Een overvolle kast, en tóch niets om aan te trekken? Dan herken je vast en zeker (één van) deze dingen.

Je kledingkast is een chaos of je kleding past niet goed (meer)

Je hebt niets om aan te trekken, of in ieder geval dénk je dat je niets hebt om aan te trekken omdat je simpelweg niet kunt vinden wat je zoekt. Je kledingkast is een chaos. Misschien weet je wel dat je nog iets hebt liggen, maar het ‘waar’ is weer een heel ander verhaal. Tijd dus voor een upgrade van je kledingkast, zodat je vanaf morgen weer genoeg hebt om aan te trekken. Afvallen of aankomen betekent natuurlijk vaak dat je je kleding niet meer goed past. Het maakt daarbij natuurlijk niet uit of dat afvallen gewenst is of niet. Feit is wel dat het super frustrerend is als je kledingkast vol hangt met kleding die niet (goed) (meer) past of die om die reden niet mooi of lekker zit. Je hoeft kleding die niet goed meer past natuurlijk niet direct de deur uit te doen, maar je kan er bijvoorbeeld wel voor kiezen om deze kleding even tijdelijk elders op te bergen, zodat je in je kledingkast daadwerkelijk terecht kan voor kleding die je dagelijks kunt pakken en kunt aantrekken.

Je weet niet goed wat je eigen stijl is en doet daardoor vaak miskopen

Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren wat kleding betreft. En ook al denk je misschien van jezelf dat je ‘geen stijl’ hebt, toch heeft iedereen een eigen stijl, ook al is die dan misschien niet zo ‘glamourous’ als je zelf zou willen. Om miskopen te voorkomen en om te voorkomen dat je thuis een kast vol kleding hebt die om wat voor reden dan ook niet goed bij je past, is het belangrijk om eens stil te staan bij je eigen stijl. Neem eens lekker de tijd om inspiratie op te doen, bijvoorbeeld online of in tijdschriften en maak een moodboard. Probeer hierbij tijdloze items te selecteren waarvan je weet dat je ze volgend seizoen nog steeds leuk vindt. Het kan ook zijn dat je te trendgevoelig bent. Trends zien we allemaal komen en gaan. Hoewel ik het soms zelfs ook moeilijk vind om bepaalde kledingstukken te vinden in bepaalde periodes, met een beetje moeite kun je echt het hele jaar door tijdloze kleding vinden. Staar je dus niet altijd blind op trends, maar koop vooral wat jij mooi vind en wat goed bij jou en je figuur past. Mooi voorbeeld; ik zie vaak vrouwen lopen met een maxidress met sneakers eronder en dat staat bij hen dan helemaal geweldig! Die jurk is super vrouwelijk, maar die sneakers maken de outfit tegelijkertijd stoer. Trek ik nu zélf een paar sneakers onder een jurk aan, dan ziet dat er gewoon níét úít. Hoewel dat nu dan misschien hartstikke on trend is, doe ik er dus gewoon niet aan mee.

Jij bent veranderd, maar je garderobe niet

Ik ben zelf niet zo van het fenomeen ‘wintertype / zomertype’. Ook heb ik bijvoorbeeld nooit een kleurenconsult gehad. Want weten welke kleuren je mooi staan en vooral, in welke kleuren jij je fijn voelt, kun je in feite makkelijk zelf ontdekken. Precies! Door het gewoon te proberen. Ga er eens op uit in winkels en probeer eens wat kleuren die je normaal nooit pakt, zoals oranje, groen of roze. Wellicht pakken deze kleuren ontzettend goed voor jou uit. Wij vrouwen maken allemaal levensfases door. We veranderen. Niemand staat stil. Bij (grote) veranderingen, zoals een nieuwe relatie of juist een verbroken relatie, een nieuwe baan, een nieuw huis, een zwangerschap of wanneer er bijvoorbeeld een eind komt aan een ziekte zoals ik drie jaar geleden zelf ervaren heb, zijn dat allemaal periodes in je leven dat jij verandert. Vaak geven zulke dingen motivatie om je leven ook op andere fronten te veranderen. Je krijgt bijvoorbeeld (opnieuw) zin om het sporten op te pakken, gezond(er) te eten, je interieur te veranderen. Een update van je garderobe kan dan ook heel inspirerend werken. Zeker wanneer je oude kleding je herinnert aan een levensfase waarin je je bijvoorbeeld niet blij en gelukkig voelde, kan nieuwe kleding shoppen je echt nieuwe energie geven.

HEB JIJ VAAK HET GEVOEL DAT JE NIETS OM AAN TE TREKKEN HEBT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

 1. Heel herkenbaar, dit artikel! Ik weet van mezelf dat die ‘Ik heb niets om aan te trekken’-gedachten er vaak mee te maken hebben dat ik bijvoorbeeld iets heb liggen wat eigenlijk te groot valt of dat een item niet meer bij me past. Zo had ik een paar jaar geleden een periode dat ik allerlei nogal vormloze jurkjes voor weinig geld bij Primark kocht. Inmiddels ben ik die tijd wel voorbij en doe ik die jurkjes dan ook nooit meer aan. Het helpt al zo veel door te investeren in tijdloze items die echt mooi blijven en die qua maat precies goed zitten.

  1. Christiana says:

   Helemaal mee eens! Ik heb ook zo’n Primark fase gehad, een zeer korte overigens;-) Je denkt, ‘oké, leuk, kleding voor weinig geld’ maar uiteindelijk laat de kwaliteit te wensen over en voel ik me er ook gewoon niet fijn in. Ik koop sowieso nu veel minder kleding dan ‘vroeger’, maar dan wel dingen die ik echt mooi vind en dingen die lang(er) mee kunnen.

 2. Ja hoor, heel herkenbaar 🙂 En dat komt vooral omdat ik een andere stijl wil maar nog niet helemaal precies wat en tussentijds mix met de kleding die ik heb.

  1. Christiana says:

   Die wisseling van stijl heb ik ook ervaren! Gewoon blijven zoeken en blijven proberen, ik weet zeker dat je uiteindelijk dingen vind die goed bij je gaan passen en waar je je prettig in voelt.

 3. Heel erg herkenbaar! Vaak komt het simpelweg doordat ik die dag minder goed in mijn vel zit en een echte off-day heb!

  1. Christiana says:

   Ja, haha, zo’n bad hair en vooral een ‘bad mood’ day, dan loop ik gewoon het liefst de hele dag in een pyjama. Die zit tenminste altijd goed;-)

 4. Vooral voor nette events of afspraken heb ik niet zoveel kleding, daar moet ik binnenkort toch eens voor gaan shoppen 🙂

  1. Christiana says:

   Haha, dat is zeker een goed excuus om te shoppen, toch?

 5. Er zijn zeker van die dagen dat ik dat gevoel heb en dan kijk ik vol verbazing naar die ontplofte kledingkast (gaat bijna letterlijk uit zijn voegen). Ik moet daar echt iets mee. Je schreef eerder; alles eruit halen.. en dat wil ik binnenkort doen en dan kijken wat er terug gaat. Wanneer ik het langer dan 2 jaar niet gedragen heb dan wordt het tijd om het weg te doen en ergens een 2e leven te gaan geven.

  1. Christiana says:

   Wat een goed voornemen Deb! Daar ga je uiteindelijk alleen maar plezier en profijt van hebben, zo’n opgeruimde kledingkast;-)

 6. Handig en herkenbaar artikel. Ik ben zelf (door medicatiegebruik) aardig wat aangekomen, maar alles hangt nog steeds in mijn kast. In de hoop dat ik er toch weer een keer in pas. Misschien moet ik het eerst toch uit mijn kast halen en echt opbergen. Want nu probeer ik het toch weer in de hoop dat ik er op magische wijze wel weer in pas. Om het vervolgens weer gefrustreerd terug in de kast de hangen omdat het toch nog steeds niet past, haha.

  1. Christiana says:

   Oh, vervelend is dat, aankomen door medicijngebruik. Herkenbaar! Ik had het toen ik medicijnen slikte tegen mijn zenuwpijn. Het is wellicht inderdaad een idee om die kleding gewoon tijdelijk elders op te bergen, dan kijk je er in ieder geval niet meer dagelijks tegenaan en dan heb je ook niet steeds die frustratie!

 7. Ik herken goed wat je met trends bedoelt. Jurkjes met enkellaarsjes eronder staan mij niet terwijl bij andere (langere) vrouwen het hartstikke leuk staat. Jeroen vind het leuk staan maar ik voel mij dan net een geitje met bokkenpootjes!

 8. Handige tips, bedankt om te delen. Nu ik actief ben op Vinted, probeer ik mijn kast wat uit te dunnen en niet te veel meer bij te kopen. Ik probeer ook altijd zomer/winter kledij op te bergen tijdens het tegenovergestelde seizoen.

 9. Ik ben zelf nogal makkelijk in het weggeven van kleding aan het Leger Des Heils, dus dat scheelt al een hoop. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik perfect weet wat ik wil en er nu voor de verandering niet weer eens een pakketje met nieuwe kleding onderweg is 😉. Ik heb met het shoppen van kleding het geluk dat mijn moeder nog steeds heel goed weet wat ik leuk vind en mij staat. Dat scheelt veel gezoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.