Wil je het buiten graag gezellig maken, maar heb je maar een klein budget voor je tuin of balkon? Met deze tips creëer je toch gezelligheid!

Beware

Heb je een klein budget voor je tuin, maak dan gebruik van wat je al hebt

Wil je graag je balkon of tuin gezellig maken, maar heb je hiervoor een klein budget? Maak dan gebruik van wat je al hebt. Toen ik nog in mijn oude huis woonde, gebruikte ik vrijwel altijd accessoires in de tuin die ik ooit binnen had staan. Dan was ik er bijvoorbeeld binnen op uitgekeken en kregen ze dus buiten in de tuin weer een nieuwe plek. In feite werkt het met alles; kussens, kaarsen, waxinelichthoudertjes, beelden, dienbladen en tafelkleden bijvoorbeeld. Het enige waar je natuurlijk meer rekening mee moet houden is dat niet al het materiaal regenbestendig is. Breekbare spullen zoals glazen waxinelichthouders moet je wellicht opbergen wanneer het in de zomer een keer gaat flink regenen of waaien om te voorkomen dat het kapot valt.

Breng eens een bezoek aan de kringloopwinkel of rommelmarkt

Ik ben zelf gek op kringlopen en rommelmarkten. Ik wil echter niet het gevoel hebben dat ik een kringloopwinkel binnenstap wanneer ik mijn voordeur opendoe. Daarom combineer ik altijd oud met nieuw. In de tuin en op je balkon kan dat ook uitstekend. Accessoires die je bijvoorbeeld altijd volop bij de kringloopwinkel vindt zijn bloempotten, en vaak al vanaf een euro of zelfs nóg goedkoper. Heb je een klein budget voor je tuin, dan creëer je met een paar planten in tweedehands bloempotten direct al veel sfeer en gezelligheid. In plaats van ergens één enkele bloempot neer te zetten, is het leuk om bloempotten te groeperen. Werk dan met hoogteverschillen; zorg voor bloempotten die verschillend in hoogte zijn en / of kies planten die verschillend in hoogte zijn. Hierdoor maak je het geheel wat interessanter. Vaak staan oneven aantallen ook minder stijfjes dan even aantallen. Zet dus drie of vijf bloempotten bij elkaar, in plaats van twee of vier. Kijk bij de kringloop ook zeker voor bijzetters of tafeltjes voor je planten.

de tuin lenteklaar maken

Klein budget voor je tuin, maar wil je toch iets anders? Ga aan de slag met verf of beits

In de afgelopen weken ben ik volop bezig geweest met het verven in mijn nieuwe huis en ik heb inmiddels helemaal de smaak te pakken. Ik begin het zelfs leuk te vinden, ondanks het feit dat ik geen ster in het verven ben. Ik blijf het desondanks enorm leuk vinden om te zien hoe je met verf echt een totaal andere look creëert. In je tuin of op je balkon kun je natuurlijk ook met verf aan de slag en dat is ideaal als je een klein budget hebt en niet van alles nieuw kunt of wilt kopen. Je houten tuintafel bijvoorbeeld kun je verven of beitsen, net zoals je houten speelgoed zoals de schommels, je schutting, of een overkapping. Of wat dacht je van een bakstenen muur of je kozijnen? Verf en beits is altijd wel ergens in de aanbieding en verfbenodigdheden zoals kwasten, rollers, verfbakken en afplaktape koop je natuurlijk gewoon bij Action, want daar is het echt spotgoedkoop. Heb je nog een leuk metalen krukje of tafeltje staan? Hiervoor kun je metaalverf gebruiken of spraypaint. Wat je ook heel makkelijk kunt verven, zijn terracotta potten. Terracotta potten zijn vaak sowieso al niet zo heel duur, maar ze hebben wat mij betreft wel een luxere uitstraling dan bijvoorbeeld kunststof potten. En als je nog restjes verf hebt staan, kun je er heel leuke dingen mee doen.

Kijk eens op marktplaats

Het is sowieso leuk om op Marktplaats te kijken voor tuinmeubels en tuinaccessoires, maar er wordt vaak ook van alles gratis aangeboden. Tegels, klinkers, pallets of restanten kunstgras bijvoorbeeld. Soms bieden mensen ook sets aan die bijvoorbeeld beschadigd of incompleet zijn. Wellicht kun je zelf iets opknappen of verven of heb jij juist genoeg aan een set met drie stoelen? Zelf had ik na de tuinverbouwing in mijn oude huis een smalle strook kunstgras over. Ik vond het zonde om dat weg te doen en uiteindelijk heeft een meneer dit opgehaald voor het balkon van zijn moeder. Wie weet kun je een leuk hoekje creëren met tegels die iemand anders over heeft, of wat dacht je van een pallet waar je grote kussens op legt als loungebank? Zoek gewoon op ‘gratis afhalen’. Je kunt ook filteren in jouw omgeving zodat je niet al te ver hoeft te rijden, als je een beetje geluk hebt.

dakterras of balkon gezellig maken

Groen in je tuin

Planten en bloemen in je tuin of op je balkon zijn erg gezellig, maar planten zijn vaak best duur. Daarbij komt vaak ook nog het feit dat je soms in het tuincentrum kunt denken dat je super veel planten bij elkaar gezocht hebt en dan lijkt het eenmaal in je tuin enorm tegen te vallen. Mijn ervaring is dat plantjes in het tuincentrum in ieder geval vaak goedkoper zijn bij de supermarkt of de plaatselijke bloemenwinkel. Sla verder ook de bouwmarkten niet over. Zeker nu zijn er regelmatig echt leuke aanbiedingen voor plantjes. Koop verder ook jonge planten. Hedera bijvoorbeeld kun je kopen in verschillende prijsklassen. Des te groter ze zijn, des te hoger de prijs. Door jonge planten te kopen, ben je goedkoper uit. Je moet dan alleen wat langer wachten tot je tuin echt groen is, aan de andere kant is het wel enorm leuk om te zien hoe alles op een bepaald moment gaat groeien en bloeien. Ik kan me nog goed herinneren hoe mijn tuin steeds groener werd, ik was daar toen heel trots op. Wat ook prima werkt in je tuin, zijn droogbloemen. Ze moeten alleen niet (continue) nat regenen.

BEN JIJ TEVREDEN MET JE TUIN OF BALKON?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Inderdaad slim om al te gebruiken wat je hebt. Toen we onze woonkamer gingen renoveren hebben we de oude tafel als tuintafel genomen. Daarnaast hebben we van pallets een leuke bank gemaakt. Je hebt vaak meer dan je denkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.