Kerst vieren tijdens corona. Hoewel de dagen er anders uit gaan zien dan je gewend bent, kun je er echt, met een beetje creativiteit, iets gezelligs van maken.

Bereid je huis voor om kerst te vieren tijdens Corona

Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet had gedacht dat kerst er dit jaar uit zal zien zoals het er nu uit gaat zien. Hoe precies? Dat weten we straks pas, maar dat het allemaal anders is, dat is in ieder geval duidelijk. Hoewel wij beiden nog gezond zijn, heeft ook ons jaar natuurlijk zo zijn ups and downs gehad. Net als bij jullie. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier te maken gekregen met het grote C-woord. En in plaats van te mokken, te balen of je te verzetten tegen alles wat er nu over ons heen komt, geloof ik oprecht in de kracht van mensen om er ondanks alles toch het beste van te maken. En dat doe je zelf, samen met de mensen om je heen. Nu de lockdown toch vrij plotseling werd aangekondigd, kan ik me voorstellen dat niet iedereen alles voor kerst heeft voorbereid zoals ze dat graag wilden. Toch zijn er ook nu tijdens de lockdown dingen die je kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een merry x-mas. Velen van ons zullen thuis blijven met kerst, dus je huis voorbereiden is één van de dingen die je kunt doen. Heb je tijd deze week, ruim dan eens lekker op. Zoek die stapel post uit die al tijden op het dressoir ligt, net als die werkpaperassen die al maanden op de keukentafel liggen. Kortom; haal de overbodige ‘ruis’ uit je woonkamer weg, zeker als het werkgerelateerde zaken zijn. Met kerst hoef je daar even niet aan te denken. Ruim je salontafel op en zet er iets leuks op, zoals een dienblad met kaarsen. Ik heb er altijd wat koffietafelboeken op liggen waarop ik decoratieve accessoires plaats. Nu de tuincentra dicht zijn, koop je niet zo makkelijk verse bloemen, maar een bos droogbloemen doet het natuurlijk ook altijd goed. Zelf haal ik graag eucalyptus uit de tuin. Daar heb je altijd lang plezier van en uiteindelijk kun je eucalyptus ook prima drogen.

Maak je huis gezellig om kerst te vieren tijdens Corona

Is kerstochtend aangebroken? Dan is het tijd om je huis gezellig te maken. Doe de lampjes in de boom aan en steek de kaarsjes aan. Heb je geurkaarsen in huis, pak ze er lekker bij! Zeker in deze tijd van het jaar vind ik geurkaarsen met geuren zoals gingerbread, kaneel en rode bessen altijd heerlijk. Ga je een film-marathon houden? Leg kussens, plaids en dikke (kerst) sokken of pantoffels klaar. En je optutten is natuurlijk leuk, maar een dagje heerlijk in pyjama blijven is natuurlijk ook genieten, zeker nu je de deur niet uit hoeft. Vroeger hadden wij een elektrische sfeerhaard in huis. Heb jij die luxe ook? Maak er dan gebruik van, juist nu is het zo gezellig. Vooralsnog krijgen we geen witte kerst, maar de kans op een natte kerst is wel aanwezig. Hoe cosy is het dan om met je kerstsokken aan bij de sfeerhaard te liggen? En heb je een huisdier, knuffel daar dan extra mee. We hebben de kersttrui voor onze pomeriaan Sketch (serieus) al klaarliggen!

kerst vieren tijdens corona

Cadeautjes met kerst

Heb je cadeautjes met kerst? Die kun je natuurlijk gewoon om de beurt pakken of uitdelen, maar je kunt er ook een spelletje bij doen. Zo gaan wij bijvoorbeeld tweede kerstdag dobbelen. Alle cadeautjes liggen al klaar! Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een speurtocht om heen maken, dat is zeker leuk met kindjes. Geef bij elk cadeautje bijvoorbeeld een aanwijzing voor de locatie van het volgende cadeautje. Drie jaar geleden vroeg Andre me op 22 december ten huwelijk, vlak voor kerst. En het was ook nog in Parijs. Hij had daar ook een hele speurtocht om heen gemaakt en die herinneringen zullen me altijd bij blijven. En is het niet gelukt om de dingen te halen, kopen of bestellen die je graag met kerst had willen geven? Doe dan bijvoorbeeld samen (online) inspiratie op voor een bijzonder cadeau voor jullie samen. Misschien willen jullie al tijden iets in huis doen, zoals een houtkachel kopen, een nieuw aanrechtblad uitzoeken of nieuwe verf of behang voor op de slaapkamer uitzoeken, maar is het er door alle drukte en / of de lockdown niet van gekomen om daar samen voor te gaan kijken. Nu heb je daar lekker de tijd voor en kun je online uitgebreid informatie opzoeken en inspiratie opdoen. Stel je voor dat je dan volgend jaar met kerst lekker bij die houtkachel of gashaard kan liggen! Dat is toch een leuk vooruitzicht? Andre en ik geven elkaar vaker cadeaus op deze manier, dan ben je er allebei ook echt blij mee en je hebt er heel lang plezier van.

Wat doen we met het eten voor kerst tijdens Corona?

Ik heb het al vaker laten doorschemeren. Ondanks het feit dat we een prachtige keuken hebben, ben ik er, voor het schoonmaken na, nauwelijks te vinden. Normaal gesproken gaan we altijd uit eten met Kerst, maar nu is dat een beetje anders. Ik geef sowieso niet zo veel om luxe zoveel-gangen diners, dus tweede kerstdag laten we lekker eten bezorgen. Op eerste kerstdag maken we hapjes. Om het eten met kerst extra leuk te maken, kun je om te beginnen mooi de tafel dekken. Leg een kleed neer, gebruik servetten en pak je mooi(st)e servies erbij. Steek kaarsjes aan en haal vooral het eten dat bezorgd wordt, als je niet zelf kookt, uit de verpakkingen. Presenteer het op mooie dienbladen of in schalen. Dat ziet er een stuk gezelliger uit dan al die plastic bakjes op tafel. Wat ik ook altijd leuk vind is een kerstmuziekje tijdens het eten. Van tevoren kun je bijvoorbeeld een speciale kerstplaylist maken op Spotify.

Wat kun je doen tijdens kerst?

Vind je het lastig om te bedenken wat je, naast het eten en het uitwisselen van cadeautjes, tijdens kerst kunt gaan doen? Vorig jaar met kerst namen we Sketch voor het eerst maar naar het strand en eigenlijk wilden we daar een soort traditie van maken, maar het lijkt ons geen goed idee om dat nu te doen. Veel mensen zullen nu waarschijnlijk het strand bezoeken of het bos in gaan, en we hebben het afgelopen jaar toch juist zoveel mogelijk geprobeerd om mensen massa’s te vermijden. Wil je ook liever niet naar buiten, hou dan bijvoorbeeld een film-marathon. Zijn kerstfilms niet je genre, dan kun je ook altijd gaan voor bijvoorbeeld Lord of the rings of Harry Potter. Wij hebben toevallig vorige week alle delen gekeken en het was weer volop genieten. Ben je met kerst samen met je zus, een vriendin of je moeder? Dan is bijvoorbeeld Emily in Paris leuk om te kijken. Misschien is het ook een leuk moment om een kersttraditie te starten. Maak bijvoorbeeld, al dan niet met de zelfontspanner, een leuke foto van jullie samen en vergeet je huisdier er niet bij op te zetten. Neem je voor of vanaf nu elk jaar op dezelfde plek in huis die foto te maken. Of ga samen iets doen wat jullie al tijden wilden doen, bijvoorbeeld online een fotoboek van jullie laatste vakantie samenstellen. Heb je een tuin met een overkapping? Steek een vuurkorf aan, neem dekentjes en shawls mee naar buiten en maak warme chocolademelk met iets lekkers erbij. Ik hoop dat ik je hiermee wat inspiratie heb kunnen geven voor kerst vieren tijdens corona. Het gaat er niet om met hoeveel mensen je samen bent, maar om de mensen met wie je samen bent. May your days be merry and bright.

HEB JIJ EEN BEPAALDE KERST TRADITIE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

 1. Wat een mooi artikel en wat een leuke ideeën allemaal! Doet me eraan denken dat ik Emily in Paris ook eens wil gaan kijken 🙂
  Jouw kerstdagen klinken heel fijn en ik geloof net als jij dat we er met elkaar en door positief te blijven ondanks alles iets moois van kunnen maken. Dat ga ik ook zeker doen 🙂 Geniet van je kerstdagen en van het heerlijke afgehaalde eten! Maak er mooie dagen van, lieve Christiana!

  1. Christiana says:

   Dat geloof ik ook;-) Dankjewel lieve Romy, ik heb genoten van je mooie kerstwens!

 2. Het was een andere kerst dan voorgaande jaren, maar eigenlijk vond ik het fijner dan verwacht. We hebben het thuis extra gezellig gemaakt met vooral heel veel lekker eten en lekkere drankjes. Oh, en natuurlijk cadeautjes! 😀

 3. Ja, onze kersttraditie is geen kerstvieren met de familie, maar juist voor elkaar kiezen. Daarom gaan we ieder jaar tijdens de kerst lekker op vakantie. Dat liep nu dus ook even anders…

 4. Ja, heerlijk, alle afleveringen weer kijken van Harry Potter of Lord of the Rings. Blijft leuk! Onze kerstraditie is toch wel dat ik altijd cadeautjes neerleg onder de boom, vind ik gewoon leuk om te doen. En wij hadden een YouTube filmpje aangezet met een open haard op de tv. Het leek net echt en gek genoeg lijkt het net alsof er ook warmte vanaf komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.