Wil je graag meer groen in huis maar staan jouw plantjes er maar een beetje verloren bij? Ik geef je 3 leuke tips om te stylen met planten.

Stylen met planten door ze te groeperen

Ik zou me mijn interieur echt niet meer voor kunnen stellen zonder planten. Ik heb ze in alle soorten en maten en ze staan overal. Ik lees regelmatig dat mensen eigenlijk best graag meer planten zouden willen, maar dat ze niet goed weten hoe ze die leuk in huis kunnen stylen. Ik ga je drie ideeën geven om te stylen met planten. Juist omdat er zo enorm veel verschillende planten verkrijgbaar zijn en je er eindeloos mee kunt stylen, kun je altijd wel iets vinden wat goed in je interieur past. Hier en daar een plant(je) neer zetten is leuk, maar soms kan een plant er nogal verloren bij staan. Het is dan een leuk idee om planten te groeperen. Simpel gezegd, pak er een paar enkele plantjes bij en plaats die eens bij elkaar, op een dressoir of in een open kast bijvoorbeeld. Het is vaak leuk om te werken met plantjes van verschillende hoogte. Zijn je plantjes toevallig allemaal ongeveer van dezelfde hoogte? Dan kun je ook hoogteverschillen maken door bepaalde plantjes bijvoorbeeld in een plantenstandaard te zetten. Ook met een stapel(tje) boeken of tijdschriften creëer je heel makkelijk zelf hoogteverschillen. Heb je diverse kleine(re) plantjes? Die kun je ook leuk stylen op een dienblad om meer eenheid te krijgen. Je zult zien dat zo’n groepje planten vaak echt een eyecatcher vormt in je interieur en dat ze er samen veel toffer bij staan dan in hun eentje.

Hang je planten op

Planten hoef je lang niet altijd gewoon maar neer te zetten. Er zijn namelijk enorm veel leuke hangplanten of planten die zich heel goed lenen om opgehangen te worden. Er bestaan verschillende manieren om je plantjes op te hangen, bijvoorbeeld in mandjes of op plateautjes die aan touwen vastgemaakt zijn. Waar je wel altijd even rekening mee moet houden wanneer je plantjes op gaat hangen, is het gewicht van de plant, de aarde en de pot. Ik heb zelf een hanger gemaakt van macramé, en met zo’n hanger ben ik behoorlijk beperkt in wat ik er qua gewicht in kan hangen. Wil of kun je niet in het plafond boren? Er zijn ook veel plantjes die erg mooi staan boven op een kast. Op deze manier krijgen ze optimaal de ruimte en met zo’n hangplant kun je heel leuke effecten creëren. Leuke voorbeelden van planten die ‘naar beneden groeien’ zijn bijvoorbeeld het Chinese lantaarntje, de erwtenplant, hedara en de epipremnum.

Stylen met planten in verschillende potten

Met planten zelf creëer je dus al heel veel sfeer, maar je kunt natuurlijk ook eindeloos variëren met de potten waar je ze in zet. Zo creëer je met manden bijvoorbeeld een echt boho gevoel, met gouden potten ga je voor een chique geheel en met blauw / witte potten creëer je wellicht een meer landelijk sfeertje. Maar door juist verschillende potten te kiezen, kun je ook echt een heel eigen sfeertje maken. Of ga juist voor bijvoorbeeld potten in één en dezelfde kleur, of kies verschillende kleuren maar ga voor potten van hetzelfde materiaal. En wees ook vooral creatief met waar je je planten in zet. Zolang je maar rekening houdt met het feit dat je plant zo nu en dan water moet hebben, kun je planten in principe vrijwel overal in kwijt. Plantjes kunnen ook prima in schaaltjes, bekers, blikken, voorraadpotten of dekselpotten. Zelf ben ik helemaal fan van deze bekers van HK living, en ik heb daar zelf dan ook op diverse plekken in huis plantjes in staan. Of wat dacht je van een lege kaarsenhouder? En heb je een echt toffe mand? Dan zet je je plant met pot daar toch gewoon in?

HEB JIJ VEEL PLANTEN IN HUIS? WELKE IDEEËN VOOR STYLEN MET PLANTEN GA JIJ OOK TOEPASSEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Leuke tips weer! Ik heb ook eens een foto gezien van een miniplantje in zo’n mooi oud fleurig theekopje. Een hypoestes was dat volgens mij.

  1. Christiana says:

   Oh ja, theekopjes zijn inderdaad ook super leuk voor kleine plantjes! Roosjes die je wat korter afknipt kunnen daar trouwens ook mooi in;-)

 2. Leuke tips. Ik ben dol op planten en heb deze gegroepeerd staan in ons interieur omdat dat beter past en mooier staat.

  1. Christiana says:

   Groeperen met planten vind ik inderdaad ook altijd heel leuk om te doen. Een enkel plantje kan er soms wat verloren bij staan;-)

 3. Leuk artikel! En leuk idee om planten te groeperen!

 4. Dat is een top tip, een platje in een lege kaarsenhouder! Ik weet vaak niet wat ik met al die potjes moet doen, goede tip!

  1. Christiana says:

   You’re welcome;-) Dat potje op de olifant bijvoorbeeld kocht ik ooit als tandenborstelbeker bij Zara home, maar zoals je ziet is hij ook perfect voor een plantje.

 5. Plantjes bij elkaar zetten op een dienblad is inderdaad een leuk idee. Hangplantjes vind ik ook altijd tof – zeker planten die je op een vensterbank kunt zetten en die dan naar beneden groeien. Verder vind ik het tof om planten in manden te zetten. Dat geeft net een wat ander gevoel dan alleen plantjes in potten.

  1. Christiana says:

   Ik vind het zelf ook altijd leuk om planten te hebben die zowel mooi zijn als hangplant en als ‘gewone’ plant. Niet alle hangplantjes vind ik namelijk geschikt om overal neer te zetten, omdat ze er soms vanaf de bovenkant niet mooi uitzien. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld met mijn Chinese lantaarnplantjes.

 6. Als ik jou planten zie op je foto’s, ben ik altijd zo jaloers! Ze staan echt perfect en zijn zo onwijs mooi! Ik vind een waaierpalm zelf altijd erg mooi, maar wat heb ik een moeite om die levend te houden…

  1. Christiana says:

   Ah! Maar hier gaat het ook niet altijd goed hoor;-) Hier verdwijnt helaas ook af en toe een plantje in de container omdat ‘ie het echt niet goed doet. Maar op dit moment staat alles er inderdaad wel heel leuk bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.