Slapen. We doen het allemaal en meestal in bed. Dít zijn tien dingen die je dus een keer gelezen moet hebben.

Hoe schoon is jouw bed?

In een jaar tijd verliezen we heel wat litertjes zweet in ons bed. Tel hier bacteriën, speeksel en huidschilfers bij op en dan snap je dus dat je eigenlijk élke week je complete bed zou moeten verschonen.

Matras omdraaien

Ook het omdraaien van je matras is een aanrader. Zowel van de ene naar de andere zijde als van links naar rechts. Hiermee voorkom je doorligplekken.

Wassen en drogen

Was je dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen op zestig graden zodat bacteriën gedood worden. In principe moet elk materiaal hier tegen kunnen, maar bekijk voor de zekerheid even je wasvoorschrift. Stop je dekbed zélf af en toe eens in de droger, en dan op de laagste stand. Hierdoor raakt het dekbed namelijk lichaamsvocht kwijt.

Maar dan wel met alleen wasmiddel

Gebruik liever geen wasverzachter voor je dekbedovertrek. Met wasverzachter loop je namelijk het risico dat de vezels aan elkaar gaan plakken en het geheel minder goed absorbeert.

Zomer / winter

Je kan ervoor kiezen om gedurende de zomermaanden andere hoeslakens en dekbedovertrekken te gebruiken dan in de winter. Linnen is vaak prettig in de zomer, omdat het goed absorbeert. Flanel is een aanrader voor de koude maanden van het jaar, omdat dit materiaal de lichaamstemperatuur constant houdt. Jersey en satijn kunnen eigenlijk altijd.

It’s so fluffy

Bij dekbedhoezen heb je de keus uit vier verschillende materialen; dons, wol, synthetisch en katoen. Dons houdt lekker warm, maar ventileert tegelijkertijd goed en is vochtegulerend. Donzen dekbedden voelen ook licht en luchtig aan. Overweeg je de aanschaf van een donzen dekbed? Houdt dan rekening met het feit dat een donzen dekbed voor 60% daadwerkelijk uit dons moet bestaan om een donzen dekbed genoemd te mogen worden. Anders is het een veren dekbed. Hoe weet je wat je hebt? Gewoon even op het label kijken. Net zoals een INCI-lijst van een beautyproduct liegt zo’n lijst niet.

Huisstofmijtallergie?

Een groot voordeel van synthetische dekbedden is dat je ze zelf makkelijk in de wasmachine kan doen. Hierdoor is deze variant vooral heel geschikt wanneer je een huisstofmijt allergie hebt en het dus echt noodzakelijk is dat je beddengoed regelmatig gewassen wordt. Zo’n dekbed van synthetisch materiaal neemt voldoende vocht op, zorgt dat je het niet té warm krijgt en voelt bovendien ook niet al te zwaar aan. Over het algemeen zijn synthetische dekbedden ook het meest aantrekkelijk geprijsd.

Licht en luchtig

Katoen voelt van alle materialen het meest licht en luchtig aan. Het is ideaal voor de zomermaanden, maar ook wanneer je ’s nachts veel transpireert.

Of toch maar wol?

Een wollen dekbed voelt wat zwaarder aan. Van alle materialen die er zijn is wol wel de beste keus wanneer het gaat om vochtregulatie. Zweet je veel ’s nachts, dan is dit dus een goede keus voor jou. Wol is namelijk in staat om een deel van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen, maar dan zonder dat het materiaal klam of zwaar gaan aanvoelen. Tegelijkertijd geeft wol vocht ook weer makkelijk af.

Tot slot

Een dekbed dat zwaarder aanvoelt, hoeft zeker niet persé warmer te zijn.

HOE VAAK VERSCHOON JIJ JE BEDDENGOED?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

4 Comments

  1. Handig om even gelezen te hebben, sommige punten wist ik nog niet.

  2. Wat een prachtig bed hebben jullie! Sorry, maar dat moest ik even kwijt 😉 . Ik wist dus niet dat een donzen dekbed voor 60% uit dons moet bestaan om zo genoemd te mogen worden, leuk ook die knipoog naar de INCI lijst van cosmetica 😉

    1. Christiana says:

      Ah da’s lief Deb, alleen het is niet ons bed haha;-) Dit bed stond op onze hotelkamer in Londen;-)

  3. Weten jullie dat aan een denkbed van dons ENORM veel dierleed zit !!
    De beestjes worden levend van hun veren ontdaan doordat ze opgehangen worden en een machine trekt met
    kracht en geweld hun veren uit hun lichaam.
    Te vergelijken met onze haren en nagels uit trekken.
    Wil je onder zo’n dekbed slapen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.