft ook al goed uit de voeten met de gratis variant. SEO-proof schrijven vergt oefening. Hierbij kies je een focus van enkele zoektermen waarop mensen zullen zoeken. Zo’n zoekterm kan bijvoorbeeld zijn ‘je pomeriaan zindelijk maken’ of ‘last van afzakkende BH-bandjes’. SEO-proof schrijven betekent dat je je blog op zó’n manier schrijft dat je blog goed gevonden wordt door Google. Hierdoor krijg je dus (steeds) meer bezoekers. Ook intern linken is goed voor je SEO en bovendien is het een goede manier om mensen langer op je blog te houden. Vergeet ook vooral niet om je beelden te voorzien van een ALT-tekst.

Met alléén de blog starten ben je er niet

Wil je een blog starten, loop je over van de ideeën en heb je al mooie beelden? Super, daar kun je lekker mee aan de slag. Met ‘alleen maar bloggen’ ben je er echter nog niet. Door actief te zijn op social media en aanwezig te zijn op andere blogs leren mensen jou beter kennen, worden ze nieuwsgieriger naar jou en op die manier trek je gegarandeerd meer bezoekers naar je blog. Deel je nieuwste artikelen bijvoorbeeld op Facebook en in je Instagram stories. Je kunt ook een nieuwsbrief schrijven waarvoor mensen zich kunnen aanmelden, zodat ze op die manier altijd up to date zijn van jouw nieuwste blogpost of een overzicht ontvangen van de nieuwste blogs van bijvoorbeeld de afgelopen twee weken. Door reacties achter te laten op andere blogs kun je ook nieuwe bezoekers naar je website halen. Dat niet alleen overigens, want ik heb via comments op andere blogs zelf ook weer diverse nieuwe blogs ontdekt die ik (inmiddels al jaren) en nog steeds met veel plezier volg. Verder levert Pinterest mij veel bezoekers op. Ook daarom zeg ik altijd: maak werk van je beeld en ontwikkel hiermee je eigen stijl.

Doe het goed

Mijn laatste tip voor wanneer je wilt starten met bloggen is: ‘Als je het doet, doet het dan goed!’ Een zakelijke lening aanvragen voor een blog is niet essentieel, maar investeren kan je uiteindelijk zeker mooie dingen opleveren. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat je eerst geld moet uitgeven voordat je geld kunt gaan verdienen. Het is dus verstandig om serieus naar je mogelijkheden te kijken, zeker wanneer je een blog als ondersteuning van je bedrijf wilt gaan beginnen. Investeren in een goede camera, een laptop of een echt gave en unieke layout kan uiteindelijk echt zijn vruchten afwerpen, omdat het je gegarandeerd (veel) nieuwe bezoekers, klanten en / of opdrachten kan gaan opleveren wanneer mensen zien dat jij serieus met je blog / bedrijf en / of onderneming bezig bent. Investeren betekent overigens niet alleen maar geld in je project of bedrijf stoppen, maar vooral ook tijd, enthousiasme en creativiteit. Dit zijn namelijk juist weer al die dingen die in feite niet met geld te koop zijn maar die jouw blog wel onderscheiden van de rest.

HEB JIJ EEN BLOG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Mooie tips! Ik moet nog steeds veel leren over SEO merk ik 🙂

 2. Als je zelf alles doet, dus ook het onderhouden van je website (wat ik ook doe) moet je er ook op rekenen dat daar ook veel tijd in gaat zitten. Zeker als er iets mis gaat…pffff… ik weet er alles van. Ik merk dat ik steeds weer wat bij leer en er zijn nog zoveel dingen die ik zou moeten aanpassen, maar soms is de puf er even uit. Ik vind het jammer dat Instagram zo belangrijk de laatste tijd is, soms vind ik het een grote reclamezuil. Gelukkig volg ik ook accounts die kunstzinnige mensen laten zien en daar kan ik echt van genieten. Dan zie je wat voor prachtige dingen mensen maken, soms ook wel een beetje demotiverend… (van die portretten waar je zelfs de poriën getekend ziet omg zo knap!) Maar ik blijf het ook leuk om nieuwe producten te ontdekken, ik blijf altijd nieuwsgierig of iets wel of niet werkt.

  1. Christiana says:

   Klopt Babs! Ik merk dat ik daar ook altijd veel tijd aan kwijt ben, en het zijn vaak allemaal dingen waar je als lezer eigenlijk niets van ziet of merkt. Ik volg zelf ook vooral heel veel Instagram accounts van pomeriaantjes, en daar is weinig ‘gezeur’ over volgers aantallen en likes, alleen maar lieve koppies en kwispelende staartjes, en dat maakt me heeeeeel erg blij;-)

 3. Mooie tips! Maar hoe trek ik lezers aan wanneer ik begin met een blog wanneer ik vanaf 0 begin? (Dat is echt mijn grootste zorg haha

  1. Christiana says:

   Heel actief zijn op andere blogs kan je hier goed bij helpen. Dat wil zeggen door het plaatsen van enthousiaste comments waaruit blijkt dat je daadwerkelijk het artikel gelezen hebt;-) Met leuke comments kun je namelijk de interesse van lezers van die blogs triggeren waardoor ze wellicht ook bij jou gaan kijken;-) Zorg er dan voor dat je al content online hebt staan zodat mensen ook echt wat te lezen hebben bij je, anders zijn ze natuurlijk gauw weer weg. Succes en veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.